Amnistia, intoarsa la comisie cu scandal: PNL anunta ca va vota impotriva si in februarie

Marti, 17 Decembrie 2013, ora 15:19
12042 citiri
Amnistia, intoarsa la comisie cu scandal: PNL anunta ca va vota impotriva si in februarie
Foto: Arhiva

Legea amnistierii a fost retrimisa marti la Comisia Juridica, dupa ce deputatii au dat emotii introducand-o din nou pe ordinea de zi, desi pana in ultima clipa anuntasera ca amana votul pentru luna februarie.

Presedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a explicat ca, astfel, legea va intra in dezbatere publica pana in februarie. Zgonea s-a aratat convins ca, pana atunci, toata lumea se va fi pus de acord ca "totul a fost transparent si predictibil".

A fost adoptata, in schimb, reintroducerea Grupei I de munca, astfel incat mii de persoane care au lucrat in conditii grele vor iesi mai devreme la pensie. Totodata, modificarile la Legea CCR au fost respinse. Acestea ar fi prevazut, in primul rand, obligatia pentru judecatorul cauzei sa sesizeze Curtea Constitutionala cu orice exceptie de neconstitutionalitate invocata de partile din dosar.

De asemenea, se reintroduce suspendarea dosarului, in momentul in care este sesizata Curtea. Aceasta prevedere a fost scoasa din Legea Curtii Constitutionale in anul 2010. Motivul invocat atunci a fost oprirea tergiversarii cauzelor.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, principalele momente si declaratii din sedinta de plen:

15:19 - Sedinta s-a incheiat: "Craciun fericit, Sarbatori fericite alaturi de cei dragi, mai multa intelepciune. Ne revedem dupa Craciun", le-a spus Zgonea deputatilor.

15:18 - Respingerea propunerii legislative pentru modificarea si completarea Legii nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale a fost votata cu 265 de voturi pentru, 6 abtineri, 22 voturi impotriva.

15:13 - Reexaminarea ceruta de Basescu a legii pentru modificarea si completarea Legii nr.41/1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si Societatii Romane de Televiziune, a fost respinsa - 258 de voturi pentru, 45 impotriva.

PDL anunta ca va contesta la CCR.

15:07 - Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice - a fost votat. Niciun vot impotriva. Propunerea prevede incadrarea in grupa I a persoanelor care au lucrat in conditii grele, astfel incat se vor pensiona mai devreme.

14:58 - Proiectul de Legea privind parteneriatul public-privat a fost votata. PDL a votat impotriva.

14:56 - In sala se afla si senatori, Zgonea ii da afara.

14:52 - Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului

nr.57/2013 privind modificarea si completarea Legii nr.220/2008 pentru stabilirea

sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie - proiectul a fost adoptat. PDL a votat impotriva. Remus Cernea a votat impotriva.

14:50 - Liderul PDL Ioan Oltean a luat cuvantul. Acesta contesa ordinea in care Zgonea a supus la vot proiectele. Zgonea il acuza ca nu cunoaste regulamentul si inventeaza reguli noi.

14:43 - Zgonea a inceput o tirada la adresa lui Cezar Preda, fara insa a-i pronunta numele, astfel incat deputatul nu a putut sa aiba drept la replica.

14:47 - Liderul PDL Cezar Preda acuza PNL de minciuna, sustinand ca daca doreau intr-adevar sa voteze impotriva o lasau sa intre la vot astazi.

14:46 - PNL isi mentine pozitia politica si indiferent cand va reveni la Camera Deputatilor vom vota impotriva acestei legi. Din sala se aud aplauze.

14:45 - Propun ca punctul 11 - legea amnistiei - sa fie retrimis la comisii - 268 de voturi pentru, nicio abtinere, niciun vot impotriva.

14:44 - Incepe votul final.

14:38 - Zgonea cere scurtarea discursurilor in legatura cu Revolutia, pentru a se putea incepe votul final.

14:27 - Monica Macovei ataca USL pentru ca proiectul amnistiei a fost reintrodus pe ordinea de zi: "USL insista sa-si scoata penalii din inchisoare si sa-i scape de inchisoare pe cei aflati in curs de judecata sau ancheta. USL a mintit. Ieri spunea ca astazi nu va pune pe ordinea de zi a sedintei Camerei Deputatilor proiectul de lege privind amnistia si gratierea, dar iata ca l-a pus in dispretul oamenilor".

14:13 - Pauza s-a incheiat. Zgonea a cerut cateva minute pentru comemorarea evenimentelor din decembrie '89.

14:05 - Valeriu Zgonea a explicat, in pauza pana la votul final, ca proiectul de lege pentru amnsistie se afla pe ordinea de zi doar pentru a fi intors la comisii, astfel incat sa poata intra in dezbatere publica si sa fie discutat cu toate institutiile.

