Ziare.com

Votul electronic, o alternativa pentru diaspora? Interviu

de Diana Robu
Joi, 01 Ianuarie 2015, ora 22:15

   

Votul electronic, o alternativa pentru diaspora? Interviu
Anul care tocmai a trecut a fost dominat de subiectele politice, culminand cu alegerile prezidentiale din luna noiembrie, iar scandalul votului din diaspora a starnit discutii si in privinta metodelor alternative de vot care ar fi putut eficientiza sistemul acolo unde mii de romani au asteptat ore intregi la coada pentru a-si alege presedintele.

O solutie dezbatuta este introducerea votului electronic la scara larga, astfel incat orice roman poate vota din pat, din cafenea sau de oriunde s-ar afla, sistem folosit in Romania o data, in anul 2003, insa pentru militarii din teatrele de operatiuni, la referendumul pentru revizuirea Constitutiei.

O alta varianta luata in discutie a fost introducerea votului prin corespondenta. Dupa ce un proiect in acest sens a fost respins definitiv de Camera Deputatilor, deputatul Eugen Tomac a initiat doua noi proiecte de lege - unul privind votul electronic si altul privind votul prin corespondenta pentru cetatenii din strainatate.

"Alegatorii sunt influentati de Internet si am putut observa forta Facebook la ultimele alegeri", sustine deputatul de diaspora, intr-un interviu acordat Ziare.com. Cat despre frauda, Eugen Tomac este de parere ca avem deja institutii suficient de puternice care pot proteja acest sistem de vot asa cum protejeaza sistemul bancar si nu numai.

Votul electronic a fost folosit in Romania o singura data, in 2003, pentru militarii din teatrele de operatiuni. Ce avantaje aduce acest nou sistem?

Romania este una dintre tarile cu cea mai buna conexiune la Internet din lume, iar in acest context este bine sa discutam deschis si transparent despre aceasta optiune de vot. Aici e vorba, de fapt, de spaima care tine departe partidele politice de o schimbare fundamentala in ceea ce priveste modul de desfasurare a procesului electoral. Realitatea ne obliga, insa, sa ajustam cadru juridic actual astfel incat sa le permitem romanilor sa voteze intr-un numar cat mai mare.

In 2003 a fost considerat un succes votul electronic pentru ca au votat doar militarii si rezultatul a fost unul previzibil, atunci s-a votat pentru modificarea Constitutiei. Desi a fost considerat un succes, el n-a mai fost aplicat niciodata si discutia despre acest mod de votare a lipsit in totalitate din spatiul public.
Totul pleaca de la premisa adusa insistent in dezbatere de catre politicieni, precum ca votul prin corespondenta sau votul electronic nu poate garanta secretul votului. Suna a ipocrizie, pentru ca galetile, turismul electoral, votul fotografiat si nu numai, sunt oare elemente care garanteaza secretul votului?

In ultimii zece ani Romania s-a schimbat profund, peste 3,5 milioane au plecat in afara tarii, dar mai detin proprietati aici, au case, apartamente, o parte a familiei. Nu exista localitate in tara de unde sa nu fi plecat cetateni in ultimul deceniu intr-o alta tara a Uniunii Europene. Acesti cetateni sunt continuu conectati la tot ce se intampla in Romania si mai mult decat atat, toate resursele financiare le trimit in tara. Asa s-a dezvoltat Romania in ultimii ani. In 2013, romanii au trimis in tara 4,25 miliarde de euro, in total, in ultimii 10 ani, conationalii nostri au trimis in Romania apoape 45 de miliarde de Euro, devenind astfel cel mai mare investitor in economia nationala. Asta cred ca este unul dintre principalele motive pentru care toata clasa politica are obligatia de a privi cu responsabilitate catre romanii plecati temporar sau definitiv din tara.

Daca luam drept exemplu comunitatea de romani din Italia, care numara peste 1, 2 milioane de cetateni romani, putem observa ca tot atatia cetateni are, spre exemplu, Estonia, una dintre dintre tarile europene care a si introdus votul electronic inca din 2005 si astazi se aplica pentru toate tipurile de alegeri.

