Ziare.com

Adevarul despre Legea Lustratiei - Interviu

de Camelia Badea
Marti, 06 Martie 2012, ora 18:03

   

Adevarul despre Legea Lustratiei - Interviu
In Romania lustratia se aplica de ani de zile in administratia publica si in sistemul juridic, cu efecte concrete. Atunci de ce se face atata valva in jurul lustrarii demnitarilor numiti politic?

"Din pacate, in Romania nu ajung 22 de ani ca sa legalizam evidenta si bunul simt. La altii a durat de vreo 10 ori mai putin...", remarca Germina Nagat, director la Directia Investigatii a CNSAS, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Cea care a vazut mii de dosare ale colaboratorilor fostei Securitati sustine ca, daca noua Lege a Lustratiei ar intra in vigoare, foarte multi ar avea de pierdut, in ciuda faptului ca unii politicieni incearca sa o minimalizeze.

E suficient sa ne gandim la cineva care in '89 avea in jur de 30 de ani, era un "tanar capitan de Securitate ocupat sa le citeasca oamenilor scrisorile si sa le puna microfoane in dormitor", iar acum este inalt magistrat si mai are ani buni pana la pensie.

"Daca Romania ar fi aplicat lustratia imediat dupa Revolutie probabil ca n-am fi avut acum o coruptie endemica, o justitie monitorizata de la Bruxelles si o economie devalizata de milionarii care si-au ascuns petlitele de Securist sub frac", spune directorul de investigatii de la CNSAS in interviul acordat Ziare.com.

Multi spun "e prea putin si prea tarziu". Altii spun "mai bine mai tarziu decat niciodata". Dumneavoastra ce credeti? Ce valoare apreciati ca are Legea Lustratiei - istorica, simbolica, de asanare a societatii romanesti?

Din pacate, constatam din nou ca legea lustratiei, ca si altele care vorbesc despre principii, se transforma in Romania intr-un prilej pentru glumite ieftine de cafenea, vorbe de duh si "concursuri de proverbe".

Daca e intr-adevar prea tarziu si nu a mai ramas nimeni de lustrat, atunci cine si de ce protesteaza?

Dincolo de valoarea istorica si simbolica, e clar ca exista si o valoare practica: legea ar scoate din scena, pentru o perioada de timp (dupa parerea mea, prea scurta) o serie de personaje concrete, in carne si oase.

Principiul pe care il exprima lustratia este cel al incompatibilitatii etice si functionale intre doua lumi, despre care sustinem ca sunt opuse: lumea totalitara comunista din care am iesit si lumea democratica la care pretindem ca ne-am afiliat.

Or, anumite functii din aparatul represiv comunist sunt evident incompatibile cu un sistem democratic. Incompatibilitatea nu e doar etica, e si pratica: daca intr-adevar cele doua societati sunt radical diferite, cum poate un fost aparatcik comunist, specialist in incalcarea drepturilor omului, sa functioneze eficient si credibil in institutiile statului de drept?

Cred ca intrebarea e retorica, fiindca raspunsul tine de evidenta si de bun simt. Din pacate, in Romania nu ajung 22 de ani ca sa legalizam evidenta si bunul simt. La altii a durat de vreo 10 ori mai putin...

Dar stiti ce mi se pare stupefiant, cand ii ascult pe detractorii lustratiei? Ca ei sau partidele lor au promovat si chiar au promulgat, nu cu mult timp in urma, legi care produc un efect de lustratie pentru categorii profesionale foarte extinse, de pilda functionarii publici.

Nu stiu cata lume e la curent cu acest lucru, dar in Romania functionarii publici sunt lustrabili, pe criteriul colaborarii cu Securitatea, prin legea 188/1999, completata si intarita de Legea 161 /2003.

O intreaga categorie profesionala de care depinde buna functionare a statului - cu sute de mii de reprezentanti la nivelul intregii tari - a devenit obiect al lustratiei in seria de legi numita "pachetul anticoruptie", promulgat in 2003.

Cu alte cuvinte, in Romania avem deja, de cel putin 9 ani, o lustratie partiala si selectiva, printr-o lege votata in liniste deplina, fara contestari la Curtea Constitutionala si fara dileme sau scrupule etice. Lustratie care vizeaza functii ocupate de regula prin concurs.

Va sa zica, putem lustra functionari publici care castiga concursuri de angajare, dar e nedemocratic sa lustram demnitari numiti politic in functii mult mai inalte din stat...