"Voi propune personal, asa cum am promis - suntem intr-un scandal fals - ca Legea amnistierii sa fie intoarsa la comisie pentru a putea fi dezbatuta cu toate institutiile. Eu cred ca pana la 1 februarie vom putea sa aratam ca totul a fost transparent, predictibil", a spus Zgonea.

13:58 - Votul final va avea loc in 5 minute.

13:07 - Zgonea cere prelungirea programului cu 20-25 de minute, dupa care se va ajunge la votul final.

Totodata, i-a rugat pe viceliderii grupurilor parlamentare sa mearga la biroul permanent reunit.

12:43 - La Senat atmosfera este total diferita. Senatorii s-au intrunit marti dimineata intr-o sedinta solemna dedicata Revolutiei din 1989, care a inceput cu intonarea imnului national si un moment de reculegere in memoria martirilor Revolutiei.

12:40 - Zgonea revine cu scuze pentru Remus Cernea: "Aveti perfecta dreptate. Stafful tehnic nu a fost in stare sa puna proiectul pe ordinea de zi electronica pana acum. Voi avea grija sa fie sanctiuni".

12:36 - Remus Cernea doreste sa ia cuvantul. Zgonea face noi ironii: "Ooo, bine ati venit. Stiti, ca programul incepe la 10:00". Cernea anunta ca proiectul privind modificarea atributiilor CCR nu se afla pe ordinea de zi. Zgonea ii raspunde ca ordinea de zi a fost votata la inceput, cand Cernea nu se afla la munca.

12:35 - UDMR cere vot impotriva respingerii. Proiectul a fost initiat de doi alesi de la UDMR, dar a fost semnat si de parlamentari de la PSD, PP-DD si minoritati.

12:34 - Proiectul a primit vot negativ de la comisia juridica si grupurile parlamentare anunta ca vor vota respingerea lui.

12:33 - Un nou proiect controversat - modificarea legii CCR. Proiectul de lege a fost dezbatut luni in Comisia juridica a Camerei Deputatilor si prevede, in primul rand, obligatia pentru judecatorul cauzei sa sesizeze Curtea Constitutionala cu orice exceptie de neconstitutionalitate invocata de partile din dosar.

De asemenea, se reintroduce suspendarea dosarului, in momentul in care este sesizata Curtea. Aceasta prevedere a fost scoasa din Legea Curtii Constitutionale in anul 2010. Motivul invocat atunci a fost oprirea tergiversarii cauzelor.

12:26 - Zgonea vrea sa dea cuvantul Guvernului Romaniei, insa nu exista in plen niciun reprezentant al Executivului.

12:20 - Se discuta proiectul de Lege privind unele masuri pentru facilitarea schimbului transfrontalier de informatii referitoare la incalcarile normelor de circulatie care afecteaza siguranta rutiera si pentru facilitarea executarii sanctiunilor aplicate acestor incalcari.

12:14 - Se voteaza o prelungire a sedintei pana la ora 13:00.

12:12 - Se discuta amendamentele. Zgonea a ragusit recitand poezia - "Obiectii comentarii? Nu! Aprobat!"

12:08 - Se discuta reexaminarea ceruta de Traian Basescu a Legii pentru modificarea si completarea Legii nr.41/1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si Societatii Romane de Televiziune.

12:06 - Propunerea legislativa potrivit careia cei care au lucrat in conditii grele se incadreaza in grupa I de munca si se pot pensiona mai devreme, a fost adoptata pe amendamente, reprezentantii tuturor grupurilor parlamentare sustinand acest proiect.

12:02 - Proiectul de lege privind amnistierea trebuia sa intre la vot la ora 12:00, insa exista o intarziere.

11:47 - Proiectul de lege privind parteneriatul public-privat a fost adoptat pe articole.

11:46 - Potrivit HotNews.ro, Valeriu Zgonea Bogdan Ciuca, presedintele Comisiei Juridice din Camera, au explicat ca proiectul legii amnistiei a ramas pe ordinea de zi pentru ca dezbaterea de saptamana trecuta a legii a fost suspendata, iar proiectul nu a fost retrimis la comisii. Cu toate acestea, potrivit ordinii de zi, amnistia nu este trecuta la proiectele amanate, ci la cele care vor primi vot final.

11:30 - Propunerea legislativa pentru amnistierea unor infractiuni si gratierea unor pedepse se afla pe ordonea de zi a Camerei si va fi dezbatuta in regim de urgenta.

10:50 - Presedintele PDL Vasile Blaga a anuntat ca, in cazul in care amnistia va fi reintrodusa pe ordinea de zi, democrat-liberalii vor intra in greva parlamentara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Legea amnistierii vot parlament , #Legea amnistierii