Parlamentarii care si-au angajat rudele in cabinet scapa de pedeapsa. Si-au votat, chiar inainte de vacanta, propria amnistie

Miercuri, 22 Iunie 2016, ora 11:00
9296 citiri
Parlamentarii care si-au angajat rudele in cabinet scapa de pedeapsa. Si-au votat, chiar inainte de vacanta, propria amnistie

Parlamentarii au votat, miercuri, probabil in ultimul plen reunit inainte de vacanta parlamentara, proiectul de lege prin care conflictul de interese poate fi dezincriminat. Si tot azi Camerei Deputatilor urmeaza sa dea vot final pentru proiectul de lege care acorda imunitate avocatilor.

Proiectul de lege privind conflictul de interese a trecut cu 306 voturi pentru, potrivit televiziunilor de stiri, in jurul orei 11:00. Asta inseamna ca parlamentarii si-au votat propria "amnistie" aproape in unanimitate, pentru ca s-a inregistrat o singura abtinere si niciun vot contra.

"Mi se pare ca este un pas normal, de la salvarea dlui Titus Corlatean, la salvarea colegilor care se fac vinovati de conflict de interese", a spus profesorul de drept constitutional Ioan Stanomir, la Digi 24.

Initiativa legislativa de interpretare a Statutului deputatilor si senatorilor prevede ca alesii care si-au angajat rudele la cabinetul parlamentar inainte de 21 august 2013 nu pot fi acuzati de conflict de interese.

Concret, propiectul propune ca parlamentarii condamnati, amendati sau cercetati pentru conflict de interese, savarsite pana in vara anului 2013, sa fie iertati. Astfel, senatorii si deputatii care si-au angajat rudele in propriile cabinete parlamentare vor scapa de eventualele consecinte ale legii.

Comisia parlamentara comuna pentru Statutul deputatilor si senatorilor adoptase anterior un raport favorabil proiectului initiat de trei deputati - social-democratii Daniel Florea si Florin Iordache, si Marton Arpad, de la UDMR.

Iata parcursul proiectului de lege

Aproximativ 50 de actuali si fosti parlamentari si-au angajat rude la cabinetele parlamentare, unii dintre acestia inainte de 2013, potrivit Agentiei Nationale de Integritate. Doar in anul 2015, 10 parlamentari au fost condamnati la inchisoare cu suspendare sau amenda penala pentru conflict de interese.

In ce priveste imunitatea avocatilor, este vorba despre proiectul de lege privind modificarea si completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat.

Pe 4 mai, Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a adoptat proiectul de lege privind imunitatea avocatilor. Proiectul prevede ca avocatii nu vor mai putea fi perchezitionati si nu vor mai fi obligati sa denunte infractiunile si nu vor mai fi asimilati functionarilor publici.

Vacanta parlamentara va incepe la sfarsitul lunii iunie, urmand a lua sfarsit la inceputul lunii septembrie.

Citeste si:
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Senatoarea Diana Șoșoacă a fost recent executată silit de către ANAF pentru neplata datoriilor la stat. Conform ultimei declarații de avere a politicianului, aceasta deține numeroase...
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...