USR sesizeaza CCR pe modificarile aduse conflictului de interese. PNL asteapta dupa Iohannis

Luni, 08 Mai 2017, ora 18:38
2220 citiri
USR sesizeaza CCR pe modificarile aduse conflictului de interese. PNL asteapta dupa Iohannis

Parlamentarii USR vor sesiza Curtea Constitutionala privind Legea conflictului de interese, a anuntat, luni, presedintele partidului, deputatul Nicusor Dan. Si PNL spune ca va sesiza CCR in acest caz, dar mai tarziu.

"A fost depusa la registratura Senatului cu mici emotii, ca se termina programul", a precizat Dan.

Intrebat cati senatori au semnat de la PNL, el a spus: "Cred ca sapte sau opt, noua sau zece (...) Niste colegi s-au ocupat. Au fost majoritatea de la noi", a adaugat Dan.

Pe fond, a explicat liderul USR, este vorba de redefinirea chestiunii conflictului de interese - art. 301 Cod Penal.

"In formularea noua dispar doua lucruri - dispar relatiile comerciale (...) si sintagma relatii de munca. Deci, in momentul de fata, conflictul de interese este conflict de interese, doar daca este intre rude pana la gradul doi.

Motivele de control de constitutionalitate pe care le-am invocat sunt in esenta doua - principiul bicameralismului care spune ca intre cele doua Camere ale Parlamentului o versiune a legii nu trebuie sa fie substantial diferita (...) si faptul ca Constitutia spune ca tratatele internationale la care Romania este parte sunt parte din dreptul intern si prevaleaza in fata dreptului intern.

(...) Vorbind grosier, dupa legea asta, daca cineva ajunge primar si da un contract unui fost angajat al lui, nu este niciun conflict de interese - asta este schimbarea in termeni populari", a aratat deputatul USR.

PNL mai asteapta sa faca ceva Iohannis

La randul sau, presedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a spus ca si partidul sau va ataca la CCR legea prin care se desfiinteaza conflictul de interese, dar nu acum.

Liderul liberal a mentionat ca sesizarea va fi facuta daca legea va ramane in forma actuala dupa reexaminarea ce ar putea fi ceruta de presedintele Klaus Iohannis.

"Am decis ca la CCR contestarea politica-institutionala sa fie facuta si dupa ce aceasta lege va fi reexaminata in Parlamentul Romaniei. Daca, in urma reexaminarii, va ramane in aceeasi forma, atunci PNL, institutional, va depune contestatie la CCR. (...) Cred ca va exista reactia fireasca de retrimitere la reexaminare.

Cred ca aceasta solicitare de reexaminare se va intampla si atunci PNL considera ca nu este oportun sa faca jocul PSD sa depunem acum cerere la CCR si sa se diminueze termenele in care intrarea in vigoare a legii se produce si sa asteptam parcurgerea tuturor etapelor pentru a ramane pe cadrul legislativ care in momentul de fata este acoperitor", a spus Turcan.

Pe 5 aprilie, presedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, Eugen Nicolicea, a explicat, pentru Ziare.com, ca parlamentarii nu vor putea sa-si angajeze rude la cabinetele parlamentare, in urma amendamentului privind asa-zisa dezincriminare a conflictului de interese in cazul functionarilor publici.

Aproape o saptamana mai tarziu, Camera Deputatilor a retrimis la Comisia Juridica legea care modifica articolele 301 si 308 din Codul Penal. Pe 25 aprilie, deputatii au votat proiectul de lege care modifica respectivele articole.

Citeste si:
Fața nevăzută a congresului PNL: Acuzații de șantaj într-un partid dezbinat și explozia incidenței COVID din București
Fața nevăzută a congresului PNL: Acuzații de șantaj într-un partid dezbinat și explozia incidenței COVID din București
După patru luni în care principalii lideri din PNL s-au războit intern pentru propria tabără dinamitând coaliția de guvernare și principalele reforme promise în campania electorală, totul...
Şefii Poliției București şi DSP, convocaţi de deputaţii PSD să dea explicații despre baia de mulțime de la Congresul PNL
Şefii Poliției București şi DSP, convocaţi de deputaţii PSD să dea explicații despre baia de mulțime de la Congresul PNL
Deputaţii PSD din comisiile de Apărare şi Sănătate au transmis, luni, o convocare oficială către şefii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi ai Direcţiei de...
Sursa: AGERPRES