Un proiect privind gratierea se afla la Camera Deputatilor. Ce prevede si ce spune Florin Iordache despre adoptarea sa

Miercuri, 12 Septembrie 2018, ora 17:47
6108 citiri
Un proiect privind gratierea se afla la Camera Deputatilor. Ce prevede si ce spune Florin Iordache despre adoptarea sa

Deputatul PSD, Florin Iordache, a declarat, miercuri, ca in prezent exista un proiect de lege privind gratierea la Comisia juridica a Camerei Deputatilor, adoptat tacit de Senat, insa nu a fost stabilita data la care va primi raportul pentru a ajunge apoi in plen.

Intrebat daca exista vreun proiect de lege in Parlament privind aministia sau gratierea, asa cum a spus ministrul Justitiei Tudorel Toader, deputatul social-democrat Florin Iordache a raspuns: "Este la Comisia juridica la Camera Deputatilor, acela cu gratierea (adoptat tacit de Senat - n.red.) . Nu am auzit (cand se va discuta proiectul de lege - n.r.) ".

Pe 29 mai, proiectul legii gratierii a fost adoptat tacit in Senat, dupa ce termenul pentru dezbatere si adoptare s-a implinit la data de 23 mai, anuntul fiind citit in plen de vicepresedintele Senatului, Claudiu Manda.

In forma adoptata tacit de Senat, initiativa legislativa prevede urmatoarele:

"Art 1: Se gratiaza in intregime pedepsele cu inchisoarea de pana la 5 ani inclusiv applicate de instanta de judecata. Art 2 - (1) Se gratiaza in parte cu 1/2, pedepsele cu inchisoare aplicate femeilor insarcinate si persoanelor care sunt unic intretinator de familie si au in intretinere minori cu varsta de pana la 14 ani, daca nu li s-au interzis drepturile parintesti prin hotarare judecatoreasca. (2) Situatiile prevazute la alin. (1) trebuie sa existe la data intrarii in vigoare a prezentei legi.

Art. 3 - Masurile educative privative de libertate cu o durata de maximum 5 ani se gratiaza, dispozitiile art. 5 alin. (2) aplicandu-se in mod corespunzator.

Art. 4 - (1) Gratierea prevazuta la art. 1-2 este conditionata de achitarea, in termen de un an de la condamnarea definitive sau, dupa caz, de la punerea in libertate, a despagubirilor la care persoana condamnata a fost obligata prin hotarare judecatoreasca definitiva. (2) Nerespectarea conditiei prevazute la alin. (1) atrage revocarea gratierii, pedeapsa stabilita sau restul ramas neexecutat urmand sa se execute in regim de detentie.

(3) Persoana gratiata va depune dovada achitarii prejudiciului, acesta va sesiza instanta de executare pentru a dispune revocarea gratierii. (4) Procedura de judecata se desfasoara cu citarea persoanei condamnate, prevederile art. 597 alin (2) - (8) din Codul de procedura penala aplicandu-se in mod corespunzator.

Art. 5 - (1) Prevederile art. 1 si 2 nu se aplica persoanelor condamnate pentru infractiuni savarsite in stare de recidiva, nici celor care sunt recidivisti prin condamnari anterioare. (2) Nu beneficiaza de prevederile art. 1 si 2 condamnatii carora li s-au aplicat pedepse pentru savarsirea urmatoarelor infractiuni: de vatamare corporala, rele tratamente aplicate minoroului, agresiuni asupra fatului, santaj, traficul si exploatarea persoanelor vulnerabile, infractiuni contra libertatii si integritatii sexuale, violare de domiciliu, inselaciune, fraude comise prin sisteme informatice, ultraj, favorizarea sederii ilegale in Romania, ultraj judiciar, cercetare abuziva, evadare, divulgare informatiilor secrete de stat, deturnarea de fonduri, fals intelectual si fals informatic, neindeplinirea indatoririlor de serviciu sau indeplinirea defectuoasa".

Camera Deputatilor este for decizional pentru aceasta initiativa legislativa.

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca, din cate stie el, ar exista un proiect la nivelul Parlamentului care vizeaza amnistia, insa nu au fost purtate discutii in acest sens in cadrul coalitiei de guvernare si ca acest subiect nu trebuie sa fie unul tabu.

Tudorel Toader a spus ca nu exista, la Ministerul Justitiei, un proiect privind amnistia sau gratierea, subliniind totodata ca legiuitorul ar putea fi generos in an Centenar, mai ales pentru ca de-a lungul vremii au fost mai multe astfel de acte de clementa.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea la sfarsitul saptamanii trecute ca pentru el personal si pentru formatiunea pe care o conduce, ideea unei amnistii nu este o "iluzie juridica", precizand ca trebuie o solutie sa se repare "nenorocirile cauzate de implicarea serviciilor si procurorilor in instante".

Citeste si:
Grindeanu, despre numirea Laurei Vicol la șefia comisiei juridice din Camera Deputaților: "Avocat era şi domnul Stelian Ion când apăra pe diverşi"
Grindeanu, despre numirea Laurei Vicol la șefia comisiei juridice din Camera Deputaților: "Avocat era şi domnul Stelian Ion când apăra pe diverşi"
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, duminică, la Prima TV, că Laura Vicol trebuie să demonstreze că face faţă funcţiei de preşedinte al Comisiei juridice din Camera...
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Premierul Nicolae Ciucă va avea duminică, 5 decembrie, o întâlnire cu specialiștii din domeniul sănătății pentru a decide măsurile care se impun în urma confirmării primelor cazuri de...