Se pregateste o noua lege anti-fumat: Care sunt noile interdictii si cand ar intra in vigoare

Vineri, 01 Ianuarie 2016, ora 19:20
10981 citiri
Se pregateste o noua lege anti-fumat: Care sunt noile interdictii si cand ar intra in vigoare

Dupa ce Parlamentul a adoptat recent o lege care interzice fumatul in spatiile publice inchise, Ministerul Sanatatii a publicat pe site-ul sau un proiect de act normativ care prevede, printre altele, interzicerea tigarilor mentolate sau cu arome.

"Reglementarea ingredientelor ce pot fi utilizate in produsele din tutun. In acest sens, se interzice punerea pe piata a tigarilor si tutunului de rulat ce au o aroma caracteristica (adica au un miros sau un gust diferit de cel al tutunului, care este perceptibil in mod clar, care este determinat de un aditiv sau de o combinatie de aditivi, incluzand neexhaustiv fructe, condimente, ierburi, alcool, dulciuri, mentol sau vanilie, si care este perceptibil inainte sau in timpul consumarii produsului din tutun) ", se arata in expunerea de motive publicata pe site-ul Ministerului Sanatatii.

In plus, se mai arata pe site, "se interzice punerea pe piata si a tuturor produselor din tutun care contin aditivi 'speciali' (precum vitamine, cofeina, taurina, aditivi care creeaza impresia ca un produs din tutun are un efect benefic asupra sanatatii sau ca prezinta riscuri mai mici pentru sanatate, sau care sunt asociati cu energia si vitalitatea, care coloreaza fumul, care faciliteaza inhalarea sau absorbtia nicotinei, care au proprietati cancerigene, mutagene sau asupra functiei de reproducere - CMR), sau aditivi in cantitati care amplifica efectele toxice, potentialul de dependenta sau proprietatile CMR".

Legea ar urma sa fie adoptata pana la 20 mai 2016, iar aplicarea ei se va face in etape, pana in anul 2020.

Potrivit expunerii de motive, se urmareste aplicarea in tara noastra a Directivei 2014/40/UE.

Actul normativ mai prevede ca avertismentele de pe pachetele de tigari sau produsele din tutun sa fie mai mari.

"Etichetarea produselor din tutun se modifica substantial. Astfel, etichetarea produselor din tutun pentru fumat va trebui sa cuprinda un avertisment general ('Fumatul ucide', pe 50% din fata laterala), un mesaj de informare ('Fumul de tutun contine peste 70 de substante care cauzeaza cancer', pe 50% din fata laterala), avertismente de sanatate combinate formate din text, poza si numar de telefon de la care se pot obtine informatii despre metodele de renuntare la fumat (pe ambele fete, in partea superioara, pe 65% din suprafata, iar avertismentul poate fi mutat sub timbrul fiscal astfel incat marca sa ramana sub avertisment) ", se mai arata in expunerea de motive.

Mai mult, conform legii, tigaretele nu vor mai putea fi cumparate de pe Internet.

Prin aceasta lege se doreste ca tigarile sa devina mai putin atractive pentru tineri, segmentul de populatie care le achizitioneaza cel mai des.

Fumatul in cluburi si restaurante, interzis

Ultimul Revelion in care putem fuma in cluburi si restaurante - e bine sau rau? Dezbatere Ziare.com

Acesta a fost probabil ultimul Revelion in care s-a mai putut fuma in cluburi, baruri, restaurante. Mai sunt doar doi pasi pana cand legea anti-fumat va intra in vigoare: judecarea contestatiei la CCR si promulgarea de catre presedintele Klaus Iohannis.

Citeste si:
Liderii PNL speră că Ciucă va pica în Parlament. Ce plan a conceput Florin Cîțu - surse
Liderii PNL speră că Ciucă va pica în Parlament. Ce plan a conceput Florin Cîțu - surse
Liderul PNL Florin Cîțu și apropiații săi din conducerea partidului speră că generalul Nicolae Ciucă nu va trece de votul Parlamentului. Prin urmare, președintele Klaus Iohannis va...
Pod inaugurat la capete diferite de PSD şi PNL pentru a separa "apele". Slujba religioasă a unit delegațiile la jumătate
Pod inaugurat la capete diferite de PSD şi PNL pentru a separa "apele". Slujba religioasă a unit delegațiile la jumătate
Un pod a fost inaugurat cu mare fast, la ambele capete, în județul Buzău. Este vorba despre podul care leagă orașul Buzău de localitatea Vadu Pașii. La un capăt panglica a fost tăiată...
Sursa: Ziare.com