Votul electronic, o alternativa pentru diaspora? Interviu

Joi, 01 Ianuarie 2015, ora 22:15
8866 citiri
Votul electronic, o alternativa pentru diaspora? Interviu

Anul care tocmai a trecut a fost dominat de subiectele politice, culminand cu alegerile prezidentiale din luna noiembrie, iar scandalul votului din diaspora a starnit discutii si in privinta metodelor alternative de vot care ar fi putut eficientiza sistemul acolo unde mii de romani au asteptat ore intregi la coada pentru a-si alege presedintele.

O solutie dezbatuta este introducerea votului electronic la scara larga, astfel incat orice roman poate vota din pat, din cafenea sau de oriunde s-ar afla, sistem folosit in Romania o data, in anul 2003, insa pentru militarii din teatrele de operatiuni, la referendumul pentru revizuirea Constitutiei.

O alta varianta luata in discutie a fost introducerea votului prin corespondenta. Dupa ce un proiect in acest sens a fost respins definitiv de Camera Deputatilor, deputatul Eugen Tomac a initiat doua noi proiecte de lege - unul privind votul electronic si altul privind votul prin corespondenta pentru cetatenii din strainatate.

"Alegatorii sunt influentati de Internet si am putut observa forta Facebook la ultimele alegeri", sustine deputatul de diaspora, intr-un interviu acordat Ziare.com. Cat despre frauda, Eugen Tomac este de parere ca avem deja institutii suficient de puternice care pot proteja acest sistem de vot asa cum protejeaza sistemul bancar si nu numai.

Votul electronic a fost folosit in Romania o singura data, in 2003, pentru militarii din teatrele de operatiuni. Ce avantaje aduce acest nou sistem?

Romania este una dintre tarile cu cea mai buna conexiune la Internet din lume, iar in acest context este bine sa discutam deschis si transparent despre aceasta optiune de vot. Aici e vorba, de fapt, de spaima care tine departe partidele politice de o schimbare fundamentala in ceea ce priveste modul de desfasurare a procesului electoral. Realitatea ne obliga, insa, sa ajustam cadru juridic actual astfel incat sa le permitem romanilor sa voteze intr-un numar cat mai mare.

In 2003 a fost considerat un succes votul electronic pentru ca au votat doar militarii si rezultatul a fost unul previzibil, atunci s-a votat pentru modificarea Constitutiei. Desi a fost considerat un succes, el n-a mai fost aplicat niciodata si discutia despre acest mod de votare a lipsit in totalitate din spatiul public.

Totul pleaca de la premisa adusa insistent in dezbatere de catre politicieni, precum ca votul prin corespondenta sau votul electronic nu poate garanta secretul votului. Suna a ipocrizie, pentru ca galetile, turismul electoral, votul fotografiat si nu numai, sunt oare elemente care garanteaza secretul votului?

In ultimii zece ani Romania s-a schimbat profund, peste 3,5 milioane au plecat in afara tarii, dar mai detin proprietati aici, au case, apartamente, o parte a familiei. Nu exista localitate in tara de unde sa nu fi plecat cetateni in ultimul deceniu intr-o alta tara a Uniunii Europene. Acesti cetateni sunt continuu conectati la tot ce se intampla in Romania si mai mult decat atat, toate resursele financiare le trimit in tara. Asa s-a dezvoltat Romania in ultimii ani. In 2013, romanii au trimis in tara 4,25 miliarde de euro, in total, in ultimii 10 ani, conationalii nostri au trimis in Romania apoape 45 de miliarde de Euro, devenind astfel cel mai mare investitor in economia nationala. Asta cred ca este unul dintre principalele motive pentru care toata clasa politica are obligatia de a privi cu responsabilitate catre romanii plecati temporar sau definitiv din tara.

Daca luam drept exemplu comunitatea de romani din Italia, care numara peste 1, 2 milioane de cetateni romani, putem observa ca tot atatia cetateni are, spre exemplu, Estonia, una dintre dintre tarile europene care a si introdus votul electronic inca din 2005 si astazi se aplica pentru toate tipurile de alegeri.

Pentru romanii care locuiesc peste hotare votul electronic ar fi cea mai sigura si eficienta solutie pentru a-si exercita un drept fundamental garantat de Constitutia Romaniei. Introducerea votului electronic ar creste semnificativ numarul alegatorilor.

Proiect de lege pentru votul electronic si un nou proiect pentru votul prin corespondenta

Practic, cetatenii cu initiativa care vor o clasa politica implicata si mai putin corupta ar simti in mod real ca in tara s-a produs o schimbare. Romania nu mai poate fi guvernata doar de majoritati formate prin ajutoare de la stat oferite in campanii electorale, romanii care trimit bani in tara, cei care produc si creeaza locuri de munca sunt cei care trebuie sa decida ce fel de clasa politica merita sa avem.

Cum s-ar desfasura votul electronic?

