Proiectul lui Tariceanu: Vrea ca ministrul Justitiei si presedintele sa nu mai decida sefii parchetelor (Video)

Joi, 07 Aprilie 2016, ora 15:12
2566 citiri
Proiectul lui Tariceanu: Vrea ca ministrul Justitiei si presedintele sa nu mai decida sefii parchetelor (Video)
Foto: Ziare.com

Un proiect al lui Calin Popescu Tariceanu ce vizeaza excluderea presedintelui si ministrului Justitiei din procedura de numire a procurorilor sefi ale principalelor parchete si a presedintelui ICCJ a fost depus la Camera Deputatilor.

Propunerea legislativa a presedintelui Senatului vizeaza modificarea Statutului judecatorilor si procurorilor (Legea 303/2004), in sensul ca in functiile de conducere sa nu mai fie implicat factorul politic - presedintele tarii si ministrul Justitiei, informeaza Agerpres.

Tariceanu vrea ca sefii Parchetelor sa fie numiti de CSM

"Inalta Curte de Casatie si Justitie isi numeste, dintre judecatorii care au functionat la aceasta instanta cel putin doi ani, presedintele, vicepresedintele, presedintii de sectii", prevede proiectul lui Tariceanu.

In momentul de fata legea prevede ca presedintele, vicepresedintii si presedintii de sectii ai ICCJ sunt numiti de catre presedintele Romaniei la propunerea CSM.

Proiectul mai prevede si ca revocarea din functie a presedintelui, vicepresedintelui sau a presedintilor de sectii se face de catre ICCJ care se poate sesiza din oficiu, la cererea unei treimi din numarul membrilor sau la cererea adunarii generale a institutiei.

In prezent revocarea se face de presedinte la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, care se poate sesiza din oficiu, la cererea unei treimi din numarul membrilor sau la cererea adunarii generale a instantei supreme.

Tariceanu mai propune ca procurorii-sefi, numiti acum de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul CSM, sa fie numiti numai de CSM.

Proiectul mai prevede ca "procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului National Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorii-sefi de sectii ai acestor Parchete, precum si procurorul-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestora sunt numiti de Consiliul Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de trei ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data", mai prevede proiectul de lege.

Conform propunerii, revocarea acestora se face tot de catre CSM, care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunarii generale sau, dupa caz, a procurorului general.

Conform legii in vigoare, revocarea se face de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunarii generale sau, dupa caz, a procurorului general sau al sefului DNA, cu avizul CSM.

In expunerea de motive a proiectului se arata ca "in spatiul public si nu numai in Romania, in toata lumea, se desfasoara o dezbatere legata de modalitatile cele mai potrivite pentru a asigura independenta justitiei si pentru a scoate actul de justitie de sub influenta prea mare a factorului politic".

"Aceasta modificare a legii inseamna schimbarea mecanismului prin scoaterea completa din procedura de numire a factorului politic. Lasam astfel CSM sa-si indeplineasca mandatul pentru care a fost infiintat. Cred ca aceasta propunere este de natura sa intareasca increderea in aceste institutii, sa intareasca sentimentul, perceptia si faptul in sine, realitatea de independenta a Justitiei, scoaterea de sub orice incidenta a decidentilor politici in privinta acestor numiri, in asa fel incat progresele care s-au facut pana acum sa fie consolidate, intarite si sigur ca anumite slabiciuni care se constata in moment sa fie pe cat posibil indepartate", a explicat Tariceanu in expunerea de motive.

Proiectul de lege se afla in dezbatere publica la Camera Deputatilor pana pe 3 mai, dupa care intra in procedura parlamentara.

Camera Deputatilor are termen data de 6 iunie pentru dezbaterea si votarea proiectului.

Anul trecut, CSM propunea ca procurorii sefi de la PICCJ, DNA si DIICOT sa fie numiti de presedinte la propunerea consiliului.

Intrebata ce crede despre acest proiect, ministrul Justitiei Raluca Pruna a declarat, la inceputul acestui an, la Digi24, ca procurorii, fata de judecatori, functioneaza sub autoritatea ministrului Justitiei, conform Constitutiei, iar aceste propuneri sunt facute de 10 ani de ministrul Justitiei si "avem exemple concrete la conducerea parchetelor care ne dovedesc ca in fond aceste propuneri nu au fost rele deloc".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Tariceanu, #Tariceanu proiect de lege, #CSM numiri procurori , #lege