Ludovic Orban acuza PSD de "boicot ascuns": Nu vrea alegeri locale pe noua lege electorala

Joi, 02 Aprilie 2015, ora 17:35
2363 citiri
Ludovic Orban acuza PSD de "boicot ascuns": Nu vrea alegeri locale pe noua lege electorala

Prim-vicepresedintele PNL Ludovic Orban a declarat, joi, ca PSD nu doreste ca alegerile locale de anul viitor sa se organizeze pe noua lege electorala si a acuzat un "boicot ascuns" al social-democratilor, atragand atentia ca adoptarea acestei legi trebuie facuta pana cel tarziu 1 iunie 2015.

Ludovic Orban a precizat ca principalele dezbateri care au avut loc la Cotroceni au vizat printre altele codul electoral si asigurarea de doua procente din PIB, cheltuili pentru sectorul de aparare.

"Daca va organiza o intalnire cu partidele politice, presedintele va face consultarile pe tema adoptarii codului elecotoral", a mai spus Orban, precizand ca doreste sa traga un semnal de alarma, cu privire la legea alegerilor locale, "care se afla intr-o urgenta reala".

Iohannis anunta noi consultari cu partidele

Orban a precizat ca liberalii atrag atentia asupra urgentei adoptarii legii electorale, astfel ca adoptarea acestei legi trebuie facuta pana cel tarziu 1 iunie 2015.

Liderul deputatilor PNL a explicat ca exista o exigenta constitutionala cu privire la modificarea legislatiei electorale, care trebuie facuta cu cel putin un an de zile inainte de data alegerilor.

"Pentru alegerile locale, termenul limita de promulgare este in jurul datei de 15 iunie, pentru ca alegerile locale trebuie organizate in jurul acelei date, intrucat expira mandatele alesilor locali care au intrat in mandat in 2012. As vrea sa trag un semnal de alarma si cred ca ar fi foarte potrivita o consultare organizata de presedintele Romaniei, pentru ca simt un boicot, nu fatis, ci un boicot ascuns din partea formatiunilor politice, in principal un boicot din partea PSD, care, in opinia mea, nu isi doreste ca viitoarele alegeri locale sa fie organizate in baza noii legi adoptata de comisia de cod electoral", a explicat Ludovic Orban.

De ce vrea PSD alegeri locale intr-un singur tur: In turul 2 apare votul negativ si noi vrem vot pozitiv

El a precizat ca acest boicot este evident prin modul in care se procedeaza, in Senat, prima camera sesizata in cazul legilor elecotrale, unde proiectul de lege a fost transmis spre avizare la mai multe comisii, inclusiv la cea de drepturile omului.

"Termenele programate pentru inceperea dezbaterilor sunt dupa Paste, dupa data de 15 aprilie, ceea ce inseamna ca Senatul nu va incepe dezbaterea in plen inainte de 1 mai, ceea ce, dupa opinia mea, semnifica practic imposibilitatea de a adopta legea in timp util, tinand cont si de faptul ca, dupa adoptarea legii, mai exista un termen pentru atac la Curtea Constitutionala si de asemenea exista un termen in care presedintele poate sa promulge legea", a mai afirmat liderul grupului PNL din Camera Deputatilor.

Comisia de Cod electoral a finalizat, la inceputul lunii martie, proiectul de lege privind partidele politice si proiectele privind alegerile locale si finantarea partidelor.

Noul proiect de lege privind alegerile locale stabileste, intre altele, ca presedintii consiilor judetene vor fi alesi indirect prin vot secret al consilierilor judeteni, cu majoritate simpla.

Proiectul prevede ca presedintii consiliilor judetene, dar si vicepresedintii si viceprimarii sa fie alesi in mod indirect, prin vot secret de consiliul judetean, cu majoritate simpla.

Acestia pot fi demisi, insa, la initiativa a cel putin o treime din numarul consilierilor judeteni, cu majoritate calificata, adica voturile a doua treimi din numarul total, si motivat. O alta prevedere a proiectului de lege este ca primarii se vor alege intr-un singur tur, ca in prezent.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#boicot PSD alegeri locale, #boicot PSD alegeri locale Orban , #lege