Votul prin corespondenta a trecut de Senat

Luni, 19 Octombrie 2015, ora 17:48
2831 citiri
Votul prin corespondenta a trecut de Senat
Foto: site Senat

Legea votului prin corespondenta a fost votata, luni, de Senat, proiectul urmand sa fie trimis la Camera Deputatilor, decizionala.

117 senatori au votat "pentru" si 10 "impotriva", nefiind inregistrata nicio abtinere, informeaza B1 TV.

Proiectul de lege va fi trimis la Camera Deputatilor, care il va discuta tot in procedura de urgenta, lucru agreat si de Opozitie, conform declaratiilor facute de senatorul PNL Puiu Hasotti.

Pentru a putea fi aplicata la alegerile generale de anul viitor, legea trebuie sa fie promulgata si sa intre in vigoare cu cel putin un an inainte, adica pana in noiembrie, conform unei decizii a Curtii Constitutionale.

Proiectul de lege a fost definitivat de Autoritatea Electorala Permanenta saptamana trecuta si trimis la Parlament.

AEP a trimis la Parlament punctul de vedere cu privire la votul prin corespondenta - Ce prevede proiectul

Printr-un amendament adus de Comisia de cod electoral propunerii, alegatorii din afara granitelor isi pot exprima votul in alegerile parlamentare, prezidentiale si europarlamentare inscriindu-se in Registrul Electoral cu optiunea "vot prin corespondenta", informeaza Agerpres.

Alegatorul va trebui trebuie sa depuna o cerere scrisa, personal sau transmisa prin posta, la misiunea diplomatica sau oficiul consular din statul de domiciliu sau resedinta, la care se anexeaza o copie a pasaportului cu mentionarea statului de domiciliu in cazul cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate, respectiv o copie a actului de identitate si a documentului care dovedeste resedinta, in cazul cetatenilor cu resedinta in strainatate.

Punctele slabe ale legii votului prin corespondenta - raport EFOR

El poate opta pentru completarea formularului electronic pus la dispozitie online de catre Autoritatea Electorala Permanenta, la care anexeaza o fotografie a pasaportului cu mentionarea statului de domiciliu pentru cetatenii romani cu domiciliul in strainatate, respectiv o copie a actului de identitate si a documentului care dovedeste resedinta, in cazul cetatenilor cu resedinta in strainatate.

Comisia de cod electoral a adoptat si alte amendamente, referitoare la inchiderea urnelor si numararea voturilor, dar si la imprimarea buletinelor de vot sau organizarea sectiilor de votare, atributie care va reveni exclusiv Executivului.

Tariceanu, inca o pledoarie impotriva votului prin corespondenta: Greoi si birocratic

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#lege vot corespondenta votata Senat , #lege
Comentarii