Deputatii au adoptat, cu modificari, OUG care permite amanarea ratelor. PNL ataca proiectul la CCR

Joi, 23 Aprilie 2020, ora 16:04
6494 citiri
Deputatii au adoptat, cu modificari, OUG care permite amanarea ratelor. PNL ataca proiectul la CCR
Foto: captura video Camera Deputatilor

Plenul Camerei Deputatilor a aprobat, joi, cu mai multe amendamente, proiectul referitor la OUG 37/2020 privind acordarea unor facilitati pentru imprumuturile date de institutii de credit si institutii financiare nebancare anumitor categorii de debitori.

Au votat "pentru" 208 deputati, 103 - "impotriva", iar 8 s-au abtinut. Pentru acest proiect, Camera Deputatilor este for decizional.

Liderul deputatilor PNL, Florin Roman, a anuntat ca liberalii vor ataca la Curtea Constitutionala proiectul de lege, dupa ce actul normativ a fost modificat in Parlament.

"Am spus inca de la inceput, de cand am intrat in aceasta situatie, ca vom ataca la Curtea Constitutionala absolut orice demers populist care nu are o sustinere si o fundamentare serioasa in realitate. Din Opozitie poti sa propui sa fie maine kilogramul de ulei un leu, sa fie kilogramul de carne un leu si 10 bani, poti sa propui absolut orice. Ideea e ca trebuie sa ai si partea de responsabilitate. (...)

Sigur ca ordonanta, asa cum ne-am asteptat, a fost modificata in Parlament si, din acest motiv, pe ideea ca lucrurile au fost deja clar stabilite de catre Guvern si nu mai era nevoie de aceasta modificare, o sa atacam la Curtea Constitutionala legea adoptata astazi", a afirmat Roman, in plenul Camerei Deputatilor.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare suspendarea, la cerere, a obligatiilor de plata aferente imprumuturilor, reprezentand rate de capital, dobanzi si comisioane, pentru o perioada care sa nu depaseasca data de 31 decembrie 2020, pentru unii beneficiari ai creditelor acordate de institutii de credit si institutii financiare nebancare, pe fondul posibilelor dificultati pe care acestia le-ar putea intampina in rambursarea ratelor, dificultati generate de efectele pandemiei COVID-19 (persoane fizice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, intreprinderi mici si mijlocii, IFN-uri).

Potrivit unui amendament introdus de deputati, obligatia de plata a ratelor scadente aferente imprumuturilor, reprezentand rate de capital, dobanzi si comisioane, acordate debitorilor afectati de toate tipurile de seceta de catre creditori pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, se suspenda, la cererea debitorului, cu pana la 18 luni, dar nu mai mult de 31 octombrie 2021, prin prelungirea corespunzatoare a maturitatii creditului, fara costuri suplimentare.

"Dobanda datorata de debitori, precum si comisioanele aferente corespunzatoare sumelor scadente a caror plata a fost suspendata nu se capitalizeaza la soldul creditului existent, la finalul perioadei de suspendare. (...) Pentru debitori persoane fizice pentru care prelungirea maturitatii creditelor depaseste limita de varsta prevazuta prin reglementarile creditorilor de acordare a creditelor, creditorii procedeaza la restructurarea creditelor cu depasirea limitei de varsta", se mai arata in proiect.

Potrivit proiectului, de prevederile OUG beneficiaza debitorii care au incheiat un contract pentru obtinerea unui credit care nu a ajuns la maturitate si pentru care creditorul nu a declarat scadenta anticipata, anterior intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta. Sunt, de asemenea, eligibili debitorii care se afla in procedura de executare silita, in procedura de dare in plata, de reorganizare judiciara sau in orice alte proceduri judiciare sau extrajudiciare care tind la suspendarea efectelor contractelor de credit.

Pentru a beneficia de suspendarea rambursarii ratelor, debitorii, cu exceptia persoanelor fizice, trebuie sa aiba activitatea intrerupta total sau partial, veniturile sau incasarile diminuate cu cel putin 15% fata de media ultimelor doua luni.

Proiectul de lege defineste drept debitori si beneficiari ai acestei legi persoanele juridice, persoanele fizice, inclusiv persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale ce functioneaza potrivit OUG 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, profesiile liberale si cele care se exercita in baza unor legi speciale.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#ordonanta suspendare credite adoptata deputati, #PNL CCR ordonanta credite coronavirus , #lege