Ziare.com

Parlamentul a schimbat legea alegerilor: Nu dispar neaparat cozile, dar cei care stau pot vota. Ce alte noutati apar

Miercuri, 03 Iulie 2019, ora 13:23

   

Parlamentul a schimbat legea alegerilor: Nu dispar neaparat cozile, dar cei care stau pot vota. Ce alte noutati apar
Camerei Deputatilor, decizionala, a votat, miercuri proiectul de lege prin care votul in Diaspora pentru alegerile prezidentiale este extins la trei zile. Legea mai prevede ca votul in Romania si in Diaspora sa fie extins pana la ora 24:00 in cazul in care exista cetateni in sectia de votare.

Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea unor acte normative in materie electorala a fost adoptat cu 228 "pentru" si unul "impotriva".

Deputatii au respins, insa, la dezbaterile asupra proiectului, cu 187 de voturi "impotriva" si 22 voturi "pentru" amendamentul prin care publicarea exit-poll-urilor sa se faca doar dupa ora 24:00 din ultima zi de vot.

Legea va ajunge la presedintele Romaniei pentru promulgare.

Initiativa legislativa modifica urmatoarele legi: Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei; Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, precum si pentru organizarea si functionarea Autoritatii Electorale Permanente; Legea nr. 288/2015 privind votul prin corespondenta; Legea nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale.

Amendamente controversate

Propunerea de lege a primit, marti, de la Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, un raport de adoptare, cu amendamente.

Un amendament controversat la dezbaterile din Comisia Camerei Deputatilor a fost cel referitor la intocmirea listelor electorale suplimentare pe suport de hartie, care a fost admis in cele din urma, cu conditia ca acestea sa fie facute doar in cazul in care sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal nu mai functioneaza. Amendamentul a fost introdus de grupurile de deputati PNL si USR.

Deputatii au introdus, marti, si amendamentul prin care publicarea exit-poll-urilor se va face doar dupa ora 24:00 din ultima zi de vot, pentru a nu influenta rezultatele alegerilor.

Cum dispar cozile la vot

Romanii din afara tarii vor putea vota la alegerile prezidentiale pe parcursul a trei zile, respectiv vineri, sambata si duminica.

"Art. 44. - (1) In ziua de duminica, votarea incepe la ora locala 07:00 si se incheie la ora locala 21:00. (2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), votarea in strainatate se desfasoara si pe parcursul zilelor de vineri si sambata imediat anterioare zilei votarii. In ziua de vineri, votarea incepe in ziua de vineri, ora locala 12:00 si se incheie la ora locala 21:00, iar in ziua de sambata, votarea se deschide la ora locala 07:00 si se incheie la ora locala 21:00", arata documentul.

Legislatia a fost completata, astfel incat alegatorii, atat din Romania cat si din afara tarii, care vor fi prezenti la coada la inchiderea sectiei de vot, respectiv ora 21:00, sa poata vota pana la ora 23:59.

"La ora 21:00 presedintele biroului electoral al sectiei de votare declara votarea incheiata si dispune inchiderea localului de vot. Alegatorii care la ora 21:00 se afla la sediul sectiei de votare, precum si cei care se afla la rand in afara sediului sectiei de votare pentru a intra in localul de vot pot sa isi exercite dreptul de vot.

Doi membri desemnati de biroul electoral al sectiei de votare, din cadrul acestuia, verifica la ora 21:00 daca in afara sediului sectiei de votare se afla alegatori care asteapta sa isi exercite dreptul de vot si constata si monitorizeaza ordinea in care acestia au acces in localul de vot. Alegatorii aflati in situatiile prevazute pot vota pana cel mult la ora 23:59", potrivit modificarii aduse articolului 46 din Legea 334/2006.

O alta modificare vizeaza introducerea votului prin corespondenta si pentru alegerile prezidentiale. De asemenea, a fost simplificat procesul de vot prin automatizarea listelor suplimentare.

Conform propunerii legislative, "incepand cu data de 1 aprilie a anului in care au loc alegeri pentru presedintele Romaniei, la termen, si pana la data expirarii a cel mult 15 zile de la data inceperii perioadei electorale, alegatorul care doreste sa voteze in strainatate la alegerile pentru presedintele Romaniei se poate inregistra in registrul electoral ca alegator in strainatate prin intermediul unui formular online aflat pe site-ul AEP, in care va inscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea si statul unde opteaza sa voteze, la care anexeaza copia scanata sau fotografia actului de identitate".

Actul normativ interoduce si obligatia Ministerului de Externe de a solicita date despre numarul romanilor din Diaspora.

Proiectul legislativ prevede, de asemenea, ca alegatorii vor putea sustine mai multi candidati.

"Candidaturile propuse de partidele si de aliantele politice, precum si candidaturile independente pot fi depuse numai daca sunt sustinute de cel putin 200.000 de alegatori. Un alegator poate sustine mai multi candidati", prevede modificarea adusa legislatiei.

In legea in vigoare, un alegator putea sustine un singur candidat.

