Proiect de lege aparut in starea de urgenta: Politistii locali primesc atributii noi - vor putea folosi radare si da amenzi rutiere

de Ionel Stoica , Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 30 Martie 2020, ora 11:43

   

Proiect de lege aparut in starea de urgenta: Politistii locali primesc atributii noi - vor putea folosi radare si da amenzi rutiere
Politistii locali ar putea avea atributii sporite in domeniul ordinii publice si circulatiei rutiere, potrivit unui proiect legislativ introdus la Senat de 12 deputati PMP si PSD, printre care Corneliu Bichinet, Florin Iordache si Eugen Nicolicea.

Este vorba despre un proiect de completare si modificare a Legii nr. 155/2010 privind Politia Locala.

In cazul in care acest proiect ar fi votat in ambele camere si promulgat, politistilor locali li se modifica atributiile din fisa postului si dobandesc atributii in domeniul ordinii publice si linistiii publice, respectiv a circulatiei rutiere.

In plus, sunt obligati ca, in termen de un an de la numirea in functie, sa urmeze un program de formare initiala organizat intr-o institutie de invatamant din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Parlamentarii initiatori motiveaza acest proiect prin faptul ca in ultimii 9 ani au iesit la iveala mai multe probleme de reglementare a activitatii Politiei Locale si de interpretare diferita de catre administratiile publice locale a prevederilor legale.

"Astfel, au rezultat paralelisme si suprapuneri de competente, organizare si desfasurarea neunitara a activitatilor specifice, deficiente operationale, dificultati de gestiune a resurselor umane, motivare redusa a personalului, suport financiar si logistic ineficient," se arata in expunerea de motive.

Proiectul mai aduce si reducerea varstei de pensionare prin completarea reglementarii care prevede incadrarea activitatii in conditii deosebite, speciale sau alte conditii de munca.

Intregul proiect legislativ poate fi accesat pe site-ul Senatului.

Noile atributiiProiectul stabileste noi atributii ale Politiei Locale in domeniul circulatiei pe drumurile publice. Astfel, politistii vor putea constata si aplica sanctiuni pentru incalcarea normelor legale privind trecerea pe culoarea rosie a semaforului, depasirea colonei de vehicule aflate in asteptare, circulatia pe benzile destinate exclusiv transportului in comun, blocarea centrului intersectiei, nerespectarea indicatoarelor, circulatia pe sens opus, nerespectarea indicatiilor politistutului sau neacordarea de prioritate.

Politia Locala ar putea fi dotata si cu radare: "constata contraventii si aplica sanctiuni pentru depasirea vitezei legale, constatata prin folosirea mijloacelor tehnice fixe si mobile omologate si verificate metrologic."

Politistul local va putea constata contraventii ai aplica sanctiuni pentru conducerea unui vehicul cu ITP expirat sau pentru folosirea telefoanelor mobile la volan - cu exceptia celor prevazute cu dispozitive de tip "maini libere."

In plus, politistii locali vor putea opera sistemele de supraveghere si management al traficului rutier instalate de autoritatile locale.

Politistii locali vor putea constata contraventii si aplica sanctiuni sporite in domenii in care aveau deja atributii, cum ar fi nerespectarea normelor in cazul transportului de persoane sau marfuri, protectia mediului, disciplina activitatii comerciale, disciplina furnizarii utilitatilor publice, disciplina administrarii proprietatiii publice si private a statului si a unitatilor administrativ-teritoriale etc.

Schimb de informatii cu alte structuri"Pe timpul actiunilor comune, structurile Politiei Locale si structurile teritoriale ale MAI fac schimb reciproc de date si informatii necesare indeplinirii misiunilor in sistem integrat," este una dintre prevederi.

Potrivit proiectului, politistul local trebuie sa aplice masurile si procedurile prevazute de lege pentru politisti, in domeniul ordinii publice.

"Structurile de Politie Locala pot organiza sisteme informatice proprii pentru stocarea, prelucrarea si valorificarea datelor operative, pentru schimb de date si informatii cu alte sisteme informatice ale administratiei publice locale sau cu structuri de cooperare," se mai arata in proiectul legislativ.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 28872 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Nasty
rank 5
Urmatorul pas ar fi sa le dea si pensii speciale nesimtite!
Iordache, Nicolicea si alti netrebnici ar trebui sa se abtina de la propuneri tam.pite.
medgidnicolai
rank 5
mai specialistilor in ale dreptului
nu mai vopsiti politia. dupa cum va dicteaza interesele. capacitatea de a aplca sanctiuni si a lua masuri pe linie rutiera trebuie sa apartina politiei nationale. nu sa se razbune primarul ghita de la fundata, pe cei care nu-l respecta si sa dea ordin subordonatului de la locala sa ia permisul cui vrea muschiul lui. iordache "dandanache", nu ti-a ajuns tavaleala care ai lut-o dupa ordonanta de urgenta 13/2017
Kasper
rank 5
Precizare
In primavara lui 2019 a fost un articil despre salariile politistilor locali din Bucuresti. Directorul general al Poliției Locale București caștigă 15.462 de lei pe lună, salariul net, fără sporuri. La această sumă se adaugă norma de hrană, spor de condiții vătămătoare etc. Pentru comparație, fostul șef al Statului Major General al armatei, generalul Nicolae Ciucă, avea un salariu de circa 16.500 de lei pe lună, puțin peste netul șefului poliției locale a Capitalei. Un șef serviciu sau un șef de birou din poliția locală poate incasa in jur de 11.800 de lei pe lună, un polițist local principal ajunge și la 6.500 de lei, iar cel mai mic salariu in poliția locală este de 3.397 de lei, pentru un muncitor necalificat. Un șofer primește 3.487 de lei pe lună. La astea se adauga Norma de hrană, care este de 32 de lei pe zi. La aceeasi vechime si pozitii similare, politistii locali au salarii mai mari decat politistii din politia nationala.
ctfd
rank 5
Desigur!
"In multe țări legea marțială prevede anumite reguli specifice, cum ar fi interzicerea circulației după anumite ore (seara). De cele mai multe ori, puterea judecătorească este exercitată de tribunale militare, numite ***ți marțiale. De asemenea, autoritățile pot să dispună lipsirea de libertate a anumitor indivizi fără a fi nevoie de o condamnare judecătorească."Si adaug personal,inclusiv a ministrilor sau parlamentarilor.Mai mult daca mor vreo 300 de parlamentari nimeni nu o sa le simta lipsa.Dam vina pe Covid.Citi dintre noi stim cine este deputatul care ne reprezinta?
oranghutan
rank 5
Domne, io zic că poluţia locală
ar trebui să aibe si dreptu' să-i impuste fără somatie pe ăia care incalcă legili sau face gat cand zice organili să se supună fără cracnire ordinelor date.
Că prea s-au inmultit carcotasii p-acili-sa ...
Emigrantul-Anonim
rank 5
"să-i impuste" sau sa-i spinzure!
*
mikixxx
rank 3
Politia locala
Nu ar putea fi scoasa si in afara legii. Adica cum ii prindem, cum sa le dam in cap, ca la salariile pe care le au, ar merita sa traga la galere multi ani de acu incolo.
pamantean
rank 2
Doamne da minte romanilor
Din istoria politiei locale . Paznic de noapte , caraula , paza militarizata , ... fara pretentii de scoala sau pregatire.
Golania cu politia locala este de fapt jmecherie ca primarii sa aiba si ei cu cine pute populatia in anumite situatii.
Aceasta forma de asa zisa politie reprezinta un mecanism de consum al banului public pentru salarii, uniforme, echipament tehnic , masini , statii ...
Pentru ce niste neica nimeni sa poarte grade si sa faca pe politistii .
In piete contrabanda cu tigari se face cu acordul acestor politisti , ii vedem cu miinile in buzunare , plini de importanta , zeflemisti, infumurati, amenintatori . Cunosc acestia dreptuul etateanului inscris in Constitutie , desigur ca nu.
In fond toata povestea cu atributii suplimentare este o mare googomanie , o suprapunere peste politia romana a statului prin primariei.
De ce nu sunt pusi sa supravegheze activitatea firmelor de curatenie , sa faca paza la diverse institutii si sa lase jandarmeria unde este locul lor. Sa-si scoata o parte a salarilui din activitati de servici corecte gen gestionarea parcarilor gonind mafia .
Este clar ca este o sabotare a intereselor si atributiilor politie nationale .
Poate vom asista la dorinta de a avea salarii de politisti fara nici o pregatire ,sa aiba drept de port arma, prechezitii ... Terminatii mai specialistiilor gen Nicolicea ,Iordache si alte jeguri cu astfel de initiative mafiote .
Orice proces in instanta al unei persoane in divergenta cu acesta politie legat de amenzile de circulatie va fi pierdut , ei sunt o structura a primariei, nu sunt specializati in scoli de profil . Legea politiei este schilodita dantorita acestor gugustuci care doresc unele competente date primariilor .

