IPP: Referendumul pentru Capitala este de fapt un sondaj pe bani publici

Joi, 14 Aprilie 2011, ora 21:48
1560 citiri
IPP: Referendumul pentru Capitala este de fapt un sondaj pe bani publici
Foto: Arhiva

Institutul de Politici Publice acuza PD-L Bucuresti ca a denaturat scopurile referendumului ce urmeaza sa fie organizat in 19 iunie in Capitala, transformandu-l intr-un "sondaj de opinie pe mai multe teme legate de administrarea Bucurestiului, platit din bani publici".

"Desi legea referendumului vorbeste despre o singura problema per scrutin la care cetatenii trebuie sa raspunda prin DA sau NU, hotararea adoptata ieri seara (n.red - miercuri) in Consiliul General al Municipiului Bucuresti, in care PD-L detine majoritatea, include 7 intrebari, unele dintre ele cu raspuns previzibil.

Intrebarile propuse de PD-L induc raspunsurile si creeaza o stare de spirit favorabila ideii de desfiintare a actualelor sectoare si de crestere a prerogativelor Primarului General", se arata intr-un comunicat remis presei de IPP.

Institutul pentru Politici Publice (IPP) apreciaza ca un exercitiu de consultare a cetatenilor este oricand binevenit, deciziile publice fiind necesar a se lua pe baza optiunilor locuitorilor unei comunitati.

"Totusi, ceea ce consilierii majoritari au decis sa se intample in 19 iunie in Capitala nu este, in baza legii in vigoare, un referendum autentic. PD-L profita de faptul ca are majoritatea in Consiliul General si decide dupa bunul plac asupra banilor publici", acuza reprezentantii IPP.

Acestia mai acuza toate partidele politice implicate in acest caz ca trateaza subiectul in functie de propriile interese "in loc sa explice cu argumente ce implicatii financiare, decizionale, etc. are reconfigurarea relatiilor dintre Capitala si sectoare".

Consilierii generali din Primaria Capitalei au aprobat miercuri proiectul privind desfarsurarea referendumului referitor la Legea Capitalei in forma propusa de consilierii PD-L.

In forma propusa de Sorin Oprescu, primarul Capitalei, bucurestenii trebuiau sa raspunda la o singura intrebare "Sunteti de acord cu centralizarea administrativa prin transferul de atributii de la primariile de sector catre CGMB?".

In schimb, intrebarile la care locuitorii Capitalei vor trebui sa raspunda in cadrul referendumului organizat in 19 iunie sunt:

Sunteti multumit de modul in care s-a dezvoltat Capitala?

Va doriti o Capitala cu 6 sectoare si o administratie?

Va doriti o Capitala cu sase sectoare si sapte administratii?

Sunteti multumiti de curatenia in Capitala?

Va doriti o arhitectura unitara pentru Bucuresti?

Sunteti de acord cu reducerea cheltuielilor aparatului administrativ?

Sunteti de acord ca Bucurestiul sa fie condus de primarul general si CGMB?

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#referendum Capitala, #intrebari referendum Bucuresti 2011, #referendum Legea Capitalei , #Legea Capitalei