Sustin educatia sexuala in scoala! (Opinii)

Miercuri, 30 Septembrie 2015, ora 08:28
3610 citiri
Sustin educatia sexuala in scoala! (Opinii)

Evolutia societatii ne obliga sa privim cu mai multa responsabilitate psihologia si educatia tinerilor, dincolo de materiile traditionale cu care am fost obisnuiti.

Adaptabilitatea devine un criteriu imperios necesar pentru Romania actuala. Profund sensibil si dezorientat, adolescentul de azi are nevoie de o atentie sporita din partea cadrelor didactice, nu numai a parintilor.

Traim intr-o era in care accesul la informatie a devenit mult mai facil, preocuparile tinerilor sunt cu mult diferite fata de cele pe care noi le-am avut, poate. Zilnic, adolescentii sunt asaltati cu stiri nu intotdeauna corecte, motiv pentru care educatia sexuala trebuie sa primeasca o reglementare legislativa oficiala, care sa permita elevilor sa invete despre aspectele cognitive si emotionale ale sexualitatii dintre parteneri.

Statistic, figuram pe primele pozitii in studiile ce au ca subiect gradul de informare cu privire la protectia impotriva BTS si a sarcinilor nedorite, dar si a celor care surprind numarul avorturilor sau al violurilor.

De asemenea, tinerii nu au un bagaj suficient de cunostinte despre abuzurile si orientarile sexuale sau despre aparatul reproductiv, fapt pentru care exista un mare semnal de alarma.

Educatia sexuala a fost privita cu reticenta si precaritate nu numai in mediul rural, cat si in cel urban. Un psiholog nu suplineste functiile unui sexolog ce nu are retineri in a-i informa si vorbi deschis cu elevii despre sex.

Stim prea bine ca multi psihologi scolari nu actioneaza in sensul in care ne-am astepta, fiind cu adevarat un sprijin pentru tanarul cu probleme ce vine sa i se confeseze, ci actioneaza ca paravane ale directiunii.

Mi-as dori sa ma insel, insa multi adolescenti apeleaza la psiholog doar pentru a chiuli de la orele ce nu le convin. Ba mai mult, nu stiu cate dintre scolile din mediul rural au prevazut in organigrama postul de psiholog. Si, din nefericire, este o trista realitate.

Educatia sexuala nu este un apel impotriva moralitatii, ci o nevoie adecvata dezvoltarii premature a multor adolescenti. S-au schimbat atat prioritatile, cat si mentalitatea, motiv pentru care educatia sexuala obligatorie din scoli trebuie sa priveasca aspecte de anatomie, corp uman masculin si feminin, procesul si igiena reproducerii, contraceptia.

Nu ste un moft, ci o necesitate care poate suplini timiditatea unor parinti de a discuta liber cu al lor copil despre un subiect considerat tabu mult timp din cauza epocii comuniste in care au crescut.

In acest sens, in cel mai scurt timp, voi initia proiectul legislativ prin care educatia sexuala sa fie inclusa in curricula scolara, apelul meu fiind unul la responsabilitate din partea colegilor parlamentari intr-o chestiune ce nu mai poate fi tratata superficial.

Costel Alexe este deputat PNL si presedintele Tineretului National Liberal.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#educatie sexuala scoli, #elevi educatie sexuala, #lege educatie sexuala scoli , #lege