Serban Nicolae nu vrea ca gratierea sa fie conditionata de recuperarea prejudiciului: E o conditie exagerata

Miercuri, 15 Februarie 2017, ora 13:17
44256 citiri
Serban Nicolae nu vrea ca gratierea sa fie conditionata de recuperarea prejudiciului: E o conditie exagerata
Foto: Facebook / Serban Nicolae

Senatorul PSD Serban Nicolae, presedintele comisiei juridice, a sustinut in timpul dezbaterilor pe proiectul legii gratierii depus recent de guvern la Parlament ca proiectul trebuie modificat "din temelii", dand ca exemplu eliminarea conditiei de recuperare a prejudiciului impusa de Cabinetul Grindeanu.

"Nu inteleg de ce se vorbeste de acea dispozitie de recuperare a prejudiciului. Este exagerata si pune sub semnul intrebarii semnificatia gestului de clementa", a argumentat Serban Nicolae, informeaza Digi24.

Mai mult, senatorul PSD a sustinut ca nu ar trebui sa existe un termen pana cand persoana gratiata ar trebui sa returneze prejudiciul, argumentand ca aflata in inchisoare, aceasta nu ar avea de unde sa ia banii.

In contextul uriasului scandal public generat, Guvernul Grindeanu a transformat ordonanta privind gratierea in proiect de lege, depus la Parlament.

La articolul 4 din proiectul de lege se prevede ca gratierea "este conditionata de achitarea, in termen de 1 an de la condamnarea definitiva sau, dupa caz, de la punerea in libertate, a despagubirilor la care persoana condamnata a fost obligata prin hotarare judecatoreasca definitiva. Nerespectarea conditiei (...) atrage revocarea gratierii, pedeapsa stabilita sau restul ramas neexecutat urmand sa se execute in regim de detentie".

Pe de alta parte, in timpul dezbaterilor, senatorul PNL Nicoleta Pauliuc a atras atentia ca potrivit formei actuale a proiectului de lege vor fi gratiati inclusiv condamnati pentru marturie mincinoasa, incest, profanare de morminte, infractiuni la vot sau infractiuni impotriva infaptuirii justitiei, informeaza Digi24.

Reprezentantul Ministerului Justitiei nu a stiut sa spuna cati detinuti vor fi eliberati din inchisori daca legea gratierii va fi adoptata, iar senatorii PNL si USR din comisie au sustinut respingerea proiectului de lege, argumentand ca nu aceasta este solutia pentru problema supraaglomerarii din inchisori.

Dezbaterile vor fi reluate in comisia juridica la data de 21 februarie.

#Serban Nicolae gratiere fara prejudiciu , #lege