Pentru romanii care locuiesc peste hotare votul electronic ar fi cea mai sigura si eficienta solutie pentru a-si exercita un drept fundamental garantat de Constitutia Romaniei. Introducerea votului electronic ar creste semnificativ numarul alegatorilor.

Proiect de lege pentru votul electronic si un nou proiect pentru votul prin corespondenta

Practic, cetatenii cu initiativa care vor o clasa politica implicata si mai putin corupta ar simti in mod real ca in tara s-a produs o schimbare. Romania nu mai poate fi guvernata doar de majoritati formate prin ajutoare de la stat oferite in campanii electorale, romanii care trimit bani in tara, cei care produc si creeaza locuri de munca sunt cei care trebuie sa decida ce fel de clasa politica merita sa avem.

Cum s-ar desfasura votul electronic?

In proiectul de lege pe care l-am supus dezbaterii publice privind introducerea votului electronic, am propus ca toti cetatenii care doresc sa voteze prin Internet trebuie sa se inscrie intr-un registru electornic electoral. Cei din tara se adreseaza Autoritatii Electorale Permanente (AEP), iar cei din afara se adreseaza misiunilor diplomatice. Fiecare cetatean transmite o solicitare catre entitatile mentionate ce vor cuprinde urmatoarele date: numele, prenumele, data nasterii, codul numeric personal si adresa de domiciliu sau resedinta a solicitantului, precum si datele de identificare ale Cartii de Identitate: serie, numar, data si locul emiterii.

AEP centralizeaza baza de date a cetatenilor care si-au exprimat dorinta de a vota si creeaza registrul electronic electoral. Cu 10 zile inainte de alegeri, AEP transmite catre BEC acest registru electornic electoral, iar BEC il transmite tuturor Birourilor de Circumscriptie pentru a putea preveni votarea de catre aceeasi persoana, atat electronic, cat si personal. Fiecare cetatean inscris in registrul electornic va primi cu cel tarziu 15 zile inainte scrutinului, intr-un plic sigilat, un ceritificat de alegator cu elemente de siguranta, necesar pentru validarea votului electornic ce va contine si o parola formata din 6 cifre, care asigura unicitatea votului. In ziua votului, cetatenii care vor vota electronic vor intra pe un portal de Internet creat de AEP, unde va exista buletinul electronic de vot cu toti candidatii. Alegatorul va putea vota conform instructiunilor, folosind datele de identificare de pe certificatul de alegator. Optiunea electorala se va realiza prin bifarea, pe buletinul electronic de vot, a propriei alegeri.

Se respecta caracterul direct si secret al votului?

Atat timp cat discutam despre dreptul fiecarui cetatean de a alege conform propriilor convingeri, acest mecanism este unul care iti asigura libertatea de a alege folosind alt mijloc decat cel traditional. Introducerea votului electronic nu inseamna in mod automat ca dispar sectiile de vot, fiecare cetatean va vota dupa procedura pe care o crede mai potrivita. Eu cred ca instructiunile de votare pot contine suficiente elemente prin care sa evitam frauda sau exercitarea votului de catre o alta persoana si sa asiguram secretul votului. Spre exemplu, dupa ce se introduce parola de autentificare, se pot cere noi detalii suplimentare din buletinul sau pasaportul fiecaruia pe care trebuie sa le introduci intr-un timp foarte scurt, sau alte elemente de verificare pe care doar posesorul certificatului electronic le poate cunoaste. Nu e suficient ca cineva sa aiba doar certificatul si parola pentru a putea vota, vor exista si alte elemente de siguranta. Eu astept pe adresa mea de mail eugen.tomac@cdep.ro si alte propuneri, de aceea am supus dezbaterii aceasta lege pentru a o imbunatati.

Nu se poate frauda mai usor votul electronic? Alegatorul nu poate fi influentat?

Atat timp cat exista sisteme electronice in care avem incredere, de ce nu am putea avea incredere si in sistemul electronic de vot. Exista deja semnatura electronica, tot sistemul fiscal functioneaza electronic, avem aproape 40 milioane de carduri bancare. Deci realitatea ne incurajeaza sa abordam cu multa deschidere acest sistem de votare. Eu sunt convins ca romanii ar agrea acest mod de vot. Avem nevoie insa de o dezbatere cinstita, de o abordare corecta si transparenta in ceea ce priveste modificarea legislatiei in domeniul electoral. Alegatorii sunt influentati de Internet si am putut observa forta Facebook la ultimele alegeri. Cat despre frauda, cred ca avem deja institutii suficient de puternice care pot proteja acest sistem de vot asa cum protejeaza sistemul bancar si nu numai.

Cine ar fi responsabil de corectitudinea rezultatelor in acest caz?

Autoritatea Electorala Permanenta este institutia ce are in responsabilitate, conform legii, organizarea de alegeri si a referendumurilor. Sigur ca pentru fiecare scrutin electoral exista mai multe institutii ale statului implicate, tocmai de aceea este necesar sa definim exact cine raspunde pentru fiecare etapa a procesului electoral pentru a nu se mai repeta situatia absolut ingrozitoare pentru un stat democratic, cand anul acesta, Ministerul de Externe invoca o anumita ambiguitate din lege si sustinea ca nu poate mari numarul de sectii de peste hotare pentru cel de al doilea tur de alegeri.

Ce sanse credeti ca sunt ca proiectul dvs. sa treaca de Parlament?

In primul rand eu sper sa nu fiu singurul initiator al acestei legi, tocmai de aceea nu am depus initiativa in Parlament, ci am supus-o dezbaterii. Mai mult decat atat, sunt deja zeci de organizatii importante ale romanilor de peste hotare care sustin acest proiect si se vor implica activ in promovarea legii.

Romanii din Europa reactioneaza: Vot prin corespondenta sau cerem dizolvarea Parlamentului

De asemenea, pentru a nu mai fi acuzat pe nedrept asa cum s-a intamplat in cazul votului prin corespondenta pe care l-am promovat in parlament si care a fost respins cu o larga majoritate, am transmis tuturor senatorilor si deputatilor aceasta initiativa legislativa, cu invitatia de a fi alaturi de mine initiatori ai votului electornic. De aceea, dupa ce va incepe anul viitor sesiunea parlamentara ma voi consulta cu toti sustinatorii proiectului, precum si cu Autoritatea Electorala Permanenta si voi depune acest proiect de lege in parlament, apoi voi organiza un turneu de promovare a legii in toate comunitatile importante pentru a le spune romanilor care sunt avantajele acestui sistem de votare.

Ce semnal ar transmite adoptarea proiectului de lege?

Desi nu sunt naiv, pentru ca am vazut acum doua saptamani cand Parlamentul Romaniei a respins cu o larga majoritate legea votului prin corespondenta, care a primit doar 8 voturi pentru, deci un semnal foarte dur si greu de inteles de catre milioanele de romani plecati din tara, sper totusi ca liderii de partid care in campanie au fost mari sustinatori ai votului prin corespondenta sa-si revizuiasca aceasta abordare si sa priveasca cu mai multa deschidere catre o parte activa a natiunii romane. Schimbarea legislatiei electorale ar aduce doar beneficii societatii romanesti, iar semnalul ar fi unul extrem de puternic in primul rand catre cetatenii activi care vor sa fie parte implicata in procesul de consolidare a democratiei romanesti si nu neglijata cu buna stiinta. Romania nu poate infiinta sute de sectii de votare in Italia sau Spania, in schimb putem crea un sistem electoral modern si sigur.

Sa vorbim putin si despre votul prin corespondenta. Ce imbunatatiri ati adus proiectului de lege?

Proiectul de lege privind votul prin corespondenta a fost elaborat de catre Ministerul Afacerilor Externe in perioada mandatului domnului Baconschi si au lucrat la elaborarea sa foarte multi experti de la mai multe institutii. M-am implicat si eu in calitate de secretar de stat, in mod special in promovarea acestei initiative in comunitatile romanesti de peste hotare. Desi premierul Emil Boc a fost de acord cu promovarea legii, la nivel guvernamental UDMR s-a opus total, iar legea n-a mai fost promovata din partea Guvernului Romaniei.

Votul prin corespondenta, respins - Nu l-au votat nici macar initiatorii. Iata de ce a picat

Cunoscand foarte bine proiectul, l-am propus ca initiativa parlamentara in septembrie 2013 impreuna cu mai multi colegi din PMP, iar in decembrie 2014, Camera Deputatilor l-a respins exact la una dintre dezbaterile in plen de la care am lipsit, deoarece nu ma aflam in tara in acea zi. Precizez insa ca proiectul se afla pe ordinea de zi din luna aprilie a acestui an si desi dupa alegeri am solicitat in mod repetat sa fie votata legea, solicitarea mea s-a lovit de un vot zdrobitor impotriva. Acum la fel ca si in cazul legii votului electronic, am supus si legea votului prin corespondenta dezbaterii si i-am invitat pe toti parlamentarii sa vina cu imbunatatiri pentru a nu mai exista scuza ca proiectul nu este complet. Una dintre modificarile pe care eu le-am facut, se refera la faptul ca cei care vor solicita sa voteze prin corespondenta sa poata aduce votul si in ziua scrutinului la sectia de vot si sa il introduca intr-o urna speciala, in cazul in care nu reusesc sa-l transmita prin posta.

Credeti ca de aceasta data proiectul dvs. va primi un vot favorabil in Parlament?

Rolul meu este sa nu permit sa ramana nesolutionata aceasta problema legata de conditiile in care vor vota cetatenii nostri de peste hotare la urmatoarele alegeri. Tocmai de aceea, voi provoca in continuare o larga dezbatere la nivelul Parlamentului Romaniei pe acest subiect, astfel incat sa nu las uitata acea promisiune pe care politicienii au facut-o romanilor dupa alegerile din 16 noiembrie. Atat presedintele Iohannis, cat si premierul Ponta le-au promis romanilor ca vor sustine modificarea legislatiei electorale si ca vor tine cont de vocea milioanelor de romani plecati temporar din tara.

Votul prin corespondenta, respins de Parlament

Mi-as dori ca din cele doua initiative legislative, a votului prin corespondenta sau a votului electronic, sa fie adoptata acea lege care le va permite cat mai multor romani sa poata vota in conditii civilizate. Voi face tot ce imi sta in putinta pentru a atinge acest obiectiv, pentru ca lupt pentru ceva in ce cred - in puterea votului!

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5124 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
61 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Am sa ii transmit dlui. Tomac pe adresa email din articol,

adresa sitului destinat votului electronic in Republica si Cantonul Geneva, sit oficial al cancelariei de stat.
Are aici toate datele de care are nevoie, si mai ales poate solicita solutia de vot electronic din Geneva pentru cetatenii romani.
Puteti si dvs, sa consultai acest sit guvernamental public: http://ge.ch/vote-electronique/ in care gasiti raspunsuri si explicatii detaliate pe acest subiect.

 

Toarasi, domne, io propui casa nusa mai voteze daloc !

Pai ce, nu vedeti ca noi degeaba votam, finca orcum am vota noi, tot neamtzu ala dela Sibiu iese !
Si al doilea, mai trebe asteptam alti 5 ani, casa votam cu dom doctor Wponta si dupeaia saflam cosa iasa tot alalantu, care stie toata lumea, ca ie pretin cu duamna Angela Merkel !
Pai sa poate ?

LA MULTI ANI !

P.S. Anul care tocmai a trecut a fost dominat de subiectele politice, culminand cu alegerile prezidentiale din luna noiembrie, iar scandalul votului din diaspora a starnit discutii si in privinta metodelor alternative de vot care ar fi putut eficientiza sistemul acolo unde mii de romani au asteptat ore intregi la coada pentru a-si alege presedintele.

 

maxi-cetatean european

Ce parere aveti?
Psd ADIO

 

Sunt convins caci vor aparea "talpile"PS/diste ptr. a obstructiona..

..realizarea modalitatii de vota si cei din diaspora.

Votul prin corespondenta ar trebui introdus pt.

toti romanii, de ce doar pt. diaspora??? In Germania functioneaza de ani de zile, tot mai multe milioane de cetateni se folosesc de el.

eu sint pentru votul "selfie" cu un mic video

"eu-l votez pe domnu' Fonta ca' are glagorie la greier"

Am zis !

 

Da ,cred ca vom scapa de comunism

Votul electronic va da romanilor din Diaspora posibiltatea sa voteze pe cei care cred ei ca le protejeaza investitiile facute in tara mama.Si la fel de important le da speranta ca se vor putea intoarce intr-o tara condusa de oameni onesti.

 

exact

o sa cerem si Vot pentru toti sasi si svabi din Romania sa o voteze pe doamna Merkel,toti Bulgarii din Banat sa voteze pentru Sofia si toti din coloniile Portugheze sa voteze la alegerile Portugheze ,toti Algerieni sa voteze pentru Sarkozi si toata India pentru alegeriile in Anglia ... oare asa este corect ??Eu zic ca unul care e plecat de mai mult de 5 ani din tara lui sa voteze acolo unde traieste si plateste impozite si unde maninca piinea si laptele asa e normal ...

ABC-ul fraudarii votului electronic

Motivul pentru care ma opun votului electronic, este ca stiu dinainte ce se va intampla: daca a fost la case mai mari, care ne tuteleaza acum pe noi, ma tem ca este logic sa ne asteptam si noi sa fim supusi aceluias "tratament":

How To Rig An Election:

http://www.scoop.co.nz/stories/HL0307/S00064.htm

Votul electronic desi ...de ultima generatie,poate fi sigur si

...personalizat,nu poate influenta vointa unui elector!
Oricum introducerea lui poate sa creasca cu cel putin 10 % participarea la vot,cand vine vorba de oameni comozi sau ocupati!!
Intotdeauna insa,pana cand Stanga romana se va moderniza...civiliza,votul Diasporei va fi unul de Dreapta!

Nu se poate frauda votul electronic,prin e.mail

cu conditia sa se foloseasca un program adecvat.
daca eu cand votez,primesc de la BEC o adresa de e.mail iar e.mail-ul trimis de mine, merge automat la 3 sectii de votare,nimic nu se mai poate face.
daca in buletinul de vot este inclus CNP-ul,ziua,luna si anul nasterii,tara din care votez,orasul si locul nasterii in Romania,cine mai poate falsifica ceva?
Odata ajuns la 3 sectii de votare/trei comisii, e.mail-ul trimis de mine, se fac confruntarile si deci se exclude posibilitatea fraudarii

La fel si cu votul prin corespondenta:
fiecare primeste un buletin de vot in 4 exemplare.trimite un exemplar la sectia de votare "A" unul la sectia "B" si doua le pastreaza pentru confruntare.

Si chiar ii vrei la vot pe "comozi" si indolenti?

..ca sa decida viitorul tarii intre o sesiune de facebook, doua pahare si un fum botanic?

Cred ca cei care nu se deplaseaza in mod constient pana la urna de votare, nu merita sa li se faciliteze alegerea oricum idi..ta. Daca atata interes nu au, cum sa aleaga unii ca acestia in cunostinta de cauza?

Singurii care trebuiesc respectati sunt cei care aleg sa stea acasa pentru ca nu au gasit nici un candidat vrednic de votul lor. Ceilalti mai bine pas.

@martorana

Orice program electronic se poate frauda. Orice program electronic este 'hackable'. Ai cunostinta de 'performatele' masinilor "Diebolt" care l-au votat pe Bush 2?...Frauda in toata regula.