In plus, avem lustratie, dar tot partiala si tot selectiva, in sistemul juridic, introdusa prin Legile 303 /2004 si 247/ 2005. Sunt declarati incompatibili magistratii care candideaza pentru ocuparea unor functii de conducere in sistem si care sunt dovediti drept colaboratori sau ofiteri ai fostei Securitati. Nu se spune nimic despre cei care ocupau deja functii, la data intrarii legii in vigoare.

Iarasi, printr-un rationament foarte straniu, sunt vizati cei de la nivelele inferioare ale ierarhiei profesionale si care vor sa urce, nu si cei care au obtinut deja posturile cele mai inalte.

Unul din cinci magistrati verificati de CNSAS a facut politie politica

Ce efecte concrete produce legea in actuala forma? Ne puteti da cateva nume de personalitati publice care ar fi lustrabile in conditiile aplicarii legii?

Cazuri concrete de persoane care ar trebui sa-si paraseasca functiile in termen de 90 de zile, daca legea ar intra in vigoare, sunt atat de multe, ca nici nu stiu la care sa ma opresc. N-as vrea sa favorizez pe nimeni prin omisiune.

E suficient sa consultati listele de actiuni in constatare initiate de CNSAS in ultimii trei ani, ca sa vedeti cine si mai ales cati ar trebui sa-si paraseasca functiile, daca s-ar aplica Legea Lustratiei.

Exemple de persoane lustrabile acum, cand functioneaza doar criteriul relatiei cu Securitatea, dovedita in instanta, sunt o multime. Va inchipuiti cum ar sta lucrurile daca s-ar aplica si criteriul functiilor de partid.

Nu, nu am fost toti turnatori ai Securitatii!

Din dosarele pe care le-ati studiat pana acum, ce ne puteti spune despre modul in care reprezentantii fostului regim represiv afecteaza in prezent societatea romaneasca?

Stalpii fostului regim subrezesc societatea romaneasca in primul rand prin impostura: am mai spus-o si cu alt prilej, atunci cand esti numit intr-o functie publica pentru ceea ce pretinzi ca esti, pentru biografia ta, a ascunde relatiile cu Securitatea si cu partidul reprezinta o impostura si implicit un furt.

In plus, avand in vedere ca minti oficial, in scris si sub semnatura, avem de-a face si cu o infractiune prevazuta de codul penal - falsul in declaratii.

Evident ca o persoana care isi incepe cariera publica prin fals in declaratii este capabila si de mai mult. Putem banui ca e capabila de orice...

Ma gandesc acum in primul rand la magistratii care au semnat linistiti declaratii de necolaborare cu Securitatea si pe care Consiliul, confirmat de instante, i-a deconspirat in ultimii ani.

Ce asteptari poti avea de la un judecator care comite senin un fals in declaratii? Sau de la un diplomat, trimis sa-si reprezinte tara cu onoare? Ce inseamna onoarea pentru un astfel de om?

Daca ma intrebati in ce fel reprezentantii fostului regim afecteaza in prezent societatea romaneasca, va raspund simplu: o intoxica si o jefuiesc de cate ori pot. Din motive pur omenesti - au avut puterea si vor s-o pastreze.

De asta era nevoie de lustratie imediat dupa Revolutie, nu doar din respect pentru victimele comunismului, desi acesta era in sine un motiv suficient: nu poti sa construiesti un stat democratic punand in frunte campionii abuzului si ai terorii!

Sa va dau un exemplu: pana in prezent, Consiliul a trimis la tribunal actiuni in constatare pentru mai mult de 1.000 de ofiteri de Securitate, pentru incalcari ale drepturilor omului. Ei bine, daca s-ar citi cu atentie probatoriile, care sunt publice, s-ar vedea ca personaje care au supravegheat informativ intreprinderi de stat inainte de 1989 - au fost "ofiteri de obiectiv", mai ales in provincie - au devenit dupa Revolutie principalii lor actionari.

Cand ne plangem ca lucrurile merg prost, de obicei spunem ca Romania inca n-a scapat de comunisti si de securisti. Cand e sa aplicam lustratia, spunem ca e prea tarziu si nu mai avem pe cine lustra. Nu degeaba a scris Caragiale "Canuta, om sucit", l-a scris pentru romani...

Daca ma intrebati pe mine, e valabila prima varianta: n-am scapat de ei.

Legea Lustratiei nu vizeaza toti procurorii - autorii amendamentului controversat

Este corect sa fie lustrata o intreaga categorie profesionala, respectiv procurorii? Este constitutional?

