Peste o suta de ONG-uri cer interzicerea totala a fumatului in spatii publice inchise

Miercuri, 01 Aprilie 2015, ora 17:35
2499 citiri
Peste o suta de ONG-uri cer interzicerea totala a fumatului in spatii publice inchise
Foto: alphacoders.com

Peste 100 de ONG-uri au initiat Coalitia "Romania respira", care sustine interzicerea totala a fumatului in spatii publice inchise, in parcuri si in locuri unde se practica sportul, in conditiile in care, in prezent, comportamentul unui grup restrans are prioritate in fata drepturilor majoritatii.

Initiatorii Coalitiei "Romania respira" - organizatii neguvernamentale din domeniul tineretului, al protectiei copilului si sanatatii, profesionisti din domeniul medical si academic, personalitati publice si lideri de opinie - arata, intr-un comunicat de presa, ca scopul initiativei civice este "protejarea sanatatii persoanelor fumatoare si nefumatoare de efectele daunatoare ale fumatului, precum si prevenirea raspandirii fumatului in randul minorilor si asigurarea unui nivel adecvat al calitatii vietii populatiei, cu o atentie speciala acordata tinerilor".

Demersul este sustinut si de ministrul Tineretului si Sportului, Gabriela Szabo.

Coalitia a lansat si un manifest, in care arata ca Romania este, in prezent, detinatoarea unor recorduri negative in ceea ce priveste protejarea fata de fumul de tutun in spatiile publice.

"Din pacate, acest lucru nu se asociaza cu beneficii, ci cu boli ale adultilor si copiilor romani. Principalele cauze de deces din Romania sunt reprezentate de boli cauzate sau agravate de fumat: bolile cardiovasculare (60 la suta dintre decesele anuale, fata de 48 la suta media Comunitatii Europene), cancerul (la barbati, cel mai frecvent cancer este cel pulmonar, iar la femei, acest tip de cancer este in continua crestere) si bolile respiratorii cronice (fumatul este responsabil de peste 80 la suta din cazurile de bronhopneumopatie obstructiva cronica - BPOC).

Nu exista absolut niciun dubiu ca fumul de tigara este extrem de nociv, cauzand imbolnavirea si decesul prematur al celor care il inhaleaza, activ sau pasiv, voluntar sau involuntar, adulti si copii", se arata in manifest.

Reprezentantii Coalitiei sustin ca actuala situatie incalca atat principiul constitutional al ocrotirii sanatatii, cat si obligatiile asumate de Romania ca stat membru al Uniunii Europene.

"Legislatiile tarilor europene prevad deja masuri stricte de interzicere a consumului de tutun in spatiile publice inchise, inclusiv in tari in care fumatul era considerat emblematic: Turcia, Irlanda, Italia. Chiar si vecinii nostri unguri, bulgari, sarbi si ucraineni au interzis fumatul in aceste spatii, demonstrand ca si aceasta parte a Europei poate adopta masuri ferme de protectie a sanatatii populatiei proprii", au scris initiatorii Coalitiei in manifest.

"In conditiile in care in Romania peste 73 la suta dintre adulti nu fumeaza si o buna parte dintre ei sufera si mor prematur din cauza unor boli cauzate de fumat, se impune o lege protectiva fata de expunerea la fum de tutun. Cerem Parlamentului, Guvernului si Presedintiei sa sprijine acest demers de sanatate publica de o importanta vitala pentru viitorul nostru si al tinerei generatii si sa redam impreuna Romaniei imaginea 'clara' pe care o merita", a declarat Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie.

Coalitia solicita Parlamentului, Guvernului, Presedintiei respectarea drepturilor constitutionale la sanatate, loc de munca sanatos si libertatea de miscare prin asigurarea protectiei celor expusi la fumul de tigara, indiferent de statutul lor de fumatori sau nefumatori si eliminarea discriminarii actuale in care comportamentul unui grup restrans are prioritate in fata drepturilor legitime ale majoritatii.

Lovitura pentru romanii fumatori: Tigarile, interzise in spatiile publice? Lectia din alte state europene

Initiatorii acestui demers de modificare a legii privind prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun sunt Tamara Ciofu, deputat de Botosani, Aurelia Cristea, deputat de Cluj, si Cristina Nichita, deputat de Iasi, propunerea fiind sustinuta si de peste o suta de parlamentari.

Proiectul de lege privind interzicerea fumatului in institutiile publice, adoptat de Senat, nu stopeaza complet fumatul in spatiile inchise, fiind necesar ca interdictia sa fie extinsa si la baruri, cluburi, restaurante si spatii de joaca, declara recent deputatul Aurelia Cristea.

Propunerea legislativa pentru modificarea Legii privind prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun a fost votata, in 18 martie, de senatori cu 86 de voturi "pentru", 30 de "impotriva" si opt abtineri.

De altfel, legea a determinat, atunci, discutii contradictorii in plenul Senat. Retrimisa la Comisia de sanatate, senatorii au decis, pe 10 martie, sa pastreze proiectul fara amendamente, in sensul interzicerii totale a fumatului in spatiile publice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#coalitia impotriva fumatului Romania respira, #lege interzicere totala fumat , #lege