Risipa

Nu pot sa fiu de acord cu functionarea in paralel a doua sisteme complete.
Sunt de acord cu votul electronic si cu reducerea drastica ,proportionala, a sistemului clasic( 50% daca se inregistreaza la vot electronic 9.000.000 din cca 18.000.000 alegatori)

 

Aurel5, votul electronic si votul prin corespondenta sint

complementare si trebuie sa functioneze simultan. Votul electronic nu poate functiona fara votul prin corespondenta. In schimb votul prin corespondenta poate functiona singur si independent.
Poate pare complicat, dar acestea sint necesitatile de securitate contemporane. Care sint larg suficiente pentru a preveni si exclude frauda electronica. Sint proceduri complexe nu numai de cifrare (tranmisie sigura) ci si de control multiplu...

@martorana si cazul Panait

ti-ai modificat stilul? Cazul Panait nu mai conteaza ??? Bravo ,acum dezvolti programe de Vot ?? e bine da solutia ideala inca nu o ai ,mai incearca sa iti pui mintea la contributie ..

Hai, sustinatorii fraudelor,bagati motive

ba ca-i una, ba ca-i alta, motive gasiti.Desigur va e teama de o avalanse de voturi contra mafiei politice din care faceti parte.

Probabilca PMP basist se pregateste de fraudat viitoarele

alegeri ca sa ajunga nutzy PM si base seful adm. prezidentiale.
Votul prin corespondenta si electronic sursa a fraudelor electorale .EX Florida la prima alegere a lui bush junior in 2000.Tari ca Franta si Germania au renuntat la aceasta forma de vot. Diasporaci lor se inscriu pe liste electorale de la ambasade si consulate pana cu o luna inainte de alegeri si apoi voteaza. PUNCT si aTAT restul este campanie electorala PMP-ista facuta de EBA prin tomac

Pai in situatia asta

dramatica, eu zic sa-l suspendati pe Basescu,nu?

Problema este haita de lichele PSD pusa de asistatii social

Aceasta lege vizeaza direct guvernarea PSD, cunoscuta ca cea mai corupta si ajunsa la putere exclusiv prin votul electoratului sau captiv, sensibil la pomeni si indiferent la viitorul tarii.
Argumentele d-lui Tomac sunt atat de clare si evidente ca orice roman, daca e de buna credinta, le poate intelege, si poate fi convins de necesitatea acestei modernizari a legii electorale.
Sa se termine cu sperietoarea fraudei pe internet, agitata de PSD pentru a-si mentine privilegiile, daca noi pe acelas internet putem plati facturile la utilitati si efectua tranzactii, sa inceteze suprematia mitei electorale, a dominatiei asistatilor social impotriva contribuabililor, a celor care creaza valoare.

 
 

Un fanatic comunist nu poate intelege cum e cu

politica de dreapta si stanga. Un comunist este la fel ca un fascist. Comunismul s fost la fel ca fascismul. Dictatura, minciuna, cultul personalitatii, oponentii la puscarie.

Sa gandim putin:

Acelas internet despre care propui cu emfaza comunista: "sa se termine odata cu sperietorile.. blah, blah", este terenul de joaca al tuturor escrocilor care de la banale furturi de numere de cont si date personale, pana la atacuri cibernetice de anvergura, su fac decat sa isi bata joc de lumea care nu isi ia precautiile necesare.

Nu trebuie nicidecum sa fi PSD-ist pentru a intelege ce inseamna sa stai cu cu..l gol in geamul deschis in vazul lumii.

D-ta in care tabara te afli - cea a *** folositori, sau cea a perpetratorilor de fraude ?

Da, sa ne gandim...

