USL ataca la Curtea Constitutionala si Legea asistentei sociale

Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 20:22
1988 citiri
USL ataca la Curtea Constitutionala si Legea asistentei sociale
Foto: Unisa

Sesizarea de neconstitutionalitate adresata de USL Curtii Constitutionale reclama ca Legea asistentei sociale nu respecta Legea fundamentala, intrucat se restrang drepturile fundamentale.

"Legea privita in ansamblul ei este neconstitutionala", considera USL, sustinand ca "prin actul contestat, legiuitorul urmareste, in fapt, restrangerea drepturilor fundamentale".

"Scopul real al legii este scaderea cheltuielilor bugetare cu asistenta sociala, si nu combaterea saraciei (in conditiile in care indicele saraciei a cunoscut o evolutie ce a ajuns in acest an la un maxim istoric in perioada de dupa 1989)", se arata in documentul trimis CCR.

Juristii USL reclama si faptul ca Legea asistentei sociale incalca articolul 3 al Constitutiei, care mentioneaza caracterul social al statului, precum si articolul 47 care obliga statul sa ia masuri de dezvoltare economica si de protectie sociala, de natura sa asigure cetatenilor un nivel de trai decent.

"Consideram ca prin filozofia si prin prevederile concrete ale legii (iar aici ne referim, in special, la acele prevederi prin care familia este principala entitate responsabila de bunastarea sociala, iar nu statul, si la acele prevederi atat de vag formulate, intrucat, in fapt sunt inapte sa asigure garantarea drepturilor, motiv pentru care legea este golita de scopul pentru care este adoptata) sunt golite de continut, lasate fara niciun fel de efecte juridice principiile constitutionale enumerate mai sus: statul social si dreptul la masuri de asistenta sociala", sunt de parere cei de la USL.

Ei sesizeaza CCR si pe articolul 14 din lege, care conditioneaza stabilirea indicatorul social de referinta in functie de "tipul de familie", in timp ce Constitutia nu face distinctie intre diferite tipuri de familie.

"Sectiunea III dedicata asistentei sociale a persoanei cu dizabilitati din acest Proiect de Lege elimina orice urma de egalitate de sanse intre aceste persoane si cetatenii Romaniei aflati in deplina capacitate psiho-fizico-senzoriala, reprezentand un act de discriminare revoltator si o tentativa de aservire a persoanelor cu dizabilitati fata de serviciile vagi sau inexistente ale autoritatilor si fata de bunul plac al familiei", mai contesta Opozitia.

De asemenea, USL considera ca Proiectul cadru al Legii asistentei sociale incalca "flagrant" si Conventia ONU, privind drepturile persoanelor cu dizabilitati, adoptata la New York de Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite la 13 decembrie 2006, devenita lege prin promulgarea ei de catre presedintele Romaniei prin Decretul 1.101 din 10 noiembrie 2010, care a intrat in vigoare pe 26 noiembrie 2010.

"Subliniem ca nu persoanele cu handicap sunt responsabile de declansarea crizei economice si nu ele sunt acelea pe seama carora sa se achite factura crizei", mai mentioneaza semnatarii contestatiei.

USL mai reclama si incalcarea jurisprudentei Curtii Constitutionale si a standardelor CEDO privind previzibilitatea si accesibilitatea legii si reclama modul deficitar de redactare, care nu corespunde exigentelor de tehnica legislativa specifice normelor juridice.

Legea asistentei sociale a fost adoptata, marti, de deputati cu 168 de voturi "pentru" si cinci "impotriva".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#USL CCR asistenta sociala, #lege asistenta sociala , #lege