In proiectul de lege pe care l-am supus dezbaterii publice privind introducerea votului electronic, am propus ca toti cetatenii care doresc sa voteze prin Internet trebuie sa se inscrie intr-un registru electornic electoral. Cei din tara se adreseaza Autoritatii Electorale Permanente (AEP), iar cei din afara se adreseaza misiunilor diplomatice. Fiecare cetatean transmite o solicitare catre entitatile mentionate ce vor cuprinde urmatoarele date: numele, prenumele, data nasterii, codul numeric personal si adresa de domiciliu sau resedinta a solicitantului, precum si datele de identificare ale Cartii de Identitate: serie, numar, data si locul emiterii.

AEP centralizeaza baza de date a cetatenilor care si-au exprimat dorinta de a vota si creeaza registrul electronic electoral. Cu 10 zile inainte de alegeri, AEP transmite catre BEC acest registru electornic electoral, iar BEC il transmite tuturor Birourilor de Circumscriptie pentru a putea preveni votarea de catre aceeasi persoana, atat electronic, cat si personal. Fiecare cetatean inscris in registrul electornic va primi cu cel tarziu 15 zile inainte scrutinului, intr-un plic sigilat, un ceritificat de alegator cu elemente de siguranta, necesar pentru validarea votului electornic ce va contine si o parola formata din 6 cifre, care asigura unicitatea votului. In ziua votului, cetatenii care vor vota electronic vor intra pe un portal de Internet creat de AEP, unde va exista buletinul electronic de vot cu toti candidatii. Alegatorul va putea vota conform instructiunilor, folosind datele de identificare de pe certificatul de alegator. Optiunea electorala se va realiza prin bifarea, pe buletinul electronic de vot, a propriei alegeri.

Se respecta caracterul direct si secret al votului?

Atat timp cat discutam despre dreptul fiecarui cetatean de a alege conform propriilor convingeri, acest mecanism este unul care iti asigura libertatea de a alege folosind alt mijloc decat cel traditional. Introducerea votului electronic nu inseamna in mod automat ca dispar sectiile de vot, fiecare cetatean va vota dupa procedura pe care o crede mai potrivita. Eu cred ca instructiunile de votare pot contine suficiente elemente prin care sa evitam frauda sau exercitarea votului de catre o alta persoana si sa asiguram secretul votului. Spre exemplu, dupa ce se introduce parola de autentificare, se pot cere noi detalii suplimentare din buletinul sau pasaportul fiecaruia pe care trebuie sa le introduci intr-un timp foarte scurt, sau alte elemente de verificare pe care doar posesorul certificatului electronic le poate cunoaste. Nu e suficient ca cineva sa aiba doar certificatul si parola pentru a putea vota, vor exista si alte elemente de siguranta. Eu astept pe adresa mea de mail eugen.tomac@cdep.ro si alte propuneri, de aceea am supus dezbaterii aceasta lege pentru a o imbunatati.

Nu se poate frauda mai usor votul electronic? Alegatorul nu poate fi influentat?

Atat timp cat exista sisteme electronice in care avem incredere, de ce nu am putea avea incredere si in sistemul electronic de vot. Exista deja semnatura electronica, tot sistemul fiscal functioneaza electronic, avem aproape 40 milioane de carduri bancare. Deci realitatea ne incurajeaza sa abordam cu multa deschidere acest sistem de votare. Eu sunt convins ca romanii ar agrea acest mod de vot. Avem nevoie insa de o dezbatere cinstita, de o abordare corecta si transparenta in ceea ce priveste modificarea legislatiei in domeniul electoral. Alegatorii sunt influentati de Internet si am putut observa forta Facebook la ultimele alegeri. Cat despre frauda, cred ca avem deja institutii suficient de puternice care pot proteja acest sistem de vot asa cum protejeaza sistemul bancar si nu numai.

Cine ar fi responsabil de corectitudinea rezultatelor in acest caz?

Autoritatea Electorala Permanenta este institutia ce are in responsabilitate, conform legii, organizarea de alegeri si a referendumurilor. Sigur ca pentru fiecare scrutin electoral exista mai multe institutii ale statului implicate, tocmai de aceea este necesar sa definim exact cine raspunde pentru fiecare etapa a procesului electoral pentru a nu se mai repeta situatia absolut ingrozitoare pentru un stat democratic, cand anul acesta, Ministerul de Externe invoca o anumita ambiguitate din lege si sustinea ca nu poate mari numarul de sectii de peste hotare pentru cel de al doilea tur de alegeri.

Ce sanse credeti ca sunt ca proiectul dvs. sa treaca de Parlament?

In primul rand eu sper sa nu fiu singurul initiator al acestei legi, tocmai de aceea nu am depus initiativa in Parlament, ci am supus-o dezbaterii. Mai mult decat atat, sunt deja zeci de organizatii importante ale romanilor de peste hotare care sustin acest proiect si se vor implica activ in promovarea legii.

Romanii din Europa reactioneaza: Vot prin corespondenta sau cerem dizolvarea Parlamentului

De asemenea, pentru a nu mai fi acuzat pe nedrept asa cum s-a intamplat in cazul votului prin corespondenta pe care l-am promovat in parlament si care a fost respins cu o larga majoritate, am transmis tuturor senatorilor si deputatilor aceasta initiativa legislativa, cu invitatia de a fi alaturi de mine initiatori ai votului electornic. De aceea, dupa ce va incepe anul viitor sesiunea parlamentara ma voi consulta cu toti sustinatorii proiectului, precum si cu Autoritatea Electorala Permanenta si voi depune acest proiect de lege in parlament, apoi voi organiza un turneu de promovare a legii in toate comunitatile importante pentru a le spune romanilor care sunt avantajele acestui sistem de votare.

Ce semnal ar transmite adoptarea proiectului de lege?

Desi nu sunt naiv, pentru ca am vazut acum doua saptamani cand Parlamentul Romaniei a respins cu o larga majoritate legea votului prin corespondenta, care a primit doar 8 voturi pentru, deci un semnal foarte dur si greu de inteles de catre milioanele de romani plecati din tara, sper totusi ca liderii de partid care in campanie au fost mari sustinatori ai votului prin corespondenta sa-si revizuiasca aceasta abordare si sa priveasca cu mai multa deschidere catre o parte activa a natiunii romane. Schimbarea legislatiei electorale ar aduce doar beneficii societatii romanesti, iar semnalul ar fi unul extrem de puternic in primul rand catre cetatenii activi care vor sa fie parte implicata in procesul de consolidare a democratiei romanesti si nu neglijata cu buna stiinta. Romania nu poate infiinta sute de sectii de votare in Italia sau Spania, in schimb putem crea un sistem electoral modern si sigur.

Sa vorbim putin si despre votul prin corespondenta. Ce imbunatatiri ati adus proiectului de lege?

Proiectul de lege privind votul prin corespondenta a fost elaborat de catre Ministerul Afacerilor Externe in perioada mandatului domnului Baconschi si au lucrat la elaborarea sa foarte multi experti de la mai multe institutii. M-am implicat si eu in calitate de secretar de stat, in mod special in promovarea acestei initiative in comunitatile romanesti de peste hotare. Desi premierul Emil Boc a fost de acord cu promovarea legii, la nivel guvernamental UDMR s-a opus total, iar legea n-a mai fost promovata din partea Guvernului Romaniei.

Votul prin corespondenta, respins - Nu l-au votat nici macar initiatorii. Iata de ce a picat

Cunoscand foarte bine proiectul, l-am propus ca initiativa parlamentara in septembrie 2013 impreuna cu mai multi colegi din PMP, iar in decembrie 2014, Camera Deputatilor l-a respins exact la una dintre dezbaterile in plen de la care am lipsit, deoarece nu ma aflam in tara in acea zi. Precizez insa ca proiectul se afla pe ordinea de zi din luna aprilie a acestui an si desi dupa alegeri am solicitat in mod repetat sa fie votata legea, solicitarea mea s-a lovit de un vot zdrobitor impotriva. Acum la fel ca si in cazul legii votului electronic, am supus si legea votului prin corespondenta dezbaterii si i-am invitat pe toti parlamentarii sa vina cu imbunatatiri pentru a nu mai exista scuza ca proiectul nu este complet. Una dintre modificarile pe care eu le-am facut, se refera la faptul ca cei care vor solicita sa voteze prin corespondenta sa poata aduce votul si in ziua scrutinului la sectia de vot si sa il introduca intr-o urna speciala, in cazul in care nu reusesc sa-l transmita prin posta.

Credeti ca de aceasta data proiectul dvs. va primi un vot favorabil in Parlament?

Rolul meu este sa nu permit sa ramana nesolutionata aceasta problema legata de conditiile in care vor vota cetatenii nostri de peste hotare la urmatoarele alegeri. Tocmai de aceea, voi provoca in continuare o larga dezbatere la nivelul Parlamentului Romaniei pe acest subiect, astfel incat sa nu las uitata acea promisiune pe care politicienii au facut-o romanilor dupa alegerile din 16 noiembrie. Atat presedintele Iohannis, cat si premierul Ponta le-au promis romanilor ca vor sustine modificarea legislatiei electorale si ca vor tine cont de vocea milioanelor de romani plecati temporar din tara.

Votul prin corespondenta, respins de Parlament

Mi-as dori ca din cele doua initiative legislative, a votului prin corespondenta sau a votului electronic, sa fie adoptata acea lege care le va permite cat mai multor romani sa poata vota in conditii civilizate. Voi face tot ce imi sta in putinta pentru a atinge acest obiectiv, pentru ca lupt pentru ceva in ce cred - in puterea votului!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#vot corespondenta diaspora, #vot electronic proiect lege, #Eugen Tomac vot corespondenta , #lege