UDMR vrea ca voluntarii sa asigure paza acolo unde nu e politie locala

Duminica, 09 Decembrie 2018, ora 17:41
4474 citiri
UDMR vrea ca voluntarii sa asigure paza acolo unde nu e politie locala
Foto: Arhiva Ziare.com

Mai multi parlamentari UDMR au depus la Senat un proiect de lege care ofera posibilitatea unitatilor administrativ teritoriale, in care nu exista politie locala, sa incheie parteneriate cu organizatii neguvernamentale in vederea asigurarii pazei localitatilor respective de catre voluntari.

"Unitatile administrativ teritoriale care nu au infiintat politia locala sau au in componenta localitati rurale isi organizeaza pe teritoriul unitatii paza locala/comunala conform prevederilor prezentei legi. Unitatile prevazute in exercitarea atributiilor prevazute de lege in domeniul asigurarii ordinii publice pot incheia parteneriate cu organizatii neguvernamentale care includ printre activitati si voluntariatul de paza a bunurilor publice si ale cetatenilor respetiv contribuie la asigurarea ordinii publice", arata alesii UDMR in proiectul legislativ.

Totodata, organizatiile neguvernamentale vor putea fi finantate din bugetul local pentru achizitionarea de echipamente sau obiecte care vin in sprijinul voluntariatului.

"Organizatiile neguvernamentale prevazute pot fi finantate din bugetul local pentru procurarea de echipamente de protectie ori specifice activitatii, insemne si mijloace de aparare sau utilitare, intretinerea, functionarea acestora, precum si pentru orice alte cheltuieli necesare bunei executari a voluntariatului specifice Autoritatile administratiei publice locale sustin voluntariatul ca metoda recunoscuta prin care cetatenii pot participa activ la activitati de voluntariat in comunitatile lor, metpda ce le permite acestora sa abordeze probleme legate de actiuni umanitare, mediu inconjurator, probleme sociale, paza civila comuna/locala, ordine publica si altele asemenea", mai arata proiectul de lege.

Initiativa mai prevede ca "persoanele care fac parte din paza civila comunala/locala vor colabora indeaproape cu politia romana sau locala, vor executa activitati de paza, putand informa, sesiza autoritatile competente respectiv ajuta interventia politiei, fara a lua insa masuri, care sunt exclusiv de competenta autoritatilor".

UDMR vrea astfel sa dezvolte voluntariatul in Romania

Parlamentarii UDMR sustin ca o astfel de reglementare este necesara, in conditiile in care numarul politistilor este scazut. Totodata, alesii Uniunii precizeaza ca noile prevederi ar duce si la dezvoltarea activitatii de voluntariat in Romania.

"Proiectul de lege prevede introducerea in cadrul activitatilor de voluntariat de interes public paza civila/locala, ordine publica, activitate desfasurata pentru apararea ordinii publice. In momentul de fata, aceasta activitate nobila nu este suficient de bine dezvoltata in privinta absorbtiei voluntarilor, confruntandu-se cu proflema unei afluente de persoane care doresc sa se implice in voluntariat, insa oportunitatile de voluntariat organizate, in care acestia pot fi integrati nu sunt suficiente.

Modificarea legilor mentionate este necesara pentru ca acest nou domeniu inclus in cadrul activitatilor de voluntariat sa fie reglementat in mod corespunzator pentru a putea fi pus in practica. Avand in vedere nivelul anumitor judete, numarul politistilor este destul de scazut, este necesara infiintarea pazei civile comune/locale pentru activitatile specifice care le sunt atribuite prin actul de infiintare adoptat de consiliul local in subordinea caruia isi desfpsoara activitatea", arata initiatorii in expunerea de motive a proiectului.

Potrivit sursei mentionate, activitatea de voluntariat in paza civila/locale va aduce un suport in plus locuitorilor, contribuind totodata si la mentinerea sigurantei cetatenilor.

"Propunerea legislativa largeste cadrul legal al activitatilor de voluntariat, astfel acordand posibilitatea acelor persoane care vor sa exercite o activitate in interesul comunitatii ce vizeaza protectia obiectivelor, bunurilor, valorilor li a persoanelor. Activitatea de voluntariat trebuie sa fie recunoscuta in mod corespunzator si sa fie cat mai bine dezvoltata si acceptata in Romania si de catre sectorul neguvernamental", mai prevede expunerea de motive a initiativei legislative.

Proiectul pentru completarea si modificarea Legii nr.333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor si a Legii nr.78/2014 privind reglementarea activitatii de voluntariat in Romania a fost depusa la Senat, ca prim for sesizat, decizionala fiind Camera Deputatilor.

Reacția lui Rareș Bogdan după ce Elena Lasconi a declarat că e nevoie de ”curățenie în PNL”
Reacția lui Rareș Bogdan după ce Elena Lasconi a declarat că e nevoie de ”curățenie în PNL”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat, marţi, 23 iulie, despre afirmaţia Elenei Lasconi privind nevoia de curăţenie din PNL, că i s-a părut ”uşor obraznică”. ”Eu o invit...
Ciolacu nu-l va desemna niciodată comisar european pe președintele Iohannis, susține un oficial PSD. "Scenariul este improbabil"
Ciolacu nu-l va desemna niciodată comisar european pe președintele Iohannis, susține un oficial PSD. "Scenariul este improbabil"
Florin Manole, liderul PSD Sector 1, a declarat marţi, 23 iulie, că nu crede că există niciun scenariu viabil în care premierul Marcel Ciolacu să îl desemneze comisar european pe...
#UDMR proiect vountari paza politie locala, #voluntari paza localitati politie locala , #lege
Comentarii
Poza niculaeda
niculaeda
rank 5
"UDMR vrea ca voluntarii sa asigure paza acolo unde nu e politie
Poza Maramu1976
Maramu1976
rank 1
  1. Reacția lui Rareș Bogdan după ce Elena Lasconi a declarat că e nevoie de ”curățenie în PNL”
  2. Ciolacu nu-l va desemna niciodată comisar european pe președintele Iohannis, susține un oficial PSD. "Scenariul este improbabil"
  3. Rareș Bogdan, ales vicepreședinte al Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European
  4. Înalt oficial din Guvernul SUA la București: ”Statul român are potențialul de a deveni un important hub regional în domeniul energiei”
  5. Dan Barna a fost ales vicepreședintele grupului Renew din Parlamentul European. Poziția dobândită de Vlad Voiculescu
  6. De ce a fost dată afară din AUR Diana Șoșoacă. Explicația oficială
  7. Alexandru Rafila, investigat de procurorii lui Kovesi. USR: ”A tăiat 740 de milioane de euro de la construcţia de spitale şi a dat pentru consultanţă”
  8. AUR, acuzat că păcălește alegătorii români pentru a le colecta datele personale. ”Este versiunea 2024 a Caritas”
  9. Carmen Dan se leapădă de Liviu Dragnea: ”Nu mai pot urma o himeră”
  10. Cristoiu despre Marcel Ciolacu la prezidențiale: "Vrea o rezoluţie a congresului PSD care să-i ceară să candideze"