PDL vrea 4% din profitul din jocurile de noroc pentru cinematografie

Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 16:58
2137 citiri
PDL vrea 4% din profitul din jocurile de noroc pentru cinematografie
Foto: urban.ro

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, o initiativa legislativa a doua deputate PDL, Raluca Turcan si Brandusa Novac, prin care operatorii de jocuri de noroc sunt obligati sa dea anual cinematografiei 4% din profitul lor.

Propunerea nu a fost sustinuta, insa, de Guvern. Astfel, in plenul Camerei, reprezentantul Executivului a anuntat ca nu sustine initiativa celor doua deputate, El a amintit ca, deja s-a stabilit, in 2010 ca "5 % din taxele percepute pentru obtinerea licentei de organizare a jocurilor de noroc, precum si pentru obtinerea autorizatiei de exploatare a jocurilor de noroc revine monumentelor istorice in procent de 3,5% si fondului cinematografic in procent de 1,5%".

Raluca Turcan si Brandusa Novac argumenteaza in expunerea de motive ca "in aceasta perspectiva, Loteria Nationala nu va mai putea finanta Fondul Cinematografic Romanesc, acesta pierzand, anual aproximativ 1,5 milioane de euro, bani cu care s-ar putea asigura finantarea a 5 filme de lung metraj de debut".

Initiativa legislativa de completare a OUG 39/2005 privind cinematografia prevede ca fondul cinematografic se poate finanta cu fonduri obtinute prin "colectarea unei contributii de 4% din profitul anual realizat de operatorii economici care organizeaza jocuri de noroc; plata se va face pana la 31 mai a anului in curs pentru anul precedent".

In plen, deputatul UDMR Marton Arpad a anuntat ca Uniunea sustine initiativa, iar deputatul social-democrat Aura Vasile a afirmat ca PSD nu o va sprijni din simplul fapt ca fondurile luate de la operatorii jocurilor de noroc ar putea fi folositi pentru categorii defavorizate. Initiativa urmeaza sa intre la vot final, Camera Deputatilor avand rol decizional.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#profit jocuri de noroc cinematografie, #legislatie cinematografie , #lege