O Romanie fara fum de tigara: Ar trebui ca fumatul sa fie interzis in spatii publice? Dezbatere Ziare.com

Vineri, 20 Februarie 2015, ora 12:27
8750 citiri
O Romanie fara fum de tigara: Ar trebui ca fumatul sa fie interzis in spatii publice? Dezbatere Ziare.com
Foto: Hepta.ro

Romania este impartita in momentul de fata in doua tabere - fumatorii versus cei care nu fumeaza si nici nu suporta fumul de tigara, iar parlamentarii nostri par sa nu gaseasca o solutie care sa impace pe toata lumea.

Paradoxal este ca toti sunt de acord cu legislatia existenta deja (care obliga localurile sa aiba doua spatii diferite - unul pentru fumatori, iar altul pentru nefumatori), insa, pentru ca legea nu se aplica, in Parlament apar proiecte noi care starnesc dispute aprinse si care, pana la urma, nu sunt adoptate si nu dau niciun rezultat.

In Legislativ exista in prezent doua proiecte de lege pentru interzicerea fumatului - unul din 2011, initiat de deputatul PSD Manuela Mitrea, sotia lui Miron Mitrea, condamnat recent la doi ani de inchisoare cu executare, si unul din 2014, initiat de deputatul PSD Tamara Dorina Ciofu.

Sotia lui Mitrea vrea sa interzica fumatul in restaurante, baruri, cluburi si discoteci (Video)

Primul s-a blocat in comisii la Camera Deputatilor, dupa ce multi dintre semnatarii sai fie au plecat din Parlament, fie nu si-au mai dat interesul, asa ca initiativa legislativa a ramas fara sustinere. Al doilea proiect se afla in dezbatere la Senat si se refera la interzicerea fumatului in institutiile publice, dar si in toate spatiile inchise, cum ar fi baruri sau restaurante.

Interzicerea fumatului in locurile publice, aprobata de Comisia de sanatate din Senat

O noua incercare de interzicere a fumatului, tot de la PSD

Senatorii, unii fumatori inraiti, altii nefumatori, s-au contrazis miercuri pe proiectul de lege din 2014, aflat, in prezent, in dezbatere. Tot miercuri, o noua initiativa legislativa pentru interzicerea fumatului in spatiile publice inchise, a treia, a fost prezentata in presa.

Aceasta vine tot din tabara deputatilor PSD, mai exact din partea Aureliei Cristea, care sustine ca actul normativ este benefic pentru Romania din doua motive: pentru a ne alinia la Uniunea Europeana si pentru ca legislatia de la noi, nefiind una radicala, nu se respecta.

Interzicerea fumatului in locuri publice, tema de dezbateri aprinse in Senat: Masura, comparata cu una a lui Hitler

Proiectul de lege al deputatului de Cluj nu este inca inregistrat in Parlament, ci se afla in dezbatere publica timp de 30 de zile, pentru a fi imbunatatit.

Initiativa civica: Cluj-Napoca, primul oras care interzice fumatul in spatiile publice inchise

"Initiativa legislativa pe care am pus-o in dezbatere se refera la spatiile publice inchise, practic tot ceea ce inseamna institutii publice, baruri, cafenele, restaurante, fiind inspirata din practica europeana, Italia, Spania, Franta, Marea Britanie.

Noi avem acum o reglementare partiala care prevede spatii separate pentru fumatori si nefumatori, care nu este respectata. Din experienta tuturor statelor, pe care am analizat-o, s-a vazut ca, acolo unde exista reglementari partiale, ele tind sa nu fie respectate si implementate. De aceea, vazand una practica, ce a dus la rezultate pozitive prin combaterea totala a fumatului pasiv si, evident, reducerea numarului de fumatori, am considerat ca aceasta ar fi cea mai buna masura.

Pentru ca din 2002 si pana in prezent avem o lege care nu este respectata, nici macar in institutiile publice, inclusiv in Parlamentul Romaniei", a explicat Aurelia Cristea pentru Ziare.com.

Am intrebat-o pe Aurelia Cristea daca, decat sa adopte o lege noua, nu ar fi o solutie mai buna ca institutiile abilitate ale statului sa asigure respectarea legii aflate deja in vigoare prin verificarea si sanctionarea localurilor care o incalca.

"Va marturisesc ca am facut o scrisoare catre Camera Deputatilor sa ia masuri. Persoanele responsabile sunt cele care sunt sanctionate ca nu au amenajat. Mereu vom gasi aceasta scuza a faptului ca ori nu sunt resurse, ori nu sunt persoane, ori ceva se intampla. De aceea spun ca, din practica tarilor din Uniunea Europeana, s-a dovedit ca reglementarile partiale nu rezolva aceasta problema. Reglementarile care interzic clar fumatul in spatiile publice inchise au dus la rezolvarea problemei si la reducerea fumatului pasiv spre zero, ceea ce este foarte important, pentru ca aici vorbim despre sanatatea noastra si a copiilor nostri", a precizat parlamentarul.

Fumatorii, discriminati?

Referitor la fumatorii care s-ar putea simti discriminati daca proiectul de lege ar fi adoptat, Aurelia Cristea a spus ca "astazi, noi (nefumatorii - n.red.), suntem discriminati, pentru ca, in momentul in care intru in restaurant sau intr-o cafenea, sunt obligata sa inhalez fumul de tigara".

"Nici ei (fumatorii - n.red.) nu au un comportament corect fata de noi. In conditiile in care stii ca exista o lege, dar nu o respecti nici tu, evident ca eu ma simt discriminata", a explicat aceasta.

Petitie antifumat in Cluj Napoca

Clujenii au lansat zilele acestea o petitie prin care cer autoritatilor locale sa interzica fumatul in localurile din Cluj Napoca.

"In Cluj Napoca, barurile in care este interzis fumatul se pot numara pe degete, iar majoritatea par aseptice si preturile sunt mari, fapt care induce ideea ca localurile pentru nefumatori sunt 'elitiste'.

Asa ca daca vrei sa nu mai mirosi urat de fiecare data cand te intorci acasa de la o bere cu prietenii, semneaza petitia si pune-i pe Emil Boc si pe consilierii locali sa adopte o hotarare de Consiliu local prin care sa interzica fumatul in localurile din Cluj Napoca", este mesajul cu care Gazeta de Cluj incearca sa ii convinga pe locuitori sa semneze petitie.

Ce spune tabara adversa

Din cealalata tabara, Cristiana Anghel, senator PC, a declarat pentru Ziare.com ca nu este de acord cu interzicerea fumatului in spatiile publice inchise si ca trebuie acceptata varianta de mijloc, adica sectiuni diferite pentru fumatori si nefumatori.

"M-am saturat de fariseism, m-am saturat sa facem legi pe care noi le incalcam primii. Sunt convinsa ca unii vor vota, iar cand ies din sala isi aprind tigara. Este interzis si furatul. Si se fura, da? Eu am spus ca in institutiile publice este normal sa se faca un loc unde cei care fumeaza sa poata fuma sau, am zis si varianta aceasta, comercializarea tutunului sa fie interzisa, sa nu se mai vanda la liber. Adica vor sa ia bani de la cetateni, dar nu isi asuma celelalte lucruri. Noi platim si taxa de timbru, taxa pe viciu, accize suplimentare, foarte bine, deci sa se interzica acest tutun...Si, iertati-ma, cate crime s-au facut la o tigara, cate la un pahar de bautura?", a precizat Cristiana Anghel.

Senatorul conservator a mentionat ca printre initiatorii proiectelor de lege se numara si parlamentari care sunt fumatori inraiti, dar si-au pus semnatura pe document pentru ca asa da bine.

"Sa fumam numai pe strada este o discriminare. Daca n-as cumpara tigarile legal de la orice chiosc, poate as intelege, dar in momentul in care tu, stat, imi iei atatea taxe... si sa fim seriosi, OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii - n.red.) spune foarte clar: pe primul loc in mortalitate este stresul. Si sa fim serios, ce mancam noi? Sa ne uitam la alimentele pe care le mananca copiii", a atras atentia demnitarul.

Ce legatura are Hitler cu fumatul in Romania

Cristiana Anghel a venit si cu lamuriri legate de afirmatia referitoare la Adolf Hitler pe care a facut-o miercuri in Senat, spunand ca liderul nazist a fost cel care a interzis pentru prima oara fumatul.

"Hitler voia ca natia lui sa fie sanatoasa, dar avea cuptoarele mortii si pe altii ii omora", a mentionat ea.

Senatorul PC a declarat ca mai multi parlamentari sustin separarea in localuri a spatiilor pentru fumatori, precum si crearea unor zone pentru fumat in institutiile publice, adaugand ca vor formula un amendament in acest sens.

Pentru ca nu au ajuns la un consens miercuri, parlamentarii au retrimis proiectul de lege initiat in 2014 in Comisia de sanatate a Senatului, insa in curand vor fi nevoiti sa puna in discutie noua initiativa legislativa a Aureliei Cristea.

Romania se numara printre putinele tari din UE unde inca se mai fumeaza in spatiile publice inchise, desi Uniunea a emis o recomandare prin care cere interzicerea fumatului in localuri si institutii.

Guvernul, somat sa sustina directiva europeana antifumat

Ziare.com te invita la dezbatere: Trebuie interzis fumatul in spatiile publice inchise?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#fumat interzis Romania, #fumat interzis baruri, #fumat interzis spatii publice, #fumat interzis proiect lege , #lege