Noul acord cu FMI prevede aprobarea Legii pensiilor pana la 31 decembrie

Joi, 08 Octombrie 2009, ora 11:59
2399 citiri
Noul acord cu FMI prevede aprobarea Legii pensiilor pana la 31 decembrie

Autoritatile romane s-au angajat in fata Fondului Monetar International, in noua scrisoare de intentie ce o modifica si o inlocuieste pe cea din primavara, sa aprobe prin lege noul sistem al pensiilor pana la finalul acestui an, arata documentul publicat miercuri noapte de FMI.

"Ne mentinem angajamentul de a aproba reforma pensiilor prin lege pana la sfarsitul lui decembrie 2009. Reforma va fi calibrata pentru a asigura economii pe termen lung", se arata in document.

Astfel, pe langa asigurarea unei indexari graduale cu rata inflatiei, mai degraba decat cu salariile, si ajustari suplimentare privind varsta de pensionare, reforma pensiilor ar urma sa elimine regimurile speciale inechitabile stabilite pentru anumite categorii de muncitori.

Noul sistem al pensiilor va revizui si conditiile referitoare la pensionarea anticipata, pentru a asigura un nivel corect al contributiilor la sistem. In plus, reforma va viza schimbari ale alocatiilor pentru persoanele cu dizabilitati, astfel incat riscul de fraudare sa fie diminuat.

Guvernul Boc II a decis sa-si asume raspunderea pe Legea pensiilor, sustinand ca sistemul public de pensii se va prabusi daca nu vor fi aplicate masurile prevazute in noul act normativ, care, potrivit premierului Emil Boc, va elimina privilegiatii din sistem prin reglementarea pensiilor speciale, va rezolva problema deficitului bugetar si va stabili mecanisme de prevenire a pensionarii anticipate si a pensionarii pe caz de boala.

In plus, recalcularea pensiilor speciale si eliminarea exceselor din sistem in privinta iesirii anticipate la pensie vor duce la economisirea in 2010 a peste 3,7 miliarde lei, respectiv 0,5% din PIB, si la economii de peste 23 miliarde lei la nivelul anului 2020, potrivit datelor ministrului finantelor, Gheorghe Pogea.

Proiectul de lege, publicat marti, prevede, printre altele, transformarea Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS), ce administreaza sistemul public de pensii, in Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP), precum si inasprirea conditiilor de pensionare anticipata prin majorarea penalizarii de la 0,5% la 0,75% pentru fiecare luna de pensionare anticipata fata de varsta standard de pensionare.

De asemenea, noul secretar de stat in Ministerul Muncii, Mihai Seitan, fost consilier al premierului, anunta marti ca pensiile foarte mari, de peste 10.000-15.000 lei, vor ajunge in medie la 40-50% din valoare in urma recalcularii celor aproape 200.000 de pensii speciale.

Pe de alta parte, sindicatele prezente marti la discutiile de la Ministerul Muncii au anuntat ca in decursul acestei saptamani vor veni cu propuneri de modificare a Legii pensiilor, ce vor fi depuse cel mai probabil direct la Guvern.

Birourile permanente ale Parlamentului au decis sa amane cu o saptamana stabilirea datei la care Guvernul isi va angaja raspunderea pe Legea pensiilor, o decizie care a fost contestata de PDL. Liberalii considera ca "este absurd" ca Guvernul sa isi angajeze raspunderea pe Legea pensiilor inaintea discutarii motiunii de cenzura, in urma careia ar putea fi rasturnat.

Guvernul se asteapta ca bugetul pensiilor publice sa incheie anul cu un deficit de circa 1,5 miliarde euro, fiind nevoit sa faca un transfetr suplimentar de la bugetul de stat de 5,5 miliarde lei la a doua rectificare de buget, din august.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#Legea pensiilor acord FMI, #termen limita Legea pensiilor , #lege