Ziare.com

PNL a atacat Legea bugetului la CCR

Joi, 23 Decembrie 2010, ora 15:33

   

PNL a atacat Legea bugetului la CCR
Deputatii liberali au depus joi o sesizare de neconstitutionalitate pe legea Bugetului de stat pe 2011, reclamand ca acesta este fundamentat pe legi care nu sunt in vigoare si ca a fost depus tarziu, peste termenul legal, lucru care a dus la limitarea prerogativelor de dezbatere a Parlamentului.

Eugen Nicolaescu: PNL va contesta la CCR Legea bugetului

"In istoria postdecembrista este pentru prima data cand se depune o sesizare de neconstitutionalitate pe Legea bugetului de stat. O astfel de premiera este rezultatul unui gest extrem, un semnal de alarma la o situatie catastrofala pe care o prefigureaza Legea bugetului de stat pe anul 2011. Un buget este oglinda unei guvernari, oglinda economiei unei tari, iar cel tocmai votat este imaginea dezastrului, a saraciei programate populatiei", spune intr-un comunicat semnat de viceliderul deputatilor PNL Eugen Nicolaescu.

PNL mai sustine in sesizarea catre CCR ca legea Bugetului de stat pe anul 2011 a fost fundamentata pe legi inexistente, incalcandu-se prevederile art. 1, alin (5) din Constitutia Romaniei si a art. 138 - Bugetul public national, alin. (5), conform caruia "nici o cheltuiala bugetara nu poate fi aprobata fara stabilirea sursei de finantare".

Parlamentul a reluat dezbaterile pe Legea bugetului

"La momentul sesizarii Parlamentului cu proiectul de buget nu erau in vigoare cel putin patru proiecte de lege (Legea privind salarizarea in anul 2011 a personalului din fondurile publice, Legea privind sistemul unitar de pensii publice, Legea Educatiei Nationale, Legea pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal-bugetar), care au influente decisive in fundamentarea proiectului de buget pentru anul 2011, proiecte aflate la momentul adoptarii Legii bugetului de stat pe anul 2011 in diferite faze ale dezbaterii si adoptarii parlamentare. Din acest punct de vedere, bugetul este o fantoma, nivelul salariilor bugetarilor precum si a pensiilor aflate in plata influenteaza in mod nemijlocit atat nivelul incasarilor la bugetul de stat precum si sumele care urmeaza sa fie platite", mai spun initiatorii sesizarii.

Legea bugetului de stat pe anul 2011 vine in contradictie cu articole stipulate in Constitutie care prevad ca statul este obligat sa ia masuri de dezvoltare economica si de protectie sociala, de natura sa asigure cetatenilor un nivel de trai decent, care statueaza drepturi fundamentale, cum ar fi: dreptul la sanatate, nivelul de trai sau protectia copiilor si a tinerilor, mai cred cei de la PNL. "Cum se pot asigura servicii medicale de calitate cu un buget al sanatatii diminuat cu 38%? Cum se poate asigura un nivel de trai decent prin amputarea in continuare a salariilor si in 2011? Cum poti incuraja natalitatea atat timp cat masurile Guvernului vizeaza taieri de indemnizatii pentru mame, precum si diminuarea cu 8,03 % a transferurilor privind contributia de asigurari de sanatate pentru persoanele aflate in concediu pentru cresterea copilului?", mai precizeaza comunicatul.

"In concluzie, Legea bugetului de stat pe anul 2011 e un soi de butaforie realizata de amatori, in spatele careia se ascunde saracia si incompetenta unor cabotini politici ajunsi la guvernare. Partea dezastruoasa a situatiei e la nivelul populatie care este obligata sa rabde, sa invete sa supravietuiasca cu nimic, si in cel mai rau caz, sa moara intr-un anonimat de care guvernul pare sa nu-i pese", sustine Eugen Nicolaescu.
Sursa: rNews

Articol citit de 1294 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Zau, ma?

"nici o cheltuiala bugetara nu poate fi aprobata fara stabilirea sursei de finantare"
Ia mai zi!
Da' cind guvernul Tariceanului a scos legea care marea salariile profesorilor cu 50%, sursele de finantare unde erau?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor