Magistratii condamnati definitiv isi pierd pensia de serviciu si indemnizatia, au decis deputatii

Marti, 22 Octombrie 2013, ora 14:29
2115 citiri
Magistratii condamnati definitiv isi pierd pensia de serviciu si indemnizatia, au decis deputatii
Foto: Arhiva

Camera Deputatilor a adoptat, marti, tacit proiectul de lege privind modificarea statutului judecatorilor si procurorilor, potrivit caruia magistratii care au fost condamnati definitiv isi pierd pensia de serviciu si indemnizatia.

Proiectul care vizeaza completarea Legii 303 privind statutul judecatorilor si procurorilor a fost adoptat tacit de Camera Deputatilor in conditiile in care termenul pentru dezbatere si vot final stabilit pentru 16 octombrie a fost depasit.

In proiect se arata ca nu beneficiaza de pensia de serviciu si indemnizatie judecatorii, procurorii, magistratii asistenti si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor care, chiar ulterior eliberarii din functie, au fost condamnati definitiv pentru o infractiune de coruptie, o infractiune asimilata infractiunilor de coruptie sau o infractiune in legatura cu acestea ori pentru o infractiune de serviciu sau in legatura cu serviciul, comise cu intentie, ori pentru o alta infractiune intentionata cu privire la care CSM apreciaza ca aduce atingere prestigiului justitiei, savarsite inainte de eliberarea din functie.

De asemenea, se precizeaza ca aceste persoane beneficiaza de pensie in sistemul public, in conditiile legii.

"Punerea in miscare a actiunii penale pentru o infractiune savarsita inainte de eliberarea din functie atrage, de drept, suspendarea solutionarii cererii de acordare a pensiei de serviciu sau, dupa caz, suspendarea platii pensiei de de serviciu, daca aceasta a fost acordata, pana la solutionarea definitiva a cauzei. In aceasta perioada, persoana fata de care s-a pus in miscare actiunea penala beneficiaza, in conditiile legii, de pensie din sistemul public", se mai arata in proiectul legislativ.

In propunere se mentioneaza ca in situatia in care se dispune scoaterea de sub urmarire penala, incetarea urmaririi penale, achitarea sau incetarea procesului fata de judecator, procuror, magistrat asistent sau personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, acesta este repus in situatia anterioara si i se plateste pensia de serviciu de care a fost lipsit ca urmare a punerii in miscare a actiunii penale sau dupa caz diferenta dintre aceasta si pensia din sistemul public incasata dupa punerea in miscare a actiunii penale.

Aceleasi dispozitii se aplica si in situatia in care CSM apreciaza ca o condamnare pentru o infractiune intentionata a celor vizati de acest proiect de lege nu aduce atingere prestigiului profesiei.

Prevederile proiectului se vor aplica si magistratilor condamnati definitiv anterior datei intrarii in vigoare a acestei legi.

Proiectul initiat de Guvern urmeaza sa intre in dezbaterea Senatului, care este for decizional in acest caz.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#magistrati condamnati pensie, #lege magistrati Camera Deputatilor , #lege