PMP a depus un proiect de lege privind votul prin corespondenta la prezidentiale

Miercuri, 21 Martie 2018, ora 19:33
2257 citiri
PMP a depus un proiect de lege privind votul prin corespondenta la prezidentiale
Foto: Arhiva Ziare.com

PMP a depus miercuri in Parlament un proiect de lege privind votul prin corespondenta la alegerile prezidentiale, ca in cazul alegerilor parlamentare, a declarat presedintele executiv al PMP, Eugen Tomac.

Potrivit acestuia, votul prin corespondenta este o optiune "sigura, moderna pe care o intalnim si in alte state ale Uniunii Europene".

"Astazi depunem in Parlament o lege amendata - Legea 370/2004 privind alegerea presedintelui, astfel incat mecanismul pe care l-am folosit pentru alegerile parlamentare pentru Camera Deputatilor si Senat sa poata fi extins si pentru alegerile prezidentiale cu imbunatatiri substantiale in ceea ce priveste procedura de vot (...) astfel incat toti cetatenii romani de peste hotare sa poata vota si prin corespondenta (...) ", a spus Eugen Tomac intr-o conferinta de presa.

El sustine ca romanii din diaspora care la alegerile prezidentiale din 2014 au iesit la vot "sunt cei care au avut rabdare", iar cei care nu au votat nu au avut curajul acesta, de aceea se optiunea votului prin corespondenta "reprezinta o optiune sigura".

"La alegerile prezidentiale din 2014, cei 360.000 de cetateni (din diaspora - n.red.) care au iesi la vot sunt cei care au avut rabdare. Foarte multi cetateni nu au avut curaj sa stea ore in sir la cozile create in jurul misiunilor diplomatice (...) Aceasta optiune a votului prin corespondenta in mod clar reprezinta o optiune sigura, moderna pe care o intalnim si in alte state ale UE si credem ca o dezbatere pe acest subiect se impune pentru ca legea trebuie modificata pana la sfarsitul acestui an pentru a o aplica anul viitor", a mai afirmat Tomac.

Potrivit proiectului depus la Parlament, printr-o singura cerere alegatorul poate opta fie pentru votarea prin corespondenta, fie pentru votarea la sectia de votare din strainatate.

Cererea se poate depune inca de la 1 ianuarie a anului in care au loc alegeri la termen pentru presdintele Romaniei, inclusiv prin posta electronica. Intregul proces de votare prin corespondenta este gratuit pentru alegator, cheltuielile fiind suportate de la bugetul de stat.

De asemenea, proiectul legislative mai arata ca, ulterior inscrierii in Registrul electoral cu optiunea pentru votul prin corespondenta, alegatorul primeste o scrisoare care contine documentele necesare exercitarii dreptului de vot prin corespondenta pentru primul si al doilea tur de scrutin: un plic exterior, prevazut cu elemente de siguranta care asigura sigilarea acestuia, autoadresat, pe care sunt imprimate "Vot prin corespondenta pentru primul tur de scrutin", numele si prenumele si adresa din strainatate a alegatorului prin corespondenta, un cod de bare care asigura identificarea unica a alegatorului prin corespondenta, precum si adresa biroului electoral pentru votul prin corespondenta.

Proiectul legislativ a fost depus la Camera Deputatilor, in calitate de prima Camera sesizata.

Eveniment Quarterly Report

Boloș, despre pachetul de măsuri fiscale: „Guvernul aduce bani suplimentari de la bănci, de la corporațiile multinaționale”
Boloș, despre pachetul de măsuri fiscale: „Guvernul aduce bani suplimentari de la bănci, de la corporațiile multinaționale”
Ministrul Finanţelor Marcel Boloş a declarat că, prin măsurile luate, Executivul ”nu a făcut altceva decât să aducă bani suplimentari” la buget, de la companii. El susţine că...
Asumarea răspunderii Guvernului în Parlament. USR nu depune moțiune de cenzură, dar contestă legea la CCR
Asumarea răspunderii Guvernului în Parlament. USR nu depune moțiune de cenzură, dar contestă legea la CCR
Vicepreşedintele USR Dan Barna a declarat marţi, după angajarea în Parlament a răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare, că o moţiune de cenzură nu are...
#vot corespondenta prezidentiale , #lege