Cum stam cu amnistia si gratierea? PNL vs PSD

Marti, 08 Aprilie 2014, ora 07:49
8698 citiri
Cum stam cu amnistia si gratierea? PNL vs PSD

Desi sta momentan intr-un sertar, legea amnistiei si gratierii este inca demna de luat in seama, iar situatia ei devine si mai interesanta in contextul noilor miscari de forta ale procurorilor pe frontul liderilor locali ai PSD cu diverse dosare.

In fosta USL, parerile sunt opuse. Reprezentantii PNL nu sustin initiativa, afirmand ca exista o legatura evidenta intre problemele cu justitia ale sefilor de CJ ai PSD si aceasta lege. In schimb, social-democratii vad partea buna a legii, despre care spun chiar ca "poate avea caracter educativ".

Deputatul PNL Gabriel Andronache, membru in Comisia juridica, sustine ca "in mod cert exista o legatura" intre problemele cu justitia ale liderilor de Consilii Judetene, din ultimele saptamani si aceasta lege.

Dragnea: Ne intrebam cati presedinti de CJ mai raman in picioare pana la sfarsitul anului

"Legatura este evidenta, ca, daca nu ar exista o astfel de situatie, nu cred ca s-ar insista, de exemplu, pe partea de amnistie, care se refera la inlaturarea raspunderii penale, nu doar a pedepselor.

Si inlaturarea raspunderii penale inseamna ca persoana care este cercetata, practic la ora respectiva, cand s-ar da legea, ar genera inlaturarea faptei, chiar daca nu s-a ajuns la o condamnare sau persoana respectiva nu este trimisa in judecata, este doar in faza de urmarire penala. De asta urmaresc sa introduca si amnistia, alaturi de gratiere. Legatura este evidenta", a declarat Andronache, pentru Ziare.com.

Privitor la o motiune simpla pe aceasta lege, pe care liberalii o pregatesc inca de la sfarsitul lunii martie, deputatul a precizat ca ea este in lucru si urmeaza sa fie prezentata saptamana viitoare in sedinta grupului parlamentar al PNL si, ulterior, depusa in forma care va fi prezentata.

PNL depune o motiune pe amnistie si gratiere pentru a afla punctul de vedere al Guvernului

"Obiectul motiunii este de a determina Guvernul sa isi spuna opinia despre aceasta reglementare - daca o sustine sau nu. Pentru ca noi am cerut in comisie, in repetate randuri, sa vina ministrul Justitiei sa prezinte in mod oficial care este pozitia Guvernului.

(...) Punctul de vedere al PSD si al Guvernului este ambiguu, deocamdata, pe aceasta reglementare. Noi solicitam respingerea si vrem sa stim care este punctul de vedere al Guvernului, atata tot. Pentru ca ni se invoca de catre colegii din grupul parlamentar al PSD faptul ca deocamdata nu au o pozitie oficiala a Guvernului si nici grupul parlamentar al PSD nu are o pozitie luata pe aceasta chestiune", a precizat liberalul.

Adoptarea legii amnistiei si gratierii - extrem de ingrijoratoare pentru Comisia Europeana

Deputatul PNL a comentat si posibilitatea ca Romania sa primeasca, intr-un viitor, aproximativ 12.000 de infractori romani incarcerati in penitenciarele din strainatate.

"Este adevarat ca se supraaglomereaza foarte mult penitenciarele, dar nici nu putem intr-o astfel de situatie sa ii punem in libertate pe cei care sunt la ora asta in executarea pedepselor in tara. Adica eliberam infractori in tara, ca sa facem loc infractorilor din strainatate.

Aici este vorba despre politica penala a statului, care ar fi trebuit sa fie pusa in practica prin construirea de noi penitenciare sau extinderea celor existente", a explicat Gabriel Andronache.

Lider PNL: Cat de indatorat e Ponta baronilor PSD de nu vrea sa respinga amnistia si gratierea?

O recomandare europeana din anul 2010 prevedea ca, incepand din anul 2012, cetatenii care au facut infractiuni in alte tari decat cele de origine sa fie repatriati si incarcerati in tara din care provin. In ce priveste Romania, numarul acestor detinuti era atunci de 12.000.

Totodata, vorbind despre discutiile purtate cu expertii Comisiei Europene, saptamana trecuta, pe tema raportului MCV, liberalul a mentionat ca grupul parlamentar al PNL si-a exprimat ingrijorarea cu privire la proiectul legii amnistiei si gratierii, precum si speranta ca nu se va duce la capat demersul legislativ.

