Senatul a adoptat legea anti-ambrozie, cu amenzi de pana la 20.000 de lei

Marti, 24 Octombrie 2017, ora 12:01
6904 citiri
Senatul a adoptat legea anti-ambrozie, cu amenzi de pana la 20.000 de lei
Foto: Arhiva Pixabay

Legea privind combaterea ambroziei a trecut, marti, de Senat.

Proiectul a fost adoptat cu unananimitate de voturi, lucru rar intalnit, si acum urmeaza sa intre in dezbatere si la Camera Deputatilor, for decizional.

Initiativa legislativa de combatere a ambroziei a fost inregistrata la Senat in luna aprilie si a fost semnata de mai multi parlamentari de la PNL, PMP si UDMR.

Potrivit proiectului, "proprietarii sau detinatorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, ai cailor ferate, ai cursurilor de apa, ai lacurilor, ai sistemelor de irigatii, ai bazinelor piscicole, au obligatia sa desfasoare lucrari de prevenire, combatere si distrugere a buruienii ambrozia pentru evitarea instalarii si raspandirii vegetatiei adventive invazive si eliminarea ei in cazul prezentei pe terenurile intravilane sau extravilane".

Legea prevede ca proprietarii sau detinatorii de terenuri vor fi obligati sa execute periodic lucrari de intretinere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare si alte lucrari specifice, astfel incat sa impiedice cresterea, inflorirea si raspandirea plantei.

Daca proprietarii de terenuri nu respecta prevederile legale de combatere a ambroziei, vor fi sanctionati cu avertisment, iar daca nu se conformeaza prevederilor din avertisment, vor primi o amenda contraventionala cuprinsa intre 750 de lei si 5.000 de lei - persoanele fizice - si intre 5.000 de lei si 20.000 de lei persoanele juridice.

In Bucuresti este deja in vigoare o regula asemanatoare, adoptata recent de Primaria Capitalei la nivel local. Decizia Consiliului prevede amenzi cuprinse intre 500 si 2.000 de lei pentru persoanele fizice care detin terenuri infestate de aceasta planta si de la 2.500 la 5.000 de lei pentru persoanele juridice.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Lege ambrozie Senat , #lege
Comentarii
Poza schmit
schmit
rank 5
Foarteeeeeeeeee Bine !! Nu faceti ca Boc sa taiati-Bagatiiiii