USL ar putea ataca la CCR legea privind salariile profesorilor

Vineri, 01 Aprilie 2011, ora 15:13
1471 citiri
USL ar putea ataca la CCR legea privind salariile profesorilor
Foto:Romania Libera

Liderul deputatilor PNL, Calin Popescu Tariceanu, a declarat vineri ca, daca Guvernul isi va asuma raspunderea pe o lege de plafonare a salariilor profesorilor, aceasta va fi atacata la CCR si a subliniat ca deciziile instantelor trebuie respectate.

Liberalul a subliniat ca s-a confruntat in mandatul sau de premier cu situatii similare celei in care se afla Executivul, dar ca, "daca functioneaza statul de drept, trebuie respectate deciziiile justitiei", apreciind ca angajarea raspunderii pe un astfel de act normativ ar fi "o grava greseala politica".

"Solutiile cu care vine Guvernul nu trebuie sa arate dispretul pentru justitie, altfel cetateanul va urma modelul lui Emil Boc si va incalca legile. Premierul va avea parte de contestatii daca isi va asuma raspunderea pe un astfel de act normativ, pentru ca vom ataca la CCR", a spus liberalul.

El a adaugat ca initierea unei motiuni de cenzura in acest caz ar atrage atentia publicului si ar crea posibilitatea unei dezbateri publice serioase.

Deputatul l-a acuzat pe premierul Boc ca "se joaca cu asumarea raspunderii, care a ajuns o procedura demonetizata in mandatul sau, in loc sa ramana un act politic serios, grav, cu incarcatura politica consistenta".

"Adoptarea acestei tactici nu face decat sa demonstreze impotenta lui Boc in a gestiona probleme curente.Profesorii au deplina dreptate sa fie revoltati, dupa ce in 2008 premierul le-a facut promisiuni genroase, sa se trezeasca cu reduceri salariale de 25% sau mai mult. Aceasta solutie nu e utila in absenta unui dialog consistent cu toate partile implicate", a adaugat Tariceanu.

Guvernul va promova in Parlament, posibil prin angajarea raspunderii, un proiect de act normativ care sa plafoneze majorarea salariilor pentru profesori, astfel incat drepturile salariale castigate in instanta sa nu poata fi acordate.

Executivul a discutat joi in prima lectura actul normativ privind salarizarea din educatie, proiectul va fi trimis CES-ului si abia apoi se va decide forma de promovare.

"Astazi Romania nu isi poate permite sa plateasca majorarea salariilor profesorilor cu 50%. In consecinta, in momentul de fata, in Romania, datorita, practicilor judiciare neuniforme, exista profesori cu salarii majorate cu 50% si unii cu salarii nemajorate cu 50%", a precizat premierul Emil Boc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#asumare salarii profesori CCR, #Tariceanu CCR salarii profesori , #lege