La propunerea AEP, a fost introdusa modificarea legislatiei, astfel incat finantarea campaniilor electorale sa poata fi facuta din bugetul partidelor politice. In prezent, doar candidatii isi pot finanta campania electorala, banii fiind apoi rambursati.

Presedintele Autoritatii Electorale Permanente (AEP), Florin Mituletu Buica, a declarat, marti, ca a avut o discutie cu cei din Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) pentru a simplifica procedura de vot in sistemul electronic la alegerile prezidentiale.

Presedintele AEP a mai anuntat ca a avut o discutie cu premierul Viorica Dancila, iar alegerile prezidentiale urmeaza sa se desfasorare pe 10 noiembrie, primul tur de scrutin, si 24 noiembrie, al doilea tur.

Citeste si:
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 6232 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Sparlamentul sa facut ca face ceva si au facut ce a facut

Puscariasul Porkar Draknea in 2 ani si 6 luni NIMIC.
Porkarul face acum ceva 3 ani si 6 luni. 😂😂
Gainarii Pisdisti trebuia sa introduca Votul Electronic, dar le tremura Penele ca nu au sa mai vada Guvernarea in veci!

 

cu majoritate absoluta

atunci aceasta lege este buna. si comentariile negative la proiect din zilele trcute ce scop aveau. sa dezinformeze ca de obicei. felicitari. asa este bine. sa voteze cei 4,5 milioane din diaspora nu numai"alesii si plimbatii"

 

@Hastalavista Rank user: x5 03.07.2019, 15:02

Esti funny ! Tare funny ! :):):)

Legea votata este proassta, foarte proassta, facuta pe genunchi in viteza...doar, doar, poate, poate...

Apropo de votul electronic, nimeni nu a fost de acord cu votul electronic, absolut nimeni, la toti le este frica de frauda...

Si statul roman ne cere sa avem incredere in institutiile statului, multa lamaie !!!

Toti sunt pe combinatii, indiferent de partid !

Sunt zeci de legi care zac in parlament, legi care imbunatatesc viata romanilor fara a afecta bugetul, "0" lei, dar na... puttorile...

Sper

ca toti care vor sa voteze, si sper sa fie macar 2 mil, pot vota.

 

tata,vot elektronic cum vor ciumpalacii,cu o singura conditie :

serviciile secrete sa nu mai asigura asistenta tehnica in procesul de vot ! absolut zero implicare,fara sts,sri,sie si spp ! numa ministerul de interne,atat...strict pt paza urnelor,evident ! cand stii in fiecare secunda cati oameni au votata....dar mai ales cati oameni n-au votata,poti arunca saci plini pe piata ! asa se intampla de la ora 20..00 gioana e presedinte,iar dupa "rectificare" bashe rules ! la fel,in turu 1 pontache are 20 % in plus fata de joianis,iar dupa "retushuri" situatia se inverseaza,fapt nemaintalnit in istoria universala.deci orice vot elctronic,sau timp de 3 saptamani,dar fara ajutor din partea serviciilor ! ce ziceti ashtagilor,va coafeaza,sau asteptati sa hotarasca la piovra ?!

 

STS nu este serviciu secret

Statul roman are o singura entitate responsabila cu comunicatiile, STS - Serviciul de Telecomunicatii Speciale. Rolul acestuia este de a asigura legatura intre institutiile statului, ca sa nu ajungem sa transmitem secrete de stat prin intermediul unui SRL infiintat de 2 chinezi si un rus.
Chiar daca s-ar face legatura de catre MAI, cum propui tu, tot ar trebui infiintat o structura special pentru asa ceva, care sa isi achizitioneze infrastructura si echipamentele necesare. Deci un fel de STS V2.0? Ce rost are? Nu ar fi mai usor sa depolitizam functiile de conducere din aceste institutii, cu rol cheie in apararea tarii?

da,are logica ce spui tu,adica firma rusa sa ....

dar te intreb eu:"este apa uda ???" sts este militarizat,sub autoritatea csat,prezidata de don prezidente ??? apa calda nu am inventat-o noi,romanii ! in franta sts e la ministerul de interne,iar brigada antitero la amerikani ,celebra swat,e la politie ,nu la secret service ! deci sts si 112 ar trebui sa apartina de ministerul de interne,acolo unde exista si inspectoratul general pt situatii de urgenta ! e loc de mai bine....

Cateva neclaritati

1.Cum adica ("art.44(2) Prin exceptie ... ") adica, votarea din zilele de vineri si sambata; cine stabileste EXCEPTIA si cine o aplica?
2.De ce fug de votul elctronic ? Astfel, nu cred ca ar mai putea vota ... ***!

 

in Rusia si China nu sunt alegeri

iar cozile sunt la alimente. Iar toate statele africane care au devenit coloniile lor pot acum sa indeplineasca ordinele. Acolo nu se justifica votul si functiile de conducere ei facand asa cum li se ordona. Dar in statele europene este altceva.

 

Sa nu iti poti proteja proprii cetateni

sa nu ai bani sa ii platesti, sa le asiguri votul sau sa le incasezi taxe oriunde s-ar afla nu se intampla decat in saracele state din Africa.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor