Vasile Puscas: Legea stocarii datelor nu a fost suspendata

Vineri, 27 Februarie 2009, ora 18:02
862 citiri
Vasile Puscas: Legea stocarii datelor nu a fost suspendata
Foto: NapocaNews

Aplicarea Legii 298/2008 nu este suspendata pentru ca Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri doar un memorandum care prevede etapizarea aplicarii actului normativ.

Declaratia a fost facuta vineri de catre seful DAE, Vasile Puscas, iar ministrul Comunicatiilor sustine ca nu va elabora o OUG de suspendare, informeaza NewsIn.

Seful Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE) a explicat faptul ca o lege poate fi suspendata doar printr-o alta lege sau o OUG.

Puscas a mai spus ca, daca Legea privind retinerea datelor nu era aprobata de Guvernul Tariceanu in noiembrie 2008, Romania ar fi intrat in procedura de infringement. Legea transpune in legislatia romaneasca Directiva Europeana 2006/24/CE.

La randul lui, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Gabriel Sandu, a declarat vineri, pentru NewsIn, ca nu va elabora o Ordonanta de Urgenta prin care sa se suspende aplicarea Legii 298/2008, intarind ideea ca in sedinta de miercuri a Guvernului s-a aprobat doar punctul referitor la elaborarea unui plan operational prin care sa fie asigurate toate premisele aplicarii acestei legi in cele mai bune conditii.

Textul memorandului aprobat miercuri de Guvern, obtinut de NewsIn, propune, la punctul 1, "suspendarea aplicarii prevederilor Legii 298/2008 si promovarea unei Ordonante de Urgenta in acest sens", iar al doilea punct de refera la "elaborarea unui plan operational astfel incat la finalizarea perioadei de suspendare (31 decembrie 2009) sa fie asigurate toate premisele aplicarii acestei legi in cele mai bune conditii si fara a avea efecte negative asupra activitatilor desfasurate la nivelul institutiilor publice cu competente in domeniu, operatorilor economici si opiniei publice".

Documentul arata ca masurile se impun avand in vedere observatiile primite pe marginea Legii 298/2008 de la autoritatile competente.

Legea stocarii datelor ingreuneaza activitatea de urmarire penala

Astfel, Ministerul Comunicatiilor este sesizat asupra faptului ca, prin intrarea in vigoare a acestei legi, activitatea de urmarire penala este mult ingreunata sau chiar blocata, este contestata aria infractiunilor pentru care pot fi cerute date retinute de catre furnizorii de servicii de comunicatii, ca nu toti furnizorii de servicii si retele publice de comunicatii electronice pot asigura unitar gestionarea procesului de retinere si prelucrare a datelor si ca nu toti operatorii sunt pregatiti pentru a respecta confidentialitatea datelor solicitate sau accesate.

In ceea ce priveste respectarea confidentialitatea datelor solicitate de catre operatori, documentul mentioneaza ca nu toti operatorii detin echipamente IT achizitionate sau spatii amenajate pentru aceste operatiuni.

"In consecinta, nu este posibil ca in termen mai scurt de sase luni sa poata achizitiona echipamentele necesare si sa aiba capacitatea de a amenaja locatiile conform cerintelor", estimeaza autorii.

In text se arata ca suspendarea aplicarii prevederilor Legii 298/2008 este necesara pentru ca, pana la sfarsitul perioadei de suspendare, sa fie analizata legislatia existenta impreuna cu autoritatile competente in aplicarea Legii pentru a identifica actele normative ce urmeaza a fi modificate, modificarile ce urmeaza a fi operate, oportunitatea modificarii Legii 298/2008 prin prisma propunerilor primite, avand in vedere si legislatia europeana, si masuri pentru evitarea blocajelor institutionale ce ar putea rezulta din aplicarea prevederilor Legii 298/2008 in actuala forma.

Documentul prevede ca, pana la 31 septembrie 2009, se vor desfasura campanii de informare a opiniei publice cu privire la prevederile Legii 298/2008 si consecintele implementarii acesteia.

Planul de masuri prevazut de memorandum, la punctul 2, se refera, printre altele, la stabilirea unor norme tehnice minimale prin care sa se asigure implementarea unitara, din punct de vedere tehnic, a prevederilor Legii nr. 298/2008 la nivelul tuturor operatorilor economici (pana pe 31 iulie 2009), asigurarea capacitatii tehnice si economice de catre toti operatorii economici, in vederea implementarii acestor norme tehnice, desfasurarea unor campanii de informare a opiniei publice cu privire la prevederile legii si consecintele implementarii acesteia ( in perioada 1 martie - 31 decembrie 2009).

"Mentionam ca in momentul de fata Uniunea Europeana nu a precizat masuri tehnice explicite care sa permita aplicarea Directivei 2006/24/CE pentru activitatea I.S.P., iar Romania are sarcina ca pana la data de 15 martie 2009 sa notifice implementarea directivei in cazul pastrarii datelor de comunicatii referitoare la accesarile prin Internet, telefonia prin internet (VOIP) si serviciul de posta electronica (e-mail)", se precizeaza in finalul memorandumului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#Vasile Puscas, #legea stocarii datelor, #suspendata , #lege