Paranoia dvs legata de votul electronic, porneste de la doua ipoteze: in primul rand presupune un guvern ticalosit capabil sa traficheze reteaua in folosul propriu, riscand sa infunde puscaria pentru ani buni.
Avem intr-adevar in prezent un astfel de guvern, pentru care DNA nu mai pridideste sa faca mdosare, de exemplul frauda cu hartii a lui Dragnea care a adus decedatii la vot, aratand ca sistemul clasic nu e deloc infailibil, ba chiar mai rau decat cel electronic.
In al doile rand, daca am merge pe logica dvs, ar trebui, la absurd, sa renuntam la calculatoare, pentru a reveni la hartie, adica ceva fizic, palpabil, in companii, proiectare, bursa, tranzactii bancare, cntabilitate, si multe altele. Lumea intreaga utilizeaza calculatoarele, iar dvs va agatati disperat de hartii la alegeri, cu o frica organica, care s-a manifestat mereu ca o frana impotriva progresului.
Va asigur ca un sistem electronic va fi insotit de o legislatie explicand care sunt si cum sa se utilizeze masurile de securitate, de impiedicarea fraudei. in plus, datorita dlui Basescu avem o justitie si un DNA care au bagat spaima in oasele lichelelor politice, si le-a taiat pofta de frauda.
Mi se pare evident ca sistemele electronice si-au demonstrat din plin eficienta, sunt rezultatul progresului inevitabil, si orice spaime arhaice nu isi mai au locul, mai ales ca beneficiul este enorm.

LA MULTI ANI!!

Inclin sa-ti dau dreptate.In mediul rural o sa fie dezastru cu votul electronic.Nu vorbesc de hackers,care oricum sunt peste tot.Dar ce ne facem cu batrinii care nici nu vad bine,si de abia merg?Voteaza preotul,sau politistul pentru ei?Personal consider ca trebuie sa mergem mai incet cu voturile electronice,si vom mai vedea in citiva ani e se intimpla.Cu stima.

@ josprostia / votul e-tronic

Atita timp cit psd-isti au prieteni de Dubä(i) ca
acest grohäitor(Tv) "mare specialist".. IT..!!!? votul va fi mereu in pericol..

@fomofo, votul electonic este pentru cei care vor

sa voteze si din anumite motive nu pot merge la sectia de votare, in special pentru cei din strainatate. Taranii, oamenii care n-au internet, bineinteles ca nu vor vota electronic ci asa cum stiu si cum au facut-o pana acum. Votul electronic este o alternativa, nu se generalizeaza, nu exclude votul traditional. Votul electronic n-a fost si nu este dorit de PSD fiindca toti cei care pot vota electronic sunt anti-PSD.

 

 

Nimeni nu poate sti,dar tu ai putea fi un lider psd frustrat

mascat sub un avatar satanist!
Mesajele tale sunt sau sataniste sau paranoice!
...si nimeni nu se sesizeaza!

Comunistii fanatici sunt un pericol pentru Romania care inca

nu este o democratie consolidata. Un fanatic comunist (sau de orice ideologie, religie) are mintea intunecata de ura. Violenta verbala, ura pe care o manifesta aici, in viata reala il poate transforma intr-un asasin periculos, un terorist. Locul lor e-n puscarie sau la casa de ne.buni.
Revenind la tema articolului, votul electronic scoate din scena partide corupte ca PSD, si altele, scoate din scena coruptii indiferent de partid. Vor vota toti romanii cu ceva scoala, care gandesc, care sunt informati si care n-au putut sau n-au vrut sa voteze pana acum.

 

 

 
 

 

Vot electronic? Nu, niciodata, nicidecum.

Daca tolomacii PSD-isti erau totusi pusi la munca trebuind sa care urne sustrase in toiul noptii si sa stampileze formulare goale, sa falsifice liste (totusi, munca grea), votul electronic permite schimbarea rezultatului la dorinta, prin apasarea unei taste.

Masinile de vot electronic marca Diebold (cine stie, castiga), sunt notorii pentru portita din software care lucreaza in mod aproape identic celei folosite de catre Loteria Romana.

Idea finala e ca orice trece printr-un cablu, sau circuit poate fi cu usurinta modificat.

Numaratul buletinelor de vot din hartie, mai lasa totusi o sansa: suportul este fizic, la fel si munca. Nu poti cu usurinta maslui Casa Poporului...