Comisia Europeana, extrem de ingrijorata de legea amnistiei

"Conducatorul echipei de experti a spus ca, daca procesul legislativ va continua pe aceasta reglementare, situatia va fi considerata extrem de ingrijoratoare pentru Comisia Europeana. (...) Rezultatul este acesta, ca trebuie sa inceteze imediat procedura legislativa printr-o lege de respingere", a mai afirmat deputatul PNL.

Nu in ultimul rand, acesta a spus ca liberalii ii considera pe social-democrati drept opozanti vehementi in ce priveste adoptarea unui raport de respingere a legii.

Deputat PSD: PNL, dovada de neseriozitate, ce s-o fi intamplat cu noaptea dinaintea zilei de marti...

In schimb, deputatul PSD Ciprian Nica, vicepresedinte in Comisia juridica, a spus, pentru Ziare.com, ca nu se astepta ca PNL "sa dea dovada de asa neseriozitate".

" (...) Pentru ca cu ei s-a discutat 6 luni, s-a cazut de acord toata lumea, chiar erau interesati de aceasta lege, si ce s-o fi intamplat cu noaptea dinaintea acelei zile de marti - ca nu 'martea neagra' - ca acum se vede ce se intampla, ca isi bat joc de oameni cu anumite decizii, ca nicio tara din Europa nu are incompatibilitati si conflicte de interese ca la noi. Nu merg treburile, totul e pe politica.

Eu sunt un slujbas pentru poporul roman, acolo, la Parlament, sunt reprezentant al poporului roman si imi fac treaba, ceea ce mi se spune, si nu o fac perfect. Nu pot sa spun ca o fac foarte bine, dar imi dau interesul sa o fac. (...) Nu ni se spune ce sa facem, noi avem un plan acolo si noi pe programul ala lucram, pe care il avem", a declarat deputatul social-democrat.

Nicolicea, propus ministru pentru Relatia cu Parlamentul: Legea amnistiei trebuie adoptata

Acesta considera ca amnistia "trebuie privita cu toata seriozitatea, dar si cu raspundere, nu cum trateaza ei (liberalii - n. red.) ca vor motiune cenzura, ca au facut ei o dezbatere intre ei, acolo, la grup".

Intrebat daca legea amnistiei este o solutie pentru penitenciarele supraaglomerate din Romania, Ciprian Nica a raspuns afirmativ.

"Este o solutie. Dar problema nu e ca trebuie sa golesti penitenciarele, ca are un efect mult mai mare. In primul rand, economii la buget, bani care, nemaicheltuindu-i cu cei care se afla in inchisori, poti sa ii folosesti in modernizare si probabil in construirea altor inchisori.

Ca daca faci calcule la 2-3 mii de oameni, cati bani s-ar cheltui cu ei, s-ar face economii, probabil, in doi ani, sa se mai construiasca o unitate de detentie. Trebuie facute calcule de asa maniera.

Aministia este necesara din mai multe puncte de vedere, este o problema sociala, daca stai sa te gandesti si este un atribut al statului, care sa faca anumite acte de clementa cu privire la anumite infractiuni, pentru ca poate avea si caracter educativ", a explicat deputatul PSD.

Deputat PSD, despre legea amnistiei si gratierii: Poate sa ramana asa pana la Calende!

Ciprian Nica ne-a precizat ca legea amnistiei si gratierii "nu se afla in nicio stare, e in stationare", adaugand ca este vorba despre o decizie politica si ca nu stie care sunt factorii de care tine aceasta.

Referitor la motiunea PNL, social-democratul a precizat: "Sa depuna motiune pe ceva ce nu este in plen, pe ceva ce nu s-a votat, pe ce vor?"

"Nu stiu care este pozitia oficiala a PSD", a completat deputatul, care a spus si ca legea amnistiei si gratierii "poate sa ramana asa pana la Calende".

Liviu Dragnea: UDMR nu ne cere legea amnistiei (Video)

Nu in ultimul rand, deputatul social-democrat a comentat si posibilitatea ca infractorii romani sa fie repatriati, cu toate ca a insistat ca acest lucru este "de domeniul SF": "Daca au facut infractiuni pe teritoriu altor state si au fost condamnati conform legislatiei altor state, sa-i tina, domnule, acolo, ca au conditii. Ne canta numai pe noi. Iar noi suntem condamnati la CEDO ca nu putem asigura conditii de detentie civilizate. Si nimeni nu vede ca noi nu putem plati la CEDO".

Duminica seara, presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a exclus posibilitatea ca social-democratii sa voteze, in anul 2014, legea amnistiei: "Nu se pune problema ca noi in 2014 sa discutam de votarea acestei legi. Este exclus".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#dezbatere lege amnistie gratiere, #PNL lege amnistie, #PSD lege amnistie, #MCV amnistie gratiere, #Comisia Europeana amnistie gratiere , #Legea amnistierii