Nu platesti contributia la Sanatate? Primesti servicii medicale doar in caz de urgenta!

Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 20:18
4838 citiri
Nu platesti contributia la Sanatate? Primesti servicii medicale doar in caz de urgenta!
Foto: Arhiva

Pacientii care nu platesc contributia la fondul de sanatate primesc servicii medicale doar in cazul urgentelor si al catorva boli, se arata in proiectul Legii Sanatatii, pus miercuri in dezbatere publica.

"Persoanele care nu fac dovada calitatii de asigurat beneficiaza de servicii medicale numai in cazul urgentelor medico-chirurgicale, al bolilor cu potential endemo-epidemic si al celor prevazute in Programul national de imunizari, monitorizarea evolutiei sarcinii si a lauzei, servicii de planificare familiala, in cadrul unui pachet minimal de servicii medicale, stabilit prin Contractul cadru, la valoarea tarifelor pentru serviciile de sanatate", se arata in documentul citat de Mediafax.

Astfel, nerespectarea obligatiilor de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate duce automat la diminuarea pachetului de servicii de baza, masura care intra in vigoare dupa trei luni de la ultima plata a contributiei.

Noua Lege a Sanatatii - case de sanatate private, spitale reorganizate

Proiectul precizeaza ca exista mai multe categorii de persoane considerate asigurate, plata contributiei provenind din diverse surse legale, printre care bugetul de stat, angajatori, fondul de somaj.

Este vorba despre "sotul, sotia ori parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate, cei care se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca, acordat in urma unui accident de munca sau a unei boli profesionale si cei care se afla in concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de doi ani, respectiv pana la trei ani in cazul copilului cu handicap sau se afla in concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului cu handicap cu varsta cuprinsa intre trei si sapte ani.

Cel care are in intretinere o astfel de persoana are obligatia platii contributiei de 5,5 la suta calculata la jumatate din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata".

Pensionarii cu venituri din pensii mai mici de 740 lei, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj, cele care executa o pedeapsa privativa de libertate sau se afla in arest preventiv se incadreaza, de asemenea, in aceeasi categorie.

Totodata, sunt considerate asigurate "persoanele care fac parte dintr-o familie ce are dreptul la ajutor social potrivit Legii 416/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, strainii aflati in centrele de cazare in vederea returnarii ori expulzarii.

Ce prevede proiectul noii Legi a Sanatatii

Intra in aceeasi categorie si cei care sunt victime ale traficului de persoane, care se afla in timpul procedurilor necesare stabilirii identitatii si sunt cazati in centrele special amenajate potrivit legi, cetatenii romani care sunt victime ale traficului de persoane pentru o perioada de cel mult 12 luni, daca nu au venituri, personalul monahal al cultelor recunoscute, aflat in evidenta Secretariatului de Stat pentru Culte, daca nu realizeaza venituri din munca, pensie sau din alte surse, tinerii cu varsta de pana la 26 de ani care provin din sistemul de protectie a copilului si nu realizeaza venituri din munca sau nu sunt beneficiari de ajutor social acordat in temeiul Legii 416/2001".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#proiect Legea sanatatii, #controbutii Santatate urgenta , #lege
Comentarii
C
Cronos
rank 3
care-i STIREA? In toata lumea se respecta aceasta regula!
Poza Ciuvica M
Ciuvica M
rank 5
Mai precis ,ai parte de luminare in incinta camerei de garda !