 

La Multi Ani,"eufrosin"-eu m-am adresat userului-serban-

Scuze pentru confuzia creata.Acest individ de joasa speta[serban] a raspuns la primul meu comentariu.Va doresc numai de bine.
Votul electronic este un "rau"necesar.

 

In buna regula atunci.

Vad ca au disparut comentariile specimenului - pesemne ca au fost destule raportari. Numai bine in noul an, dar decat cu un rau "necesar", mai bine fara rau.

 

 

dute ma si bea zeama de varza

Apoi fa o baie in lichid de frana.
Daca nu-ti revii dute la antena 3 sa-ti faca dusuri cu venin si ura de neam!

La multi ani!

Nu imi amintesc sa fi avut "placerea" sa va cunosc..pana atunci, rog o adresare cat-de-cat, civilizata, chiar si asa, in lipsa argumentelor.

@Eufrosin:nu te-a insultat, s-a adresat colegial

Daca nu-ti place zeama de varza (mie imi place), ia cu lamiie....Antena 3 chiar place, acolo te simti bine, cascind gura la ei...ca doar nu urmaresti Discovery....Uite, incearca Animal Planet...e mai "usor" decit Discovery...

 

 

S-ar putea sa fie mai bine!

Cred ca hakerii nu prea pot interveni asa de repede sa schimbe optiunea,asa ca, eu cred in votul electronic!Dar ce te faci ca nu toata lumea se pricepe la, ,tastatura"si nu te poti da pe mana oricui!

 

Si despre comunism

..spunea lumea neinformata ca "s-ar putea sa fie mai bine". Un hacker din servicii si nu numai, poate schimba rezultatele in timp real.

Ajunge explicatia asta, sau e nevoie sa desenez ?

Eufrosin, observ infumurarea dvs deplasata

Eu cica propun 'cu enfaza comunista' sistemul informatic, iar dvs, exasperat de pauperitatea intelectuala a celor de alta parere, parinteste, sariti in ajutorulo nostru, astia slabi de minte: 'e nevoie sa desenez?'. Stiti aia cu prostul pana nu-i fudul...?

Pentru Dumnezeu

inceteaza!
Adica eu fac plati si transferuri bancare securizate de zeci de muii de dolari anual dar nu pot vota electronic? Are you for real?

@micul

" da eu fac transferuri bancare de mii de dolari anual " da de angajati ai banciilor care fura Bani si redirijeaza transferuri bancare ai auzit ??? Asa va fi si la alegeri ,poate daca se decide ca toate voturile electronice sa le tina pe un Server in Elvetia si de numarat sa se ocupe Danemarca si de verificat Noua Zeelanda atunci se poate fara frauda ...

 

 
 

 

votul electronic nu poate fi implementat in mediul rural,

datorita nivelului scazut de educatie. (acest lucru este valabil si in multe tari din occident)
votul postal pare o idee mai buna, data fiind actuala situatie din Romania.
gasesc insa ca ar fi imperios necesara o evidenta electronica centralizata, in timp real, a persoanelor care voteaza.
astfel, ar disparea turismul electoral si cimitirele de votanti ai tov. dragnea.
oricum, absolut orice masura de usurare a votului si de inasprire a controlului actului de votare va avea consecinte dezastruoase asupra rezultatelor psd la urne.

 

Amandoua sistemele

atat cel electronic cat si cel prin corespondenta trebuie implementate simultan, unul din motive fiind cel aratat de dvs mai sus!

votul electronic ar fi cel mai convenabil pentru

mine (traiesc in strainatate, deocamdata), dar am retineri serioase datorita faptului ca, daca se va opta pentru acest sistem, el va fi implementat de guvernul psd cu una din firmele de casa ale psd (sebastian ghita).
nu-l consider pe acest mafiot fidabil.
un sistem centralizat electronic de evidenta a populatiei exista insa deja.
iar posta este totusi, un pic mai greu de inselat.


Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor