PD-L acuza USL ca vrea sa boicoteze referendumul din Capitala

Vineri, 15 Aprilie 2011, ora 18:15
1927 citiri
PD-L acuza USL ca vrea sa boicoteze referendumul din Capitala
Foto: Arhiva

Viceprimarul general al Capitalei, Mircea Raicu (PD-L), acuza Opozitia ca da dovada de lipsa de seriozitate cand ameninta cu boicotul referendumului pe Legea Capitalei, desi propunerea plebiscitului i-a apartinut.

"Boicotul este o chestiune neserioasa", a declarat Raicu in cadrul unei conferinte de presa sustinute vineri, precizand ca referendumul a fost introdus pe ordinea de zi a Consiliului General la propunerea primarului Sorin Oprescu, a PSD si PNL.

Pe de alta parte, Raicu sustine ca majoritatea din CGMB nu putea sustine intrebarea de la referendum asa cum a fost formulata de catre edilul-sef al Capitalei, anume 'Sunteti de acord cu centralizarea administrativa a municipiului Bucuresti prin transferul de atributii de la primariile de sector catre CGMB?'

"Intrebarea este manipulatoare si falsa pentru ca, atunci cand vorbim de descentralizare sau centralizare, ne referim strict la relatia dintre Guvern si administratia publica locala, ceea ce nu e cazul aici", a apreciat viceprimarul.

Acesta considera ca inconsecventa Opozitiei este cu atat mai mare cu cat referendumul nu este o conditie necesara adoptarii Legii Capitalei. "Nu noi am convocat referendumul. Din punct de vedere legal, acest referendum nici nu trebuia sa aiba loc la nivelul Primariei Capitalei pentru ca se refera la o lege, iar Consiliul General nu se poate pronunta decat asupra unei hotarari de consiliu, dar am spus ca, pentru a nu fi acuzati ca nu vrem sa stim si ca sa existe un instrument orientativ pentru parlamentari, am spus sa initiem acest referendum.

Paradoxul face ca ei l-au propus, noi l-am aprobat, dar ei au votat impotriva", a comentat Mircea Raicu.

Pe de alta parte, Raicu admite ca un referendum i-ar face pe parlamentari sa fie mai atenti la nivelul in care varianta Legii Capitalei ce va iesi din Parlament respecta dorintele locuitorilor din Bucuresti.

"De raspunsurile bucurestenilor vor depinde amendamentele aduse legii in Parlament. Nu-si vor permite parlamentarii sa ignore dorintele bucurestenilor, asa cum au procedat in cazul referendumului privind reducerea numarului de parlamentari", sustine viceprimarul general.

Democrat-liberalul a mentionat ca prefectul Capitalei, Mihai Atanasoaie, a estimat costurile plebiscitului la circa 3.000.000 de lei. Raicu a spus ca toate intrebarile au o justificare solida, astfel incat raspunsurile sa reflecte cu fidelitate ceea ce bucurestenii isi doresc in ceea ce priveste administrarea orasului.

La observatia ca intrebarile 'Va doriti o Capitala cu sase sectoare si o admnistratie?' si 'Va doriti o Capitala cu sase sectoare si sapte administratii?' permit raspunsuri afirmative la ambele variante, desi logic se exclud, Raicu a raspuns:

"Poate parea redundanta intrebarea pusa in doua moduri diferite, dar ea va da o imagine clara asupra modului in care cetatenii inteleg ce este cuprins in lege, iar datele vor fi interpretate astfel incat sa avem o imagine clara asupra dorintelor bucurestenilor".

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat joi ca USL va solicita Consiliului General al Muncipiului Bucuresti sa emita o noua hotarare privind organizarea referendumului, in care sa fie stabilita o singura intrebare, care de aceasta data sa fie una clara si aplicabila.

La randul sau, liderul PNL Crin Antonescu a declarat, joi, ca intrebarile stabilite in CGMB pentru referendumul pe tema Legii Capitalei sunt "o bataie de joc" ce ar putea face obiectul unui sondaj de proasta calitate, anuntand ca, daca aceasta consultare va avea loc, USL isi va indemna sustinatorii sa nu participe.

"Hotararile luate de majoritatea PDL-PRM-PNG in CGMB sunt expresia atitudinii de bataie de joc la adresa bucurestenilor, pe care Guvernul, dna ministru Udrea - un fel de Basescu blond la nivel de Bucuresti - o inspira din practica lor de bataie de joc fata de toti romanii", a comentat Antonescu intrebarile stabilite de CGMB pentru referendumul pe tema Legii Capitalei.

Liberalul a explicat ca primarii USL si cei peste 100.000 romani au semnat in favoarea organizarii unui referendum in adevaratul sens al cuvantului.

"Ce am vazut ieri, ca rezultat din hotararea CGMB, e cel mult un set de intrebari ce ar putea folosi la un sondaj de proasta calitate. E foarte clar ca cei care incearca sa le propuna in bataie de joc bucurestenilor sa raspunda prin referendum la intrebarea daca sunt multumiti de gradul de curatenie, e clar ca-si bat joc si de ideea de referendum. Daca se va ajunge la un referendum sub aceasta forma aberanta, cu o sumedenie de intrebari caraghioase, noi vom boicota acel referendum si nu vom participa la o mascarada de tip Basescu-Udrea la nivelul capitalei", a anuntat Crin Antonescu.

Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
#referendum Legea Capitalei, #Mircea Raicu viceprimar , #Legea Capitalei