Noua lege a asistentei sociale, cosciugul statului social (Opinii)

Miercuri, 16 Noiembrie 2011, ora 23:57
10784 citiri
Noua lege a asistentei sociale, cosciugul statului social (Opinii)

Adoptarea legii cadru a asistentei sociale este unul dintre putinele acte de reforma autentica puse in practica de actuala putere si ar putea reprezenta, daca reglementarile vor fi si aplicate, un punct zero in asanarea societatii romanesti.

Nu e de mirare ca legea a fost adoptata atat de greu, cu un an intarziere fata de momentul stabilit in acordul cu FMI, cat timp ea taie adanc in carnea puturosagului si pomanagelii pe bani publici.

De la ce plecam? De la un numar total de aproape 8 milioane de romani care primesc diferite ajutoare sociale. Raportat la datele preliminare ale recentului, recensamant vorbim despre aproximativ jumatate din populatia tarii. Un milion si jumatate dintre romanii apti de munca traiesc exclusiv din ajutoare sociale. Numarul total de prestatii sociale la nivel central si local depaseste 200 si, de cele mai multe ori, o persoana incaseaza mai multe astfel de prestatii acordate complet independent una de cealalta, unele la nivel individual, unele la nivel de familie.

Ajutoarele sociale, foarte multe strict la latitudinea autoritatilor locale, au devenit una dintre principalele forme de mita electorala. Fraudele in domeniu sunt uriase si numai anul trecut au fost estimate la 2 miliarde de lei.

Dincolo de cifrele oficiale, aceste fraude erau vizibile si cu ochiul liber, cat timp multi dintre asistatii social traiesc in vile spectaculoase si vin sa-si ia banii de la primarie cu masini de lux. In acelasi timp, persoanele aflate cu adevarat in nevoie, cu adevarat incapabile sa munceasca, erau nevoite sa se multumeasca cu sume infime, cel mai adesea sub nivelul necesar subzistentei. Si, bineinteles, haosul total din sistem favoriza coruptia.

Principalele beneficii ale noii legi sunt sistematizarea si individualizarea acestor ajutoare. Astfel, pe viitor, toate ajutoarele sociale, de la venitumul minim garantat, la subventia pentru incalzire, se vor raporta la Indicatorul Social de Referinta, stabilit anual. Pentru inceput, acesta a fost stabilit la 500 de lei.

Pornind de la acest indicator, fiecare familie va beneficia de un ajutor unic in functie de mai multi factori concreti, cum ar fi conditiile de locuit, bunurile detinute in proprietate, numarul membrilor si situatia scolara sau profesionala a acestora.

Asa se face ca, aceia apti de munca, care au si nitel cheag, dar prefera sa stea la mila statului, asa cum face o mare parte din populatia rurala in acest moment, vor primi cu mult mai putin, in vreme ce aceia aflati cu adevarat in situatii grele, sunt inapti de munca si foarte saraci ar putea primi mai mult decat pana acum. Diferitele tipuri de ajutoare nu vor mai putea fi insumate, iar autoritatile locale vor avea libertate mai mica si raspundere mai mare in privinta acordarii lor.

Ca PSD se opune unei astfel de reglementari este, pana la un punct, explicabil, caci social democratia romaneasca, primitiva, este promotoarea statului asistential, iar pentru acest partid, masa dependentilor de stat, nici morti de foame, dar nici pe picioarele lor a fost intotdeauna principalul rezervor electoral.

Este insa inacceptabila rezistenta pe care o opune PNL, partid care se revendica de dreapta, la acesta reforma a asistentei sociale. Mariana Campeanu, fost ministru al Muncii, e varful de lance al ofesivei USL. Dar daca ne amintim cum defila Crin Antonescu la brat cu sindicatele impotriva noului cod al muncii, foarte liberal altminteri, nu ne mai mira nimic. Nici faptul ca acest tip de haos si generozitatea excesiva si nesustenabila in domeniul asistentei sociale au dus Grecia la faliment nu pare a fi de interes pentru Opozitie.

Din pacate, adoptarea noii legi a fost bruiata de circul ieftin pe care parlamentarii romani nu pierd nicio ocazie sa-l presteze. In locul unor discutii serioase despre noile prevederi, toata presa a fost captata de scandalul votului la doua, trei, cinci maini, deja consacrat in legislativ. Si adevarul este ca nu poti impune convingator o lege care combate inclusiv frauda, cat timp o adopti sub suspiciunea de frauda.

Din nefericire, practicile acestea penibile si descalificante, transpartinice, arunca in derizoriu temele importante si transmit electoratului impresia ca in Parlament nu se intampla nimic important si curat, chiar si in putinele cazuri cand produsul Legislativului merita salutat. Si cat de senzationalista si/sau tendentioasa si/sau manipulatoare ar fi presa, nu e vina ei ca i se ofera munitie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#legea asistentei sociale, #asistenta sociala Parlament , #lege