Votul prin corespondenta. Un lucru facut pe jumatate

Autor: Iulian Bulai - deputat USR
Miercuri, 18 Noiembrie 2015, ora 07:57
3834 citiri

Atat pe plan national, cat si pe plan international se intampla tragedii si rasturnari de situatii care pe buna dreptate atrag foarte multa atentie si aproape ca monopolizeaza dezbaterea publica. Acest lucru este foarte firesc. Cu toate acestea, pe zi ce trece, ne apropiem de anul electoral 2016, cand in Romania vom avea alegeri locale si parlamentare.

Si ma intreb: cat de bine stam la capitolul votul prin corespondenta?

Salut faptul ca in ceasul al doisprezecelea avem votata o forma de vot prin corespondenta. Bucuria vestii unui astfel de vot mi-a fost, insa taiata rapid de citirea actului normativ. Textul actual al legii votului prin corespondenta ucide speranta a sute de mii de romani care nu se regasesc in descrierea celor care ar beneficia de un astfel de tip de lege.

In primul capitol al legii citim foarte clar ca "prezenta lege reglementeaza exercitarea dreptului de vot prin corespondenta la alegerile pentru Senat si Camera Deputatilor." Si ma intreb: de ce sa nu se aplice o forma de vot prin corespondenta si in cazul alegerilor locale? Pe frig, ploaie si ninsoare nu iese nimeni din casa, mai ales la tara. Pe langa asta, nu se ia in considerare posibilitatea votului prin corespondenta pentru cei internati in spitale sau cei din inchisori, de exemplu. Votul prin corespondenta ar fi o necesitate reala in toate aceste situatii.

Asadar, de ce nu gandim in asa fel incat aceasta lege sa servesca si interesul lui tanti Angela, vecina mea, fosta asistenta medicala a satului, care acum este imobilizata intr-un scaun cu rotile? Am putea oare sa abordam cu demnitate o problema civica, fara sa tratam diferit cetatenii Romaniei, fie ca traiesc in tara sau in strainatate?

Mai departe citesc in capitolul doi al textului de lege ca "alegatorul cu domiciliul sau resedinta in strainatate, care doreste sa-si exercite dreptul de vot,... trebuie sa se inscrie in Registrul electoral cu optiunea pentru votul prin corespondenta". O alta hiba. Daca tot este vot prin corespondenta, de ce sa nu acordam dreptul de a vota prin corespondenta si studentilor care studiaza in marile centre universitare din tara.

Oare nu am invatat nimic din cozile de la sectiile de votare din campusurile universitare de anul trecut? De ce sa nu conteze votul generatiei tinere in alegerea edilului localitatilor de provenienta a tinerilor? Ne este frica de valul masiv de implicare pe care il pot reprezenta tinerii?

Combinatia de indignare cauzata de haosul de la alegerile prezidentiale de anul trecut si revolta din urma tragediei de la #Colectiv poate crea un cocteil Molotov care va speria pe multi politicieni care se tin cu dintii de putere si folosesc tot felul de piedici in a opri consecintele unui nivel masiv de implicare civica si politica. Asadar, e lipsa de viziune sau rea vointa? Sau amandoua?

In ultimul rand, citesc si paragraful ce defineste care dintre romanii din strainatate pot folosi aceasta forma de vot: "alegatorul... anexeaza o copie a pasaportului cu mentionarea statului de domiciliu, in cazul cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate, respectiv o copie a actului de identitate si o copie a documentului care dovedeste dreptul de sedere." Aceaste indicatii ma revolta foarte mult. Descrierea romanilor in strainatate exclude foarte multi romani.

Oare cei care au scris acest text de lege nu s-au gadit la sutele de mii de romani din strainatate care nu intra in aceste categorii? Nu s-a gandit nimeni la sutele de mii de femei care lucreaza ca ingrijitoare in toata Europa? Aceste femei lucreaza in mare parte fara contract de munca si pe perioade foarte scurte (trei luni), nefiind inregistrare de catre nicio autoritate si fara dovada ca au domiciliu in tara respectiva.

Nu s-a gandit nimeni la romanii care lucreaza in toata Europa prin intermediul firmelor de plasament prin rotatie lunara atat in Germania, cat si Franta si Austria? Nu s-a gandit nimeni la miile de studenti care petrec periode scurte in alte tari fie la cercetare, fie pentru perioade de schimb academic si care datorita timpului scurt nu au nevoie de a-si inregistra domiciliul in tara respectiva?

Nu s-a gandit nimeni la romanii care inca sunt in cautarea unui loc de munca in strainatate si nu sunt inregistrati de fel? Nu s-a gandit nimeni la romanii care ii viziteaza pe acesti romani aflati in strainatate? De ce aceasta lege rigida izoleaza atatia romani in procesul de participare democratica si nu acorda drepturi egale tuturor?

Daca avem un text de lege cu atat de multe lipsuri, nu inseamna oare ca nu s-a gandit nimeni la asta? S-au s-a gandit destul, dar s-a luat decizia cea mai comoda care este de fapt doar praf in ochi.

Chiar daca motivele din spatele acestui refuz imi sunt evidente, nu vreau sa speculez mai departe pe fundamentul acestei alegeri.

Ce este evident in acest text de lege este ca handicapul votului prin corespondenta va rezulta intr-un deficit democratic. Este evident si faptul ca sunt prea multe grupuri sociale care sunt excluse.

Asadar, de ce lucram cu jumatati de masura si alegem calea cea scurta? De ce sa mai avem o runda de haos electoral ca sa intelegem ca nu ne putem eschiva unei cerinte imperative a electoratului roman?

Iulian Bulai este specialist in diplomatie culturala, iar din 2015 este membru al Fundatiei CAESAR.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Citeste si:
Florin Cîțu, după ce a demisionat de la șefia Senatului: "Această guvernare era mult mai bună fără PSD"
Florin Cîțu, după ce a demisionat de la șefia Senatului: "Această guvernare era mult mai bună fără PSD"
Florin Cîţu a declarat miercuri, 29 iunie, după ce a demisionat de la şefia Senatului, că preşedintele partidului şi secretarul general al PNL i-au cerut să facă un pas un spate,...
Florin Cîțu demisionează din fruntea Senatului. Cine preia interimatul SURSE
Florin Cîțu demisionează din fruntea Senatului. Cine preia interimatul SURSE
Fostul președinte al PNL Florin Cîțu a anunțat miercuri, 29 iunie, în ședința senatorilor PNL că își depune mandatul de șef al Senatului, conform unor surse politice. UPDATE 11.00 La...
Comentarii