PSD a trecut de Comisia Juridica si proiectul prin care scapa cei care obtin foloase necuvenite pentru altii

Marti, 19 Iunie 2018, ora 17:11
3094 citiri
PSD a trecut de Comisia Juridica si proiectul prin care scapa cei care obtin foloase necuvenite pentru altii

Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a decis, marti, ca efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia se pedepseste doar daca este savarsita in scopul obtinerii "pentru sine", nu si pentru altul, cum prevede acum legea, de bunuri sau alte foloase "materiale" necuvenite.

Catalin Radulescu (foto), unul dintre initiatorii proiectului de lege, a primit o condamnare la un 1 an si 6 luni de inchisoare cu suspendare pentru acte de comert, incompatibile cu functia de deputat, si dare de mita.

"S-au adus modificari prin care se da liber la aceste infractiuni de coruptie prin interpusi. Vor fi considerate infractiuni doar faptele savarsite in scopul obtinerii doar pentru sine, nu si pentru altii, cum este in legislatia in vigoare in prezent, obtinerii doar de foloase materiale, nu foloase de orice natura cum este in prezent. Avem doua modificari prin care se restrange foarte mult sfera de aplicare a acestui articol si asta inseamna in realitate o dezincriminare partiala a acestei fapte de coruptie", a declarat deputatul USR Stelian Ion.

"Daca, spre exemplu, se efectueaza o operatiune financiara incompatibila cu functia pe care o desfasoara un demnitar si aceasta operatiune va fi facuta in viitor in scopul obtinerii unui folos pentru o ruda apropiata, in sensul angajarii sau obtinerea unei autorizatii fara respectarea tuturor prevederilor legale, pentru un avantaj care nu este material, nu va mai fi infractiune", a mai explicat el.

Proiectul semnat de mai multi parlamentari PSD, printre care Catalin Radulescu, si aprobat de Comisia Juridica, cu 12 voturi "pentru" si patru "impotriva", propune modificarea articolului 12 din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie.

"Sunt pedepsite cu inchisoarea de la 1 la 5 ani urmatoarele fapte, daca sunt savarsite in scopul obtinerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase materiale necuvenite: efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, atributiei sau insarcinarii sale; folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii", prevede textul adoptat.

"In sensul prezentei legi, operatiunile financiare constau in operatiuni care antreneaza circulatia de capital, operatiuni de banca, de schimb valutar sau de credit, operatiuni de plasament, in burse, in asigurari, in plasament mutual ori privitor la conturile bancare si cele asimilate acestora, tranzactii comerciale interne si internationale. Pentru a fi efectuate ca acte de comert, operatiunile financiare trebuie sa constituie o actiune de intermediere in circulatia bunurilor, facuta in mod organizat si sistematic in scopul obtinerii de profit", stipuleaza un amendament adoptat de comisie.

In legea in vigoare, sunt pedepsite cu inchisoarea de la 1 la 5 ani faptele savarsite in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Presedintele Comisiei Juridice, deputatul PSD Eugen Nicolicea, a afirmat ca modificarile se refera la definirea operatiunilor financiare ca acte de comert incompatibile cu functia. "Ca sa stim ce sunt acestea, ele trebuiau sa fie definite, in asa fel incat sa nu ne incurcam. O definitie corecta face foarte bine pentru lege", a spus Nicolicea.

El a explicat de ce proiectul se refera doar la foloase obtinute "pentru sine" si s-a eliminat referirea la foloase obtinute "pentru altul".

"Operatiunea de actiune de comert pe care o faci incompatibila cu functia nu pot sa o faci decat pentru tine. Prima chestiune. Daca sunt operatiuni financiare evident ca nu pot sa obtii foloase gen voturi sau like-uri. Era o sintagma gresita. Nu se pune problema daca incurca, se pune problema daca clarifica anumite lucruri pentru ca s-au intamplat lucruri gresite in trecut si sa nu se mai intample", a indicat Nicolicea.

Semnatarii proiectului sunt Radulescu Catalin - Marian, Bucura - Oprescu Simona, Caruceru Aida - Cristina, Cosma Andreea, Gavrilita Bianca - Miruna, Halici Nicusor, Iancu Iulian, Moagher Laura - Mihaela, Neata Eugen, Pau Radu - Adrian, Presura Alexandra, Suciu Matei, Ursu Razvan - Ion, Vasilica Radu Costin, Velcea Nicolae, Vrajitoru Sorinel - Marian.

Proiectul urmeaza sa intre in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor, care este for decizional.

Citeste si:
Florin Cîțu anunță investiții masive în Vrancea: ”Vom reduce decalajul de dezvoltare dintre această zonă şi alte regiuni”
Florin Cîțu anunță investiții masive în Vrancea: ”Vom reduce decalajul de dezvoltare dintre această zonă şi alte regiuni”
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat luni, 24 ianuarie, că toate unităţile administrativ-teritoriale (UAT) din Vrancea vor beneficia de investiţii majore care vor reduce decalajul de...
George Simion promite să arate lumii cum este cu adevărat România: ”Să arătăm oamenilor că suntem altceva, ca popor”
George Simion promite să arate lumii cum este cu adevărat România: ”Să arătăm oamenilor că suntem altceva, ca popor”
Copreședintele AUR, George Simion, s-a întâlnit luni, 24 ianuarie, cu simpatizanţii ajunși în Piaţa Unirii din Foșcani. Acesta a transmis, de Ziua Unirii Principatelor Române, că partidul...