Opinii: Cum se joaca statul cu legile

Marti, 30 Noiembrie 2010, ora 14:24
3213 citiri
Opinii: Cum se joaca statul cu legile
Foto: agenda.ro

Zicea odata Chester Bowles, un oarecare hatru american, ca guvernul este prea mare si prea important pentru a fi lasat pe mana politicienilor. Adevarata axioma, as spune, cel putin pentru situatia din Romania de azi, tara unde legea are echivoc.

Sa luam, de pilda, in discutie fatidica cifra 221. Ea reprezinta doua legi. Una aparuta in 2008, ca de, erau alegeri, cealalta in 2009. Prima se refera la salarizarea profesorilor, cu cresteri de 50%, care de fapt insemnau 37%, urmatoarea la fostii detinuti politici.

In cazul ambelor categorii, dar mai cu seama a celor din invatamant, atitudini ostile au venit din toate directiile. N-au existat persoane mai hulite, supuse unui oprobriu cvasigeneral, asa cum au fost slujitorii scolii in acele momente.

Parca dandu-le ascultare, Guvernul a reactionat prompt, iar echipa lui Boc a scos din buzunarele, in care pe timpul campaniei electorale tinea Constitutia, un condei cu care a semnat o ordonanta.

Aceasta trimitea cu mult mai departe si esalonat veniturile profesorilor, drept castigat de altfel in instanta. Guvernul a apasat grosier grumazul puterii judecatoresti, limitandu-i arbitrar efectul.

Marirea salariala a fost "ciuruita" cu o sita intinsa pe trei ani, respectiv 2011-2012-2013. In afara gestului discretionar, greu poate fi motivata o asemenea masura.

Unui portarel zelos, care-ti flutura amenintator la usa hartia de executare, ii poti oare sugera sa vina anual, pana se implineste sorocul dictat de guvern?

Cat priveste cealalta lege, tot 221, cu reparatii morale si materiale ce trebuie acordate fostilor detinuti politici, cazul devine si mai intortocheat, ba de-a dreptul uluitor, daca ne gandim ca, asa cum spunea istoricul Adrian Cioroianu: "guvernul Boc incalca Constitutia. Cheltuie bani pe prestigiu, nu pe dreptate".

Invinuind aceeasi criza financiara, fostul ministru de Externe mentionat opina ca aceasta: "blocheaza actul de justitie".

Trecand la lucruri concrete, Legea 221, Legea detinutilor politici este la ora actuala in aer. E suspendata.

Intai a aparut ordonanta de urgenta, cea mai rapida metoda de a indrepta greseli, cand e vorba de dat bani, prin care se fixau fara fundament sume cuprinse intre 2.500 si 10.000 de euro. Atat urmau sa primeasca fostii detinuti politici sau urmasii acestora.

A fost declarata neconstitutionala, la sesizarea Avocatului Poporului, de catre Curtea Constitutionala, dar, la putin timp, aceeasi Curte scoate una dupa alta decizii ce se bat cap in cap si au ca menire sa astearna un strat gros de pacla. Apare vidul legislativ. Parlamentul trebuie, urgent, sa se alinieze hotararilor magistratilor Curtii.

Asa s-a ajuns ca procesele aflate pe rol sa fie suspendate, asa apare asteptarea, statul la rand, ca si in cazul primei legi cu acelasi nefast numar.

Cei care au infruntat curajos totalitarismul rosu, adevarati martiri ai Romaniei moderne, se simt inca o data despuiati de un drept elementar si neputinciosi in resemnarea lor ce pare sa nu aiba sfarsit.

Acesta e rezultatul unui sistem sovaielnic, care se prevaleaza arbitrar de dreptul celui mai puternic. Este revoltator ca tortionarii comunisti au venituri incomensurabil mai mari decat cei care au suferit cu adevarat. Deci, calaul isi mai invinge inca o data victima.

Americanii au adus o mana de amendamente la seculara lor Constitutie, in timp ce statul roman a emis si emite mii de ordonante in doar doua decenii. Elocvent! Iata diferenta, mai mult decat vinovata, dintre calitate si cantitate.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#lege salariu profesori, #lege detinuti politic, #legi aprobate Parlament, #lege Curtea Constitutionala , #lege