Praful s-a ales de ANI

Joi, 13 Mai 2010, ora 20:37
2635 citiri
Praful s-a ales de ANI

Modelul CNSAS loveste din nou. Dupa ce Curtea Constitutionala desfiinteaza legea de functionare a unei astfel de institutii, este adoptata rapid o noua lege care insa elimina cele mai importante instrumente si atributii ale institutiei respective, care ramane cu numele, dar este, practic, anihilata.

A venit randul Agentiei Nationale de Integritate sa intre in categoria pericolelor inalturate. Proiectul trimis de ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, si asa limitat de exigentele CCR, a fost masacrat in Senat pana cand parlamentarii, din absolut toate partidele, s-au asigurat ca ANI nu le va mai putea face nicio problema. Cand au reusit, au dat votul final.

Asadar, colectiile de arta si bijuteriile sub 5.000 de euro nu mai trebuie declarate, caci, nu-i asa, ele tin de intimitatea persoanei, dupa spune senatorul Gyorgy Frunda sustinut de Mircea Andrei de la PD-L. Intima trebuie sa ramana si coruptia. Demnitarii care completeaza incorect declaratia de avere sau de interese nu vor mai raspunde penal pentru acest lucru, caci, nu-i asa, oricine poate gresi aboslut, dar absolut involuntar, niciodata in defavoarea sa. Si vom avea, precis, greseli cu duiumul: daca merge bine, daca se prinde cineva, oricum nu exista sanctiune.

Apoi, persoanele care vor candida pentru functiile publice nu vor mai trebui sa depuna declaratii de avere si de interese inainte de a fi alese, sa nu stie poporul pe cine voteaza. Si sa vedeti cum toti se vor da in campanie saraci lipiti pamantului si curati ca ferioarele. Termenul in care un fost demnitar mai poate fi cercetat de ANI dupa parasirea functiei a fost redus de la 3 ani la un an, sa se bucure omul linistit de prada. Liderii de sindicat, saraci lipiti pamantului dupa cum se stie, nici macar nu mai trebuie sa se oboseasca cu declaratiile de avere si interese, iar comisiile de cercetare a averilor au fost eliminate.

"ANI ramane in acest moment cu doua prerogative importante: de a sesiza ANAF si respectiv de a sesiza Parchetul. Asa cum a iesit textul legii, succesul Agentiei va depinde crucial de managementul acesteia si cooperarea interinstitutionala cu ANAF si Parchetul", a declarat Catalin Predoiu.

Dar si sa fie colaborarea excelenta, Parchetul are sanse minime de reusita pentru ca nu demnitarul trebuie sa justifice averea, chiar daca ea depaseste cu mult veniturile sale declarate, ci procurorii trebuie sa dovedeasca infractiunea prin care a fost dobandita, ceea ce, practic, este aproape imposibil. Credeti ca in cazul politistilor din Arges implicati in scandalul permiselor si carora le-au fost confiscate averile nesjutificate, putea cineva sa dovedeasca mita cu mita luata vreme de ani de zile?

Noua lege "reflecta doar aversiunea politicienilor fata de aceste declaratii publice de avere si faptul ca au profitat de aceasta decizie a Curtii Constitutionale ca sa mearga mult mai departe si ca sa isi satisfaca interesul propriu de a scapa de ochiul public, ca lumea sa nu poata sa vada aceste date. Imi pare foarte, foarte rau ca guvernul PD-L - UDMR a eliminat aceste elemente", a declarat pentru Deutsche Welle, fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, colega acum cu democrat liberalii care s-au repezit si ei ca niste pasari de prada asupra legii ANI.

Adevarul rostit de Catalin Macovei, presedintele ANI, este demolator pentru cei care au castigat algerile sub stindardul mincinos al anticoruptiei: "Amendamentele ucigase au venit in primul rand din partea senatorilor coalitiei de guvernare, in primul rand UDMR, dar si PD-L, ceea ce pentru mine a fost absolut surprinzator, tinand seama ca era vorba de o initiativa legislativa a Guvernului. Singura explicatie pe care o am este ca avem de-a face cu o legiferare in interes personal si imi asum aceasta afirmatie".

Institutul pentru Politici Publice, Societatea Academica din Romania si Trasnparency International Romania i-au cerut presedintelui sa nu o promulge. Ar fi necesara o astfel de delimitare, macar simbolica, a lui Traian Basescu, dar ma tem ca, in cele din urma, nu ar avea nicun efect practic. Legea se va intoarce in Parlament si, dupa ce va fi din nou votata, promulgarea va fi obligatorie.

Dar in zgomotul si furia provocate de masurile de austeritate cui sa-i mai pese de ANI? Ar trebui sa ne pese teribil de tare, la fel de tare ca de micsorarea salariilor, a pensiilor sau a indemnizatiilor. Pentru ca groapa in care a ajuns acum Romania a fost sapata de demnitarii corupti ai acestei tari, o coruptie transpartinica precum este si aversiunea fata de ANI.

Cat timp lupta anticoruptie, in loc sa fie intarita, va fi sabotata sistematic, Romania, drenata sistematic de resurse, nu are nicio sansa reala sa iasa cu adevarat din criza.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#ANI senat parlamentari, #Agentia Nationala Integritate, #senatori ANI lege Basescu , #lege
Comentarii
Poza Iogica
Iogica
rank 5
D-le Raicu, ce stil empiric ai. Nu ai auzit ce a spus d-l Basescu ? Nu va aproba legea, daca ANI nu va fi la inaltimea asteptarilor, cerintelor UE. De ce distorsionati, de ce umblati cu cioara vopsita, doar sa va aflati in treaba ? Putin respect ptr. noi,