Trebuie imediat sa fie desfiintati , ministrul de interne nu trebuie sa permita o suprapunere peste atributele celor specializati , scoliti ...
Cel mai *** motiv invocat este ca se pate face schimbul de informatii intre acestia si structurile MAI . Inteleg , vai Doamne ,ca acestia doresc sa aiba si structuri informative gen doi si un sfert , adica vom afla intr-o zi ca au ajuns ca primaria sa monitorizeze prin structuri proprii servicile specializate ale statului MI, SRI, MAPn . .

Politistul local trebuie sa dispara , sau sa faca ce trebuie in interesul primariei , curatenie , supraveghere servicii care sa-si fac treba in interesul cetatenilor .
Nu este normal ca bugetul local sa se piarda in finatarea unor trantori numiti paznici de noapte care pot fi implicati si in jocuri personale si politice .
Ministerele , structurile statului implicate in siguranta nationala trebuie sa puna piciorul in prag , poate auzim ca politia locala are si structura de filaj antiterorista .
Doamne , cu siguranta in romania mai sunt si oameni cu pregatire adegvata si nu FF care habar nu au pe ce lume traies , strecurati ca sobolani in politica si care inventeza dezastre
Emigrantul-Anonim
rank 5
Politia locala mi-au ridicat masina: cu 300 lei spaga rezolvat
Cu politia locala "te intelegi" foarte bine!
becher
rank 5
Deja ne aflam in competitie,
un agent de circulatie,este scolit,are instruirea necesara pentru cea ce executa.Animatorii din locale,adunati pe functii in masura,purcelului,vitelului,putina cu branza,etc.Acum noi care suntem masa de executie,unde ne situam?
Kasper
rank 5
Aiuritor
Si asa multi politisti locali au salarii mai mari decat politistii din Politia nationala, sa nu mai spun de dotari sau carburant pentru masini. Acum ceva ani au cerut norma de hrana ca la politia nationala, drepturi de echipament la fel, iar un parlamntar se apucase sa faca un proiect sa fie bagati si ei in legea pensiilor militare, adica sa le scada varsta de pensionare si sa aiba si ei 80% din ultimul salariu.
PUPPY
rank 5
N-ai prea fost la tara!!
Dupa comentariul tau *** fata un vitel de 500 de kg gata de vinzare si oile dau brinza direct in putina.
Vrei un caz? in decembrie 2019 eram la un var in jud.Hunedoara.Nu pot da locatia exacta aici,pe forum.Omul a muncit cu oameni platiti cu ziua peste 100 de ha.Griu,porumb, hambarele pline,dar a muncit cot la cot cu tractoristii.Au aparut intr-o zi vreo 4 insi ce doreau porumb la tona.Porumbul se vinde de obicei primavara,desigur la un pret mai mare.Este pentru porci.Pe scurt au spus ca daca nu se accepta pretul lor ridicol,hambarele vor lua foc.Personal i-am amenintat cu politia rurala.Au ris spunind ca si casa personala a politistilor poate lua foc.Deci porumbul a fost dat aproape pe gratis.
Ce spun acum in continuare sunt doar supozitii.Din cei 4 magnatii grinelor 2 au murit si ceilalti 2 nu mai traiesc.Supozitia consta in faptul ca au murit mai misterios.Desigur un COVID pretimpuriu.
zoltan 2012
rank 1
Salarii nesimtite!
Prin aceste noi atributii se creaza solutia salvatoare pentru salarii si pensii nesimtite al tuturor *** nemernici in uniforma care se se straduiesc sa instaureze dictatura sub egida Conovirus mult criticat si in mediul international.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor