Sindicatele sunt nemultumite de Legea Educatiei

Miercuri, 05 Ianuarie 2011, ora 12:10
1474 citiri
Sindicatele sunt nemultumite de Legea Educatiei

Promulgarea Legii Educatiei este o victorie pentru UDMR, pentru actuala coalitie de guvernare si un dezastru pentru invatamantul romanesc, a declarat Marius Nistor, presedinte executiv al FSI Spiru Haret.

In opinia liderului sindical, actuala Lege a Educatiei Nationale nu are in vedere soarta copiilor din invatamant, nu tine cont ca acestia vor fi lipsiti de actul de pregatire prin imposibilitatea de a se deplasa la o unitate de invatamant, ca urmare a desfiintarii scolilor prin comasare, ca cei care vor mai frecventa cursurile gimnaziale, le vor incheia la varsta de 16 ani fara nici-o calificare, fara nici-un atestat care sa confirme studiile efectuate.

"Probleme vor avea nu numai copii, ci si profesorii. Prin cresterea numarului de ore de predare, contrare normelor UE, se vor pierde multe posturi in invatamant, deci se vor face disponibilizari fara sa fie un program de absortie a fortei de munca, de reconversie profesionala. Vom avea doua titularizari.

Una pe post, data de Ministerul Educatiei, pentru profesorii existenti si alta data de unitatea de invatamant pentru cadrele didactice titularizate pe post incepand cu acest an, dar care nu are valabilitate decat in unitatea scolara care a dat titularizarea, incalcand mobilitatea fortei de munca", a spus Simion Hancescu, presedinte al FSLI.

O alta problema ridicata de sindicalisti, care face neaplicabila actuala lege, este constructia unitatilor de ivatamant prevazute cu 8 clase si nu noua.

"Ne ingrijoreaza si modificarea, in plina desfasurare a anului de ivatamant, a curriculei. Constituirea disciplinelor pe module. Acest fapt permite elevii sa isi aleaga una sau doua ore din materiile acestor module, fapt ce va duce la disponibilizarea multor cadre didactice. Spre exemplu fizica, chimia, matematica vor fi incluse in modulul 'Stiinte' alaturi de alte materii din aceasta categorie, elevii avand dreptul de a opta pentru o materie sau alta. Astfel un profesor, pentru a-si asigura numarul de ore necesare pe post trebuie sa predea diferite materii. Cine asigura calificarea acestora, pe materii diferite?", spune Hancescu.

Liderii sindicali din invatamantul preuniversitar considera ca aplicarea noii legi va fi un esec. Va bulversa sistemul de invatamant,chiar daca ea se va aplica elevilor care intra in acest an in clasa a cincea.

"Am pierdut o mare sansa de a reforma si moderniza invatamantul romanesc, iar legea va dura cat va fi la putere actuala coalitie", spune Simion Hanescu, presedinte al FSLI.

Liderii sindicali din invatamantul de toate gradele sustin ca nu se pot opune aplicarii unei legi, dar vor informa toti angajatii cu consecintele acestei legii si ei vor fi obligati sa-i urmeze in deciziile lor.Nu sunt excluse, spun ei, revolte sociale fara precedent.

Basescu a promulgat Legea Educatie

Presedintele Traian Basescu a semnat, marti, decretul de promulgare a Legii Educatiei Nationale.

CCR a decis, marti, ca Legea Educatiei este constitutionala, respingand sesizarile depuse de presedintele Senatului, Mircea Geoana, si de parlamentarii PSD+PC si PNL.

Dupa aproape patru ore de dezbateri, judecatorii de la Curtea Constitutionala au respins ca inadmisibila sesizarea lui Mircea Geoana privind procedura de adoptare, iar criticile pe forma ale parlamentarilor PSD+PC si PNL au fost respinse ca inadmisibile, in timp ce criticile pe fond au fost respinse ca nefondate

Citeste si:
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ministrul Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a declarat vineri, 21 ianuarie, că nu există în PNRR prevederea conform căreia românii vor primi eșalonat banii din Pilonul II de pensii....
Vlad Voiculescu a devenit tată. Prima fotografie a fetiței născute de Laura Ștefănuț: ”Bun venit, Clara Maria! Să fii bine și să faci bine în jurul tău!”
Vlad Voiculescu a devenit tată. Prima fotografie a fetiței născute de Laura Ștefănuț: ”Bun venit, Clara Maria! Să fii bine și să faci bine în jurul tău!”
Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu și Laura Ștefănuț au devenit părinții unei fetițe, pe 14 ianurie 2022. Anunțul a fost făcut de proaspăta mămică vineri, 21 ianuarie....