Proiect: Judecatorii CCR - urmariti penal, arestati, perchezitionati, trimisi in judecata doar cu incuviintarea colegilor

Joi, 02 Martie 2017, ora 22:27
4427 citiri
Proiect: Judecatorii CCR - urmariti penal, arestati, perchezitionati, trimisi in judecata doar cu incuviintarea colegilor

Judecatorii de la Curtea Constitutionala nu vor putea fi urmariti penal, retinuti, arestati, perchezitionati sau trimisi in judecata fara incuviintarea plenului Curtii, potrivit unei propuneri legislative depuse la Parlament de deputatul minoritatilor nationale Adnagi Slavoliub.

Proiectul de lege care modifica, in acest sens, legea de organizare si functionare a Curtii Constitutionale prevede si ca mandatul de judecator inceteaza de drept in cazul unei decizii definitive de condamnare.

"Judecatorii Curtii Constitutionale nu pot fi urmariti penal, retinuti, arestati, perchezitionati sau trimisi in judecata decat cu incuviintarea plenului CCR, la cererea ministrului Justitiei, sesizat de procurorul general al Parchetului de pe langa ICCJ. Incuviintarea se da cu votul a doua treimi din numarul judecatorilor Curtii, dupa ascultarea judecatorului in acuza", conform proiectului.

In acest moment, judecatorii Curtii nu pot fi arestati sau trimisi in judecata penala decat cu aprobarea biroului permanent al Camerei care i-a numit sau a Presedintelui Romaniei, dupa caz.

Proiectul mai prevede ca, pentru infractiuni savarsite de judecatorii CCR, urmarirea penala si trimiterea in judecata se face numai de catre Parchetul de pe langa ICCJ si competenta de judecata apartine ICCJ.

"In caz de infractiune flagranta, judecatorii CCR pot fi retinuti si supusi perchezitiei, ministrul justitiei informandu-l de indata pe presedintele Curtii Constitutionale si solicitand, daca este cazul, incuviintarea pentru urmarirea penala si arestare", mai mentioneaza initiativa legislativa.

Judecatorul trimis in judecata poate fi suspendat prin decizia plenului Curtii Constitutionale adoptata cu votul a doua treimi din membrii Curtii. In cazul unei decizii de achitare, suspendarea inceteaza, iar in cazul unei decizii definitive de condamnare, mandatul de judecator inceteaza de drept.

Dupa incetarea mandatului ca urmare a expirarii termenului pentru care a fost numit, judecatorul Curtii Constitutionale poate opta pentru intrarea in avocatura sau notariat fara examen, mai prevede proiectul.

Initiatorul a argumentat, in expunerea de motive, ca "se impune instituirea unor masuri concrete si distincte prin care sa se elimine anticipat orice posibilitati de exercitare a unei presiuni asupra judecatorilor Curtii Constitutionale".

Proiectul se afla din 28 februarie in consultare publica la Camera Deputatilor, prima Camera sesizata.

Singurul judecator al CCR care a avut probleme la DNA a fost Toni Grebla. Vidul legislativ a fost constatat in 2015, in momentul in care DNA a cerut arestarea lui.

Citeste mai multe despre cazul Toni Grebla:

Citeste si:
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
Euronews îi face un portret lui George Simion, lider al partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), cel care desena zidurile clădirilor cu mesajul "Basarabia e România" în culorile...
Florin Cîțu, despre amânarea ”tăierii” pensiilor speciale ale primarilor: ”Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii”
Florin Cîțu, despre amânarea ”tăierii” pensiilor speciale ale primarilor: ”Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii”
Florin Cîţu a declarat, sâmbătă, 16 octombrie, referindu-se la pensiile speciale ale primarilor, că există o reformă a sistemului de pensii cae va viza toate tipurile de pensii, urmând ca...
Sursa: AGERPRES