Presa de azi: Boc, cu Educatia pe sens interzis

Sambata, 13 Noiembrie 2010, ora 09:11
2266 citiri
Presa de azi: Boc, cu Educatia pe sens interzis

Curtea Constitutionala si-a facut publica motivarea privind decizia de a declara neconstitutionala procedura de angajare a raspunderii Guvernului pe Legea Educatiei, explicand ca legea nu este o urgenta, iar cererea de renuntare la procedura de angajare a raspunderii nu este de competenta Curtii, tinand doar de Parlament.

Premierul Emil Boc este de parere ca o astfel de decizie a Curtii Constitutionale permite Guvernului sa continue procedura angajarii raspunderii.

Pe de alta parte, Emil Boc apreciaza ca demararea procedurii angajarii raspunderii, prin citirea textului in Parlament si depunerea motiunii de cenzura de catre Opozitie dovedeste ca si daca a existat un conflict, acesta a fost depasit.

Subiectul este dezbatut si de ziarul 'Puterea', intr-un articol numit "Cu acordul lui Traian Basescu, Emil Boc accelereaza asumarea raspunderii pe Legea educatiei", dar si de 'Evenimentul Zilei' care scrie "CCR lasa Guvernul sa continue procedura de asumare pe Legea Educatiei. Boc: mergem mai departe"

In timp ce 'Adevarul' titreaza ca "Boc a ajuns cu Educatia pe sens interzis", 'Gandul' surprinde reactia Opozitiei: "PNL cere demisia lui Boc in cazul continuarii procedurii asumarii raspunderii pe Legea educatiei".

Puterea: Cu acordul lui Traian Basescu, Emil Boc accelereaza asumarea raspunderii pe Legea educatiei

Desi judecatorii Curtii Constitutionale au decis ca procedura de asumare nu este constitutionala in acest caz, Guvernul va continua procedura de asumare a raspunderii pe Legea invatamantului.

Atat premierul Emil Boc, cat si vicepremierul Marko Bela au anuntat ca vor continua in Parlament procedurile de asumare, iar liderii coalitiei guvernamentale sustin ca au unda verde de la Traian Basescu pentru aceasta actiune. Acestia sunt de parere ca prin motivarea data vineri Curtea, de fapt, le da voie sa mearga mai departe cu asumarea raspunderii in Parlament, scrie Puterea.

"Procedura merge mai departe, nu exista nici un mecanism de a o opri", a spus premierul Boc, explicand ca daca a existat un conflict intre puterile statului, acesta s-a incheiat in momentul in care Executivul si-a angajat raspunderea in Parlament, iar Opozitia a depus motiunea de cenzura.

Vicepremierul Marko Bela a declarat si el ca, in urma motivarii CCR privind Legea Educatiei, procedura angajarii raspunderii poate continua in Parlament.

Evenimentul Zilei: CCR lasa Guvernul sa continue procedura de asumare pe legea educatiei. Boc: mergem mai departe

Magistratii Curtii Constitutionale isi motiveaza decizia de a declara neconstitutionala asumarea raspunderii guvernului pe Legea educatiei, prin faptul ca la Senat nu a fost tergiversata adoptarea actului normativ. Astfel, sustin judecatorii, asumarea nu a avut temei.

"Nu exista, prin urmare, nici o dovada a vreunui blocaj sau a unei inactivitati parlamentare, cu referire la proiectul de lege in discutie. In plus, la aprecierea termenului de dezbatere a legii la Senat (termen care, asa cum s-a observat, nu este limitat de dispozitiile Legii fundamentale), trebuie avut in vedere ca acesta s-a suprapus in mare masura cu perioada vacantei parlamentare, respectiv in ceea ce priveste intervalul 30 iunie - 1 septembrie 2010", se arata in motivarea Curtii, citata de Evenimentul Zilei.

De altfel, magistratii arata in motivare ca isi pastreaza argumetele de anul trecut, atunci cand de asemenea a respins procedura de asumare a guvernului pe Legea educatiei.

Adevarul: Boc, cu Educatia pe sens interzis

Continuarea procedurii de asumare este ilegala in opinia profesorului Radu Chirita, titularul cursului de drept constitutional al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.

"Scrie negru pe alb in motivarea Curtii Constitutionale ca asumarea Legii educatiei contravine legii fundamentale. Nu poti adopta o lege constitutionala printr-o procedura neconstitutionala. Imediat dupa ce va fi publicata in Monitorul Oficial, legea va fi din nou atacata si declarata neconstitutionala", a explicat Radu Chirita, pentru Adevarul.

Si Cristinel Murzea, profesor de drept constitutional la Universitatea Transilvania din Brasov, crede ca Guvernul ar trebi sa lase legea in dezbatere parlamentara normala si sa nu continue procedura de angajare.

Acesta sustine totusi ca motivarea Curtii nu opreste Guvernul sa-si angajeze raspunderea, iar in acest caz magistratii s-au pronuntat pe forma, nu pe fondul legii. "Este pentru prima data in istorie cand Curtea publica o motivare atat de confuza", a mai spus Murzea.

Gandul: PNL cere demisia lui Boc in cazul continuarii procedurii asumarii raspunderii pe Legea Educatiei

In ceea ce priveste reactia Opozitiei, PNL este ferm si cere ca premierul Emil Boc sa demisioneze in cazul in care va continua procedura asumarii raspunderii Guvernului pe Legea educatiei nationale.

PNL considera ca un astfel de demers ar fi ilegal si ar atrage raspunderea penala a initiatorilor sai pentru abuz in serviciu contra intereselor publice.

Mai mult, liberalii apreciaza, conform Gandul, ca actuala putere foloseste "argumente politicianiste" care nu tin de principiile de drept.

"In decizia Curtii Constitutionale se arata ca angajarea raspunderii de catre Guvern in fata Camerei Deputatilor si a Senatului pe Legea Educatiei Nationale este neconstitutionala. Ca atare, potrivit Legii fundamentale, toate procedurile ce urmeaza actului angajarii raspunderii Guvernului sunt neconstitutionale", considera liberalii.

A.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Boc CCR, #Boc Legrea Educatiei, #CCR legea educatiei , #lege