Ziare.com

Un aliniat din Legea educatiei a fost declarat neconstitutional

Marti, 08 Mai 2018, ora 18:02

   

Un aliniat din Legea educatiei a fost declarat neconstitutional
Curtea Constitutionala a constatat, marti, ca dispozitiile articolului 37 aliniatul 3 din Legea educatiei sunt neconstitutionale.

Potrivit unui comunicat de presa al CCR, dispozitiile in cauza, care spun ca "Functiile didactice pentru corpul instructorilor militari din unitatile de invatamant preuniversitar din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala, conditiile care se cer pentru ocuparea acestora, normele didactice, competentele si responsabilitatile se stabilesc prin instructiuni proprii", incalca dispozitiile art.73 alin. (3) lit.t), coroborate cu ale art.118 alin. (2) din Constitutie, potrivit carora statutul cadrelor militare se stabileste prin lege organica.

"Curtea a retinut ca functiile de instructori militari sunt prevazute cu grade militare, iar aspectele esentiale privind raporturile de serviciu ale cadrelor militare, inclusiv accesul, promovarea si avansarea in grade militare, trebuie reglementate prin lege organica, iar nu prin acte normative de rang inferior legii. In aplicarea art.37 alin. (3) din Legea nr.1/2011, se ajunge la situatia in care un aspect esential, care vizeaza o modificare a raporturilor de serviciu ale cadrelor militare, sa fie reglementat printr-un act administrativ.

Astfel, delegarea atributiei de a stabili aceste norme catre un membru al Guvernului, prin emiterea unor acte ce au caracter infralegal, determina o stare de incertitudine juridica, acest tip de acte avand, de obicei, un grad sporit de schimbari succesive in timp. Prin urmare, Curtea a constatat ca sunt incalcate si dispozitiile art.1 alin. (4) si (5) din Constitutie", se precizeaza in comunicat.

De asemenea, Curtea a respins, ca inadmisibila, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.5 alin. (2) si art.109 alin. (3) din Legea nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei care a sesizat Curtea Constitutionala.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre legea educatiei neconstitutionala
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 3707 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Da, da' este doar un aineat, colo...

mai putin the 4% din totalul alineatelor, asa ca nu se pune !

 

Doar un alineat, din multe altele.... Sub 4%, asa ca trece toata

legea asa cum e !
Protesteaza cineva?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor