Veniturile suplimentare pentru personalul medical, aprobate de Senat

Marti, 09 Iunie 2015, ora 20:19
3754 citiri
Veniturile suplimentare pentru personalul medical, aprobate de Senat

Senatul a aprobat, marti, propunerea legislativa privind realizarea unor venituri suplimentare de catre unitatile medicale publice, cu 54 de voturi "pentru", 24 de voturi "impotriva" si 6 abtineri.

Proiectul de lege, care permite prestarea de servicii si de acte medicale, la cererea pacientului, in spitalele publice, a fost dezbatut in plenul Senatului si a fost adoptat cu amendamentele Comisiei de sanatate publica.

"Ideea in sine, de a creste veniturile in spitale si ale personalului medical, fara discutie ca este una corecta, insa modalitatea aceasta mi se pare incorecta. Ce oferim noi? Pentru un medic, o echipa medicala obosita dupa terminarea programului, sa desfasoare o activitate privata. (...) In forma aceasta, nu cred ca poate fi admisa, mai bine sa o mai discutam o data la Comisie", a spus senatorul Ion Luchian (PNL), presedintele Comisiei de sanatate publica.

"Sanatatea, cu adevarat are nevoie de reforma, insa, in opinia mea, aceasta lege mimeaza reforma si creeaza conditiile pentru un pas inapoi pentru reformarea sistemului sanatatii pentru ca, in loc sa creeze o competitie, ea o mimeaza si, de fapt, o obstructioneaza prin faptul ca amesteca piata publica si piata privata", a declarat, la tribuna Senatului, Valeriu Todirascu, membru al Comisiei de sanatate publica.

Ministrul Sanatatii, despre criza de medici, cresterea salariilor si spitale periculoase: "Macar nu-l pacalesti pe pacient!" Interviu video (II)

Proiectul de lege prevede prestarea serviciilor medicale la cererea pacientului, in regim privat, in spitalele publice numai in afara orelor de program ale personalului solicitat si in afara orelor de garda, fara a afecta activitatea de baza a spitalului.

Serviciile medicale prevazute de proiect pot fi asigurate numai de personalul medical cu contract de munca din spitalul public respectiv, cu exceptia cazurilor in care, la cererea sefului de sectie din spital, cu acordul directorului medical si cu avizul favorabil al managerului, sunt solicitati alti medici din sistemul public sau privat. De asemenea, aceste servicii medicale pot fi acordate numai in limita specialitatilor medico-chirurgicale pentru care spitalul in cauza este avizat, clasificat si acreditat.

Prestarea serviciilor medicale la cererea pacientilor, in regim privat, este facturata si include urmatoarele cheltuieli: remuneratia personalului medical implicat direct in prestarea serviciului solicitat, amortizarea aparaturii si echipamentelor, cazarea, consultatii, investigatii si analize medicale, materiale sanitare, dispozitive medicale, medicamente, hrana, utilitatile, eliminarea si neutralizarea deseurilor, documentarea fizica si informatica, intocmirea si arhivarea documentelor etc.

Serviciile si actele medicale efectuate la cererea pacientului in spitalele publice pot fi decontate prin intermediul unei polite de asigurare complementare, incheiata de pacient cu un asigurator.

Din veniturile obtinute de spitalul public, prin serviciile private, managerul poate acorda personalului medico-sanitar recompense care se cumuleaza cu veniturile salariale, devenind venit brut lunar, evidentiat contabil si supus impozitarii. Modalitatea de tarifare si tariful minimal al serviciilor vor fi stabilite prin ordin al ministrului Sanatatii.

Senatul este prima camera sesizata, proiectul urmand sa fie transmis Camerei Deputatilor, care este for decizional.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#venituri suplimentare personal medical, #proiect lege venituri medici , #lege