Surpriza Cabinetului Boc: Indemnizatiile pentru mame ar putea fi plafonate

Duminica, 28 Decembrie 2008, ora 15:53
5638 citiri
Surpriza Cabinetului Boc: Indemnizatiile pentru mame ar putea fi plafonate

Cabinetul Boc va fi supus, saptamana viitoare, unei prime provocari: Legea mamelor. In sedinta de marti, noul Executiv va decide forma finala de limitare a indemnizatiilor acordate mamelor in primii doi ani de crestere a copiilor.

Ministrul Muncii, Marian Sarbu, declara recent ca una dintre variante este acordarea banilor prin repartizarea pe grupe, in functie de veniturile obtinute de mame.

Spre deosebire de varianta propusa de guvernul Tariceanu, care nu impunea un plafon maxim pentru astfel de indemnizatii, noua formula ar putea limita suma de bani primita pentru cresterea copilului la maximum trei salarii medii pe economie.

Aplicarea Legii mamelor, imposibila de la 1 ianuarie

Ministrul muncii, Marian Sarbu, sustine ca aplicarea Legii indemnizatiilor pentru mame nu va fi posibila de la 1 ianuarie 2009.

El afirma ca cuantumul de 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni ale proaspetelor mame nu va putea fi acordat din cauza lipsei de fonduri.

Se pare ca totul a fost cauzat de o mamica ce a declarat venituri anuale de 400.000 de lei, ca notar. Asa ca, Sarbu a cerut ca indemnizatiile sa fie plafonate la trei salarii medii pe economie, chiar daca procentul salariilor peste medie al femeilor din Romania este de numai 15-20%.

In prezent, de indemnizatia de 600 de lei pentru cresterea copilului beneficiaza 180.000 de mame, anual cheltuindu-se 1,3 miliarde de lei din bugetul de stat.

Camera Deputatilor a aprobat pe 15 octombrie propunerea legislativa care prevede acordarea unei indemnizatii de 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni ale proaspetelor mame, suma minima fiind stabilita la 600 de lei pentru concediul de maternitate.

Cea care a initiat aceasta lege este Lavinia Sandru. Ea si-a prezentat proiectul drept una dintre solutiile pentru rezolvarea problemei demografice cu care se confrunta Romania.

Sedinta informala a Guvernului

Sambata, Cabinetul Boc s-a intrunit intr-o sedinta de guvern informala pentru a pune la punct noul buget, astfel incat la inceputul saptamanii viitoare sa-l poata trimite in Parlament. Traian Basescu a prezidat sedinta timp de 20 de minute.

Basescu a asigurat noul Executiv ca se poate baza pe tot sprijinul sau si l-a catalogat drept "cea mai buna solutie politica a momentului", precizand ca, atat timp cat el si-a dat binecuvantarea pentru formarea lui, membri Executivului nu au de ce sa se teama ca el nu va fi de acord cu deciziile lor.

"Noul Guvern este cea mai buna solutie politica a momentului. (...) Este o imbinare de tinerete si experienta care ii da foarte multe sanse, chiar daca a fost foarte criticat inainte de a se naste", a spus presedintele.

Citeste si:
Criza care ar putea adânci recesiunea România. ”Niciun partid nu-și permite să fugă. Trebuie să inventeze un motiv. PNL e cu pistolul la tâmplă”
Criza care ar putea adânci recesiunea România. ”Niciun partid nu-și permite să fugă. Trebuie să inventeze un motiv. PNL e cu pistolul la tâmplă”
România trece printr-un an dificil. Abia ce ieșisem din pandemie, iar războiul din Ucraina a adâncit criza în care ne aflam deja. Deja avem creșteri importante de prețuri la produsele de...
Renunțarea la rotativa premierului din 2023, luată în calcul de PNL. ”PSD a primit în compensare Finanţele, Transporturile sau Secretariatul General al Guvernului”
Renunțarea la rotativa premierului din 2023, luată în calcul de PNL. ”PSD a primit în compensare Finanţele, Transporturile sau Secretariatul General al Guvernului”
Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru a declarat duminică, 7 august, referindu-se la problema rotativei din 2023, când funcţia de premier ar urma să fie preluată de PSD, că a schimba...