Va trece sau nu legea ANI de votul Senatului?

Miercuri, 18 August 2010, ora 14:20
2931 citiri
Va trece sau nu legea ANI de votul Senatului?
Foto: Arhiva

Cel mai probabil, Agentia Nationala de Integritate va avea, incepand de luni, o lege noua de functionare. Senatorii de toate culorile par sa se fi impacat cu ideea ca averile le vor putea fi controlate la sange, chiar daca multi dintre ei sustin ca legea are in continuare prevederi neconstitutionale, care, mai devreme sau mai tarziu, o vor aduce din nou in Parlament.

Atunci de ce mai este supusa legea, luni, votului senatorilor, in loc sa fie pusa mai intai in acord cu Constitutia?

Reprezentantii grupurilor parlamentare au explicatii diverse si viziuni cu totul diferite asupra noii versiuni a legii ANI si chiar si asupra oportunitatii functionarii in continuare a Agentiei Nationale de Integritate. Cu toate acestea, "legea va trece luni in Senat", afirma la unison senatorii contactati de Ziare.com, motivand ca mai presus de toate sta "interesul national".

Mai mult, senatorul PD-L Iulian Urban avertizeaza ca in scurt timp ANI va deschide anchete "delicioase" in care vor fi implicati "escroci si hoti" din toate partidele.

Camera Deputatilor a aprobat Legea ANI

Comisia Juridica de la Senat adopta o forma modificata a Legii ANI

PNL voteaza, cu conditia ca ... TVA sa revina la 19%

Liderul grupului PNL din Senat, Puiu Hasotti, a declarat pentru Ziare.com ca legea ANI continua sa aiba elemente neconstitutionale si cu toate acestea ea va fi votata de liberali, din considerente politice, pentru a nu fi acuzati ca atenteaza la siguranta nationala a statului.

"Opinia mea este ca in formula iesita din comisii, inclusiv de la Senat si Camera Deputatilor, are elemente neconstitutionale. Au fost insa declaratii cum ca daca nu am fi de acord cu aceasta formula ar fi un atentat la adresa sigurantei nationale. Si atunci votul nostru a fost eminamente politic.

Puterea trebuie sa isi asume raspunderea pentru o lege care in opinia noastra are elemente neconstitutionale, dar este bine ca pentru interesul national sa fim de acord chiar si cu aceasta lege", a declarat senatorul Puiu Hasotti pentru Ziare.com.

Acesta ne-a precizat insa ca o decizie finala se va lua luni, la sedinta Biroului Permanent National, si ca, cel mai probabil, ea va depinde de raspunsul primit din partea reprezentantilor Puterii la solicitarea de a se vota ordonantele de guvern referitoare la majorarea TVA la 24% si la finantarea primariilor.

"Luni in BPN se va discuta pe fond chestiunea votului final din Senat. Am siguranta ca grupul liberal va vota forma elaborata de comisiile juridica si de drepturile omului, dar in acelasi timp, in sedinta Biroului Permanent al Senatului, vom cere sa discutam si sa votam cele doua ordonante care fac referire la cresterea TVA de la 19 la 24% si la finantarea primariilor. Aceste doua acte normative trebuie discutate inaintea Legii ANI. Solicitam discutarea si votul lor in Biroul Permanent si cred ca vom avea castig de cauza", a declarat senatorul liberal, bazandu-se cel mai probabil pe sprijinul declarat al PSD.

Puiu Hasotii a subliniat ca liberalii doresc revenirea TVA la 19% si vor vota pentru acest lucru in Senat. In cazul in care nu vor reusi insa sa introduca aceste puncte pe ordinea de zi a Biroului Permanent al Senatului, atunci se mai gandesc daca si cum vor vota in plen Legea ANI.

PSD lasa Puterea sa faca ce vrea

Senatorul PSD Dan Sova, membru al comisiei juridice din Senat, a declarat pentru Ziare.com ca legea ANI are in continuare "vadite elemente de neconstitutionalitate" si le-a si numarat: 8. Cu toate acestea, PSD va asigura cvorumul necesar pentru ca legea sa treaca luni de plenul Senatului, fara a vota insa nici pro nici contra. Senatorul PSD are si o explicatie pentru faptul ca PD-L sustine o lege neconstitutionala: in urmatorii ani democrat-liberalii vor ajunge in Opozitie, iar cand vor fi controlati de ANI vor contesta legea la CCR si vor avea castig de cauza.

"Probabil ca vom asigura cvorumul, dar nu vom participa la vot, adica vom face toate eforturile pentru a da posibilitatea Puterii sa voteze ea aceasta lege care este in mod evident neconstitutionala. Mai devreme sau mai tarziu ea va fi declarata de Curte neconstitutionala, in urma unei sesizari pe care, va pot spune, nu o vom face noi, organizat, asa cum s-a intamplat, de exemplu la Legea Lustratiei sau a deconcentratelor. Aici nu va fi cazul, nu ne vom adresa Curtii Constitutionale inainte de promulgarea legii", ne-a declarat Dan Sova.

Ponta, catre deputatii PSD: Sa nu veniti la mine cand va ancheteaza ANI

Mai mult, senatorul social-democrat spune ca PD-L "face circ" atunci cand sustine ca sunt partide care nu doresc verificarea averilor si se arata convins ca ANI nu poate fi folosita decat in scopuri politice.

"Cand cercetezi 1.600.000 de oameni si ai doar 43 de inspectori de integritate, adica iti revin 40.000 de oameni de cercetat pe an, un asemenea organism nu poate fi folosit decat in scopuri politice", a mai acuzat Dan Sova, acuzandu-i pe cei de la putere ca au copiat paragrafe intregi din fosta lege a venitului ilicit de pe vremea lui Ceausescu, celebra lege 18/68.

"Erau o multime de metode pe care Ministerul de Justitie le refuza pur si simplu de a asigura controlul averilor si incompatibilitatilor alesilor, dar la un nivel normal. Nu poti sa verifici fiecare om care are contract la stat! In lege au ramas 8 elemente de neconstitutionalitate. Textul din legea ANI cu textul din Constitutie sunt fix contrare", a mai spus senatorul PSD vizibil indignat de situatie.

In opinia sa, PD-L isi doreste o lege vadit neconstitutionala "pentru ca in urmatorii ani Agentia ii va cerceta pe cei care au fost la putere. Noi, totusi, din decembrie 2004 nu am mai fost acolo, nu prea ai ce sa cercetezi la noi, ca nu avem acces la butoane(...) toata lumea e foarte linistita. E vadit neconstitutionala astfel incat in momentul in care vor face ei obiectul activitatii de control, sa poata sa o anuleze", a acuzat senatorul Dan Sova.

In plus, acesta spune ca nu are nimic de ascuns si ca ar putea sa aiba o retorica mult mai agresiva, "dar s-ar intelege ca am ceva impotriva acestei transparente".

"Din contra! Eu spun sa o facem sa functioneze. Dar am convingerea ca domnul Catalin Predoiu nu ar sustine ce sustine astazi daca nu ar fi ministru de Justitie. Este unul din avocatii de marca ai avocaturii romane, care este nevoit sa sustina niste prostii", a mai afirmat el.

In plus, senatorul PSD a pus sub semnul intrebarii eficienta, dar chiar si necesitatea existentei Agentiei Nationale de Ingritate.

"Nu mi se pare normal sa fim singura tara din UE care are ANI, asa ca tratament, in general. Putea sa ne controleze Curtea de Conturi, Fiscul, dar nu o agentie speciala care pleaca de la prezumtia ca suntem toti corupti. Nu suntem toti corupti!

Iar cand ai 4.000 de dosare si iti ajung in instanta 3 din care 2 sunt respinse, si cand confisti 11.000 de euro de la un consilier local de la Poplaca, care nici nu stie ce i s-a intamplat, si spui ca ai rezultate, atunci ori Agentia este total incompetenta, ori clasa politica e curata ca lacrima", a declarat Dan Sova.

Intrebat, in concluzie, daca va trece sau nu legea ANI luni de plenul Senatului, acesta a raspuns: "Da, sigur ca va trece".

PD-L e convins ca ANI va veni in curand cu anchete "delicioase"

Senatorul PD-L Iulian Urban afirma, in replica la acuzatiile aduse de PSD si PNL, ca liberalii "dau dovada de o naivitate crunta", in timp ce PSD, abtinandu-se la vot, da un semnal sponsorilor partidului. In plus, Urban este convins ca in scurt timp ANI va deschide anchete "delicioase" in care vor fi implicati "escroci si hoti" din toate partidele.

"Legea trece fara niciun fel de probleme. PNL va vota legea ANI pentru ca in momentul in care a inceput sa primeasca suturi in fund de la PSD, care a crescut in sondaje si si-a dat seama ca nu mai are nevoie de aceasta remorca, isi da seamana ca alta optiune nu are decat sa spuna in campania electorala, care va fi in 2012 sau mai repede, ca si ei au votat legea impotriva coruptiei.

In ceea ce priveste PSD, daca la altele s-ar putea impotrivi fara probleme, la legea ANI puncteaza negativ la imagine, dar isi permite lucrul acesta. Daca ar fi avut 30% in sondaje probabil ca ar fi votat legea ANI intrucat ar fi avut nevoie de imagine. Dar cum sunt la 35-36% isi dau seama ca isi pot permite sa piarda 1-2 procente din popularitate, riscand sa fie asociati cu ideea de coruptie", a declarat Iulian Urban pentru Ziare.com.

In opinia sa, PSD vrea ca pe langa "mesajul stangist" cu care se adreseaza "asistatilor sociali si pensionarilor", in aceeasi masura trebuie sa dea un semnal si "generosilor sponsori de partid pe care ii au, spunandu-le ca au vrut pana in ultimul moment sa ii lase in continuare sa isi vada de afaceri, pentru ca au nevoie de banii lor".

"PSD are o pozitionare politica, dar PNL nu are nicio pozitie, liberalii dau in continuare dovada de o crunta naivitate politica, pentru ca ar fi trebui sa sustina pur si simplu legea ANI fara sa faca niciun fel de comentariu", a concluzionat senatoul democrat-liberal.

In acelasi timp, Iulian Urban este convins ca "in maxim doua saptamani ANI o sa se apuce de treaba".

"Sunt convins ca inca din prima luna o sa vedem ca o sa iasa de acolo niste anchete absolut delicioase, care or sa loveasca in toate partidele politice, pentru ca in toate sunt escroci, hoti, indivizi care nu stiu sa se imbogateasca decat in momentul in care intra in politica, astfel incat ANI va avea extraordinar de mult de lucru si o sa tina capul de afis al ziarelor cu anchetele pe care le vor avea in derulare", a mai declarat Urban pentru Ziare.com.

UDMR voteaza disciplinat

Liderul senatorilor UDMR, Fekete-Szabo Andras, s-a aratat convins, de asemenea, ca legea ANI nu va avea probleme luni, nici macar din partea celui mai dur contestatar al sau, senatorul Gyorgy Frunda.

Gyorgy Frunda: Am actionat in interesul Romaniei in cazul ANI

"Eu cred ca legea va trece, nu are de ce sa nu treaca. Vom lua o decizie in grupul parlamentar, inainte de vot, si toata lumea va vota asa cum se decide. Are sanse sa treaca", ne-a declarat acesta.

Intrebat daca stie ce pozitie va avea colegul sau, senatorul Gyorgy Frunda, in conditiile in care nu a putut fi contactat telefonic, liderul grupului parlamentar al UDMR ne-a raspuns: "Precis ca va veni la vot. Nu a facut niciodata asa ceva, sa se ascunda. Va veni la vot, isi va spune cu siguranta punctul de vedere, dar la noi cand se ia o hotarare in grup, daca marea majoritate ia o decizie, toata lumea se supune".

UNPR voteaza pentru ca Romania sa dea un semnal politic Uniunii Europene

Presedintele de onoare al UNPR, senatorul Cristian Diaconescu, a explicat ca Senatul trebuie sa voteze legea ANI, altfel risca sa suporte consecinte negative in plan european.

Basescu se vede obligat sa apere tara in raport cu CE

CE apreciaza eforturile parlamentarilor romani pentru Legea ANI

"Legea va fi votata de UNPR in forma iesita de la comisii si implicit de la Camera Deputatilor. Este clar ca are in acest moment o valoare de semnal politic pe care Romania trebuie sa il dea, pentru a nu suporta consecinte negative in alte planuri in relatia cu Uniunea Europeana.

Este o asumare de responsabilitate care nu se inventeaza astazi, a fost luata cu mult timp inainte, in momentul in care, atat in plan intern cat si international, clasa politica a constatat ca nivelul coruptiei si lipsa transparentei in Romania sunt extrem de ridicate, motiv pentru care este nevoie de aceasta institutie.

A te delimita acum de aceasta institutie ar reprezenta o greseala.

In ce masura rolul operational intern al ANI este pus in discutie, asta este treaba noastra. Nici aici nu se poate deroba nimeni de responsabilitate.

Lucrurile sunt simple, restul e ipocrizie politica.

Legea va trece, cu nemultumiri, cu resentimente. Pana la urma nu legea e de vina intr-un stat cat modul de aplicare a ei. Dar asta e o alta discutie", a declarat Cristian Diaconescu pentru Ziare.com.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#legea ANI vot Senat, #lege Agentia Nationala Integritate, #senatori legea ANI , #lege