Votul obligatoriu, solutia USL anti-frauda - vezi ce pedepse ar risca absentii de la urne

Joi, 25 August 2011, ora 20:48
6194 citiri
Votul obligatoriu, solutia USL anti-frauda - vezi ce pedepse ar risca absentii de la urne
Foto: Arhiva

Dupa ce au acuzat PDL de mita electorala in alegerile partiale pentru Camera Deputatilor de la Neamt si Maramures, o parte din USL-isti ar vrea introducerea votului obligatoriu. Doar printr-o prezenta crescuta la vot, Opozitia sustine ca poate concura "cadourile electorale portocalii".

"Poate fi o solutie pentru combaterea indirecta a fraudelor si tentativelor de fraudare a votului, de cumparare a votului", sustinea in luna iunie obligativitatea votului chiar liderul PNL Crin Antonescu. Contactati de Ziare.com unii deputati ai PSD si PNL propun si pedepse pentru romanii care ar refuza sa se prezinte la urne: de la amenzi, care depasesc salariul mediu pe economie, pana la cresterea impozitelor.

"Amenda ar trebui sa fie undeva la 1.000 de lei, cel putin", sustine social-democratul Madalin Voicu. "Cei care nu se prezinta la vot timp de trei scrutinuri consecutive, indiferent de care sunt ele, isi pierd dreptul de vot pentru doua legislaturi. Cred ca e suficienta pedeapsa asta", considera liberalul Eugen Nicolaescu. "Pentru cei care nu voteaza, pedeapsa sa fie marirea impozitelor", propune deputatul PNL, Ciprian Dobre, membru in Comisia Juridica.

Pe de alta parte, deputatul PSD Georgian Pop crede ca e greu sa introduci obligativitatea votului. "E o dezbatere si argumentele si sunt si argumente pro si contra. La Revolutie au murit oameni pentru libertatea, pentru libertatea de a alege liber. Sa-l oblig sa mearga la vot daca el nu vrea, nu stiu daca e bine sau rau. Tot ce inseamna un sistem electoral trebuie sa vedem nu ca pe un scop in sine, ci ca pe un instrument ca oamenii pe care ii voteaza electoratul sa ajunga in Parlament si sa fie promovate elitele politice", sustine Pop.

10 ani de inchisoare pentru pungile cu mancare

Daca obligativitatea votului e discutabila, Eugen Nicolaescu are si alte solutii pentru "alegeri curate". "Prima ar fi sa se interzica complet orice fel de atentie catre electorat. Cand spun orice inseamna absolut orice. Si asta sa se intample cu cel putin 6 luni inainte de data alegerilor. Daca alegerile sunt organizate in noiembrie cu 6 luni inainte nu ai voie sa dai nimic, nimic, nici macar carti de vizita sau materiale electorale cu continut ne-comercial. Cine face o asemenea prostie ar trebui sa fie arestat pe loc si condamnat la 10 ani. Si cei care primesc si cei care dau. Ca si cei care primesc devin complici. Asta ar limpezi viata politica romaneasca", spune Nicolaescu, subliniind ca el ar propune si sustine in Parlament o astfel de prevedere legislativa.

O alta idee a liberalului este aceea ca toate campaniile electorale sa fie finantate de la bugetul de stat, o idee pe care a lansat-o chiar presedintele Traian Basescu la inceputul acestui an. "Sa nu mai fie nevoie de bani privati. Orice apare in afara cheltuielii prevazute din bugetul de stat este interzis si se pedepseste de asemenea cu inchisoare de minim 10 ani", propune liberalul.

De asemenea, Nicolaescu ar interzice Guvernului ca timp de un an inaintea alegerilor sa aloce primariilor fonduri pe langa bugetul de stat deja aprobat de Parlament. "Sa fie interzie alocarile de la bugetul national sau local cu cel putin un an inainte de alegeri, care sa aiba ca scop cumpararea de voturi. Nu se va mai face nimic in afara proiectului de buget aprobat de Parlament si este deja cunoscut de toata lumea. Asa nu se va mai face nimic altceva pe alte criterii, electorale", subliniaza deputatul.

Frauda cu acordul autoritatilor, acuza Opozitia

In acelasi timp, atat liberalul Ciprian Dobre, cat si social-democratul Georgian Pop considera ca actuala legislatie ar fi suficienta pentru pedepsirea celor care ofera sau primesc mita electorala. "Daca s-ar fi autosesizat Parchetul faceam lumina: poate a fost sau nu a fost frauda. Poate noi ne-am inselat", spune Georgian Pop, referindu-se la momentul alegerilor prezidentiale din 2009 cand PSD a acuzat frauda la votul de la Ambasada Romaniei din Paris. "Si acum la Neamt sau la Maramures, si televiziunile, si ziarele si site-urile de stiri au prezentat elemente concrete de frauda electorala. Credeti ca va pati cineva, ceva? Am intrat intr-o spirala negativa a infractiunii nepedepsite care se perpetueaza", se intreaba el.

"Sa-si faca datoria Politia, Parchetul si persoanele din comisia sectiilor de votare. Ar trebui constituite tribunale speciale pentru acele zile. Sa existe condamnari in cel mai scurt timp, decizii ferme. Mai cerceteaza cineva acele cinci-sase cauze de frauda depistate de organismele judiciare in 2008, sa vedem ce condamnari au primit aia? Sau daca au primit?", se intreaba la randul sau deputatul Ciprian Dobre.

Ce spune legea acum

Potrivit legii pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, "promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum si primirea acestora de catre alegator, in acelasi scop, constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani". Tentativa se pedepseste de asemenea. Singurele bunuri care nu intra in categoria mitei sunt, potrivit legii, cele "cu valoare simbolica, inscriptionate cu insemnele partidului respectiv".

De asemenea, "utilizarea unei carti de alegator nule sau a unei carti de alegator false ori a unui buletin de vot fals, introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine de vot decat cele la care are dreptul un alegator sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 la 7 ani".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#vot obligatoriu Romania, #frauda alegeri, #mita electorala inchisoare , #lege