Cred ca in parte v-am raspuns la intrebare: exista deja in legile reformei in justitie, cele din 2005, prevederi cu efect de lustratie, nu pentru intreaga categorie profesionala, ci doar pentru magistratii care doresc sa ocupe anumite functii. Implicit, e valabil si pentru procurori.

Evident, nu se lustreaza categoria profesionala, ci persoana, de vreme ce verificarea relatiei cu Securitatea se face individual.

La fel se procedeaza si in cazul securistilor - nu au fost si nu vor fi declarati toti in bloc ofiteri care au incalcat drepturile omului. Notele de constatare sunt emise nominal. In aceste conditii, cred ca e perfect constitutional.

Care va fi mecanismul de aplicare a legii? Cand se vor face verificarile si cu ce efecte?

Judecand dupa textul de lege la care am avut acces, pot sa spun ca mecanismul de aplicare nu mi se pare suficient de clar precizat. Singura institutie nominalizata cu atributii in lege este CNSAS, prin notele de constatare pe care le emite deja in temeiul legii proprii de functionare.

Se specifica in plus doar faptul ca institutia noastra va avea acces nu numai la arhiva fostei Securitati - cei 24 de km de dosare pe care ii avem deja - ci si la arhiva PCR, aflata acum la Arhivele Nationale. Deci, buna aplicare a legii va depinde de studierea, prin coroborare, a documentelor din doua arhive, cea a Securitati si cea a Partidului Comunist.

Daca arhiva Securitatii e in prezent relativ usor de accesat si e functionala - dupa ani de asteptari si de eforturi uriase, pe care regret ca nu le pot evoca aici - starea actuala a arhivelor PCR, preluate de Arhivele Nationale, din cate stiu e mai putin buna. Dar pentru asta ar trebui sa cereti detalii de la domnul Dorin Dobrincu, directorul institutiei.

Pe scurt, e vital ca verificarile in arhiva PCR sa se poata face in timp util, cu instrumente de cautare eficiente, altfel se va intampla ca in primul mandat al CNSAS, cand aveam la dispozitie un numar infim de dosare si niciun sistem de evidenta. A fost o experienta groaznica si putin a lipsit sa se compromita definitiv ideea de deconspirare a Securitatii.

E pacat sa ai o lege necesara si plina de bune intentii, daca e imposibil sau greu de aplicat.

Stiu din experienta de la CNSAS ca orice imperfectiune si orice ambiguitate se platesc mai tarziu in instanta.

Cei care fac obiectul notelor de constatare se agata de orice amanunt tehnic pentru a obtine respingerea actiunii, ca neintemeiata. De pilda, folosirea sintagmei de "politie politica" in legea lustratiei nu ar fi doar improprie - fiindca a disparut din actuala lege de functionare a Consiliului - ci si periculoasa, cata vreme trimite la un act normativ declarat neconstitutional. Orice "lustrabil" va putea specula asta.

Cred ca e obligatorie consultarea celor care vor aplica legea, pentru a evita stangaciile si capcanele, in egala masura.

Ce parere aveti despre termenul de 5 ani pentru aplicarea restrictiilor? Este prea putin, este prea mult?

Fiindca tot a crescut si varsta de pensionare, 5 ani de interdictie ma tem ca nu sunt suficienti. Ganditi-va la ofiterii de Securitate care aveau in jur de 30 de ani la Revolutie si care intre timp s-au transformat in magistrati, scoala de ofiteri de la Baneasa fiind echivalata cu studiile de drept (cum de a fost posibil asa ceva, ar merita o alta discutie). Acum au putin peste 50 de ani si inca un deceniu pana la pensie.

Se poate face un calcul simplu: la ce varsta se va pensiona si va iesi din sistemul juridic un inalt magistrat care sa zicem ca in 1989 avea 32 de ani, era un tanar capitan de Securitate ocupat sa le citeasca oamenilor scrisorile si sa le puna microfoane in dormitor?

Nu mai vorbesc despre "lupii tineri" din aparatul de partid, carora Revolutia le-a intrerupt studiile universitare la "Stefan Gheorghiu". Pe scurt, cred ca interdictia de acces la functiile publice ar trebui sa tina cont de varsta legala de pensionare.

Iliescu: Legea Lustratiei este o rusine, nu exista in niciun regim democratic!

Ion Iliescu a declarat, a doua zi dupa ce a fost adoptata, ca Legea Lustratiei este o rusine pentru Romania si nu mai exista in niciun regim democratic. Cum a aratat lustratia in alte tari? In opinia dumneavoastra, cum ar fi trebuit sa arate Legea Lustratiei si ce efecte ar fi produs ea daca ar fi fost aplicata la timp?

N-ar fi prima data cand istoria il contrazice pe Ion Iliescu. Daca ne uitam la fostele tari comuniste care au devansat Romania in toate privintele - Germania, Polonia, Cehia - observam ca liderii lor politici au crezut exact pe dos: lor le-ar fi fost rusine sa nu promoveze lustratia, sa nu deconspire Securitatea. Nici Vaclav Havel, nici Lech Kaczinski, nici pastorul Gauck, care va fi in curand presedintele Germaniei, nu ar fi rostit vreodata o asemenea fraza.

Daca Romania ar fi aplicat lustratia imediat dupa Revolutie am fi castigat timp si probabil ca n-am fi avut acum o coruptie endemica, o justitie monitorizata de la Bruxelles si o economie devalizata de milionarii care si-au ascuns petlitele de Securist sub frac.

Antonescu: Lustratia s-a ratat acum 20 de ani, puterile straine nu ne-au ajutat

Suntem in 2012. In Germania, pastorul Joachim Gauck, fost sef al arhivelor STASI in perioada 1990-2000, considerat un "profesor de democratie", va fi urmatorul presedinte al Germaniei. In Romania, Ion Iliescu si Dan Voiculescu sunt actori principali in viata politica, pe care, indirect o dirijeaza. Cum comentati?

Ma bucur nespus ca un astfel de lucru a fost posibil, fie si altundeva sub soare. Asa ceva se intampla doar intr-o lume in care principiile nu sunt abstractii, sunt reguli obisnuite, dupa care se traieste viata de zi cu zi. S-a dovedit inca o data ca Germania e deasupra tuturor.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8334 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
32 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Actuala lege a lustratiei,

cu aspectele ei bune sau rele, morale sau imorale, este absolut inutila dupa 22 de ani de diktatura sekurista.
Sekuristii de rang inalt in 1989 s-au transformat in oameni de afaceri prosperi si nu mai sunt interesati de demnitati publice.
Actualii demnitari sunt promovati si controlati de urmasii tortionarilor din anii 1950-1960.
Singura speranta pentru implementarea democratiei, la nivel national, este controlul birocratilor europeni care ar putea limita abuzurile noii seku'.
La nivel local raman satrapii care jefuiesc in sistem feudal toate resursele.

 

Un articol bun, sfarsitul spune de fapt totul

"Suntem in 2012. In Germania, pastorul Joachim Gauck, fost sef al arhivelor STASI in perioada 1990-2000, considerat un "profesor de democratie", va fi urmatorul presedinte al Germaniei. In Romania, Ion Iliescu si Dan Voiculescu sunt actori principali in viata politica, pe care, indirect o dirijeaza. Cum comentati?

Ma bucur nespus ca un astfel de lucru a fost posibil, fie si altundeva sub soare. Asa ceva se intampla doar intr-o lume in care principiile nu sunt abstractii, sunt reguli obisnuite, dupa care se traieste viata de zi cu zi. S-a dovedit inca o data ca Germania e deasupra tuturor"

 

Dosarul lui Ungureanu a disparut. Oare, de ce

.

 

Ai verificat cumva personal la CNSAS?

Sau dai asa la nimereala?

Glume USL-iste

Astia din USL au norma la injurii si manipulari. Oricum exceletn spus 'Daca e intr-adevar prea tarziu si nu a mai ramas nimeni de lustrat, atunci cine si de ce protesteaza?'. Poate raspund Ponta, Antonescu, Ilici si Adrian Nastase care au spus ca sunt contra Lustratiei!

Minciunele care strica adevarul...

"In Romania lustratia se aplica de ani de zile in administratia publica si in sistemul juridic, cu efecte concrete. Atunci de ce se face atata valva in jurul lustrarii demnitarilor numiti politic?"

Sa fim seriosi... Daca era adevarat nu aveam atatea stricaciuni si daune in Romania. In plus, cineva mai sus avea dreptate. Acum, marii vinovati ce ar fi cazut sub incidenta legii lustratiei vor sa fie mari magnati ca sa invarta politicul si nu viceversa. Pentru acesti indivizi legea lustratiei trebuie sa introduca si confiscarea averilor facute aproape peste noapte, insa acest lucru ar da urat in Occident. Mafia socialista din USL, pregatita bine inca din 1986 cand ziarele occidentale anuntau inscaunarea lui Ion Iliescu la putere, a lucrat conform unui plan pregatit in amanuntime in colaborare cu Kremlinul. Este un plan ce are in vedere ditrugerea Romaniei si a poporului roman! De aceea primul pas spre insanatosirea Romaniei este disparitia completa a USL si a celor ce au avut vreodata vreo legatura cu aceasta hidosenie anti-romaneasca!

O lege fara efecte vizibile si care a venit mult,

mult, mult ,mult prea tarziu si care a ratat UTC-stii.

Portocalie mascata,participanta activa la campania electorala

a lui prezide(mai din umbra),pusa in pozitie cheie la CNSAS ca sa nu scape nimic compromitator la adresa lui base,este activata acum prin diverse oficine portocalii.
Nu este mare diferenta intre DNA-ANI-cnsas-CCR-comisia electorala centrala-CNA-ANRmap-sie-sri-sts-CD-ambasada sua si alte organisme tinute in umbra de puterea portocalie pt a putea fi folosite in campaniile din 2012

Cata abureala ai in tine mon cher...

Esti chiar esenta caragialescului din acest punct de vedere, si urmasul demn al aburtelilor socialistului de serviciu...

Oare...

Iliescu Ilici si Voiculescu vor fi lustrati ??

Romania Reala, 420 pag, Editura Moldova, autor Ticu Isari

Mana securitătii

Sufletul romanilor este gol. Este vremea celor tari si fără de milă: securisti, comunisti si militieni, care peste noapte, au ajuns patroni. Apoi cei care au schingiuit si batjocorit la Salcea, la Canal, la Pitesti, la Ramnicu Sărat si in multe alte inchisori comuniste, doar părul si l-au schimbat. Ce fel de tară este Romania? O junglă unde securistii, comunistii si militienii lui Ceausescu se incalecă intre ei ca să apuce cat mai mult din munca poporului. Fură cu nesimtire: fabrici, uzine, locuinte, magazine, pămant, ape, păduri, bani. Se acoperă intre ei, de nici usturoi nu au mancat, nici gura nu le miroase. In comunism mai aveau rusine, acum sunt pusi tare pe belit. Romania este tagma jefuitorilor. Suntem de ras in lume.
Păturicii securisti au invadat plaiul mioritic, de la functia supremă in stat, pană la administrator de bloc. Se recunosc după statura potrivită, cu burtile revărsate peste curelele din piele, catarame din aur, intoliti in mătăsuri, cu pantofi de lac si bombeuri ascutite, ochelari fumurii pe nasurile borcănate si cu mult fixativ intre tortile urechilor. Ghiulurile de optsprezece carate le indoaie degetele, iar lanturile de la gaturile scurte si groase lasă urme adanci in materia coloidală bine hrănită. Parfumuri scumpe le acoperă ragaiturile de mancăruri fine, udate din belsug cu sampanie frantuzească. Se deplaseaza in limuzine. Cei care folosesc Dacia sunt sub acoperire, să nu bată la ochi. Muzica lor preferată este maneaua, chiar dacă si-au incropit scolile de partid, militie si securitate, cu facultăti. Cei de ieri, sunt cei de astăzi. Slugile lor sunt vechii turnători, cărora le aruncă doar oase pe care lasă intentionat dare de carne, dar nu prea multă; sluga-i slugă si nu trebuie invătată cu nărav.
Consoarta ii este asociată; se dă după talharul securist si la faptă si la vorbă si la port, doar că-si trage vreo doi amanti pentru diversitate si pentru timpul cand actionarul majoritar este plecat cu secretara. In rest, este o doamnă, dar nu trece de nivelul toapelor predispuse la cancer cervical, boala curvelor.
Cum statul roman a rămas fără uneltele de productie, care au trecut in mana acestei pături, inchipuiti-vă ce nivel de dezvoltare si de trai are biata tărisoară. Nu se răsuceste dictatorul in mormant?

Totul a inceput si se va termina odata cu USL

Si cu Iliescu. Aceste lepre trebuiesc eliminate din viata romaneasca. USL este scoala de anti-romanism unde infloresc vajnicii lingai ai socialistilor ghidonati de la Kremlin si acei ce apartin oricaror altor neamuri, numai neamului roimanesc nu, si carora de aceea nu le pasa de soarta acestui neam ci doar de umplerea burtilor lor ignorante!

Lustratia

Daca macar Ilici va fi lustrat(uscat)de aceasta lege si tot ar fi ceva, dar cred ca va fi doar bronzat iar petele care i-au aparut pe fata(rosu PCR)nu se vor mai vedea.

Chiar, daca tarziu

Legea Lustratiei este binevenita. problema este daca, va fi si aplicata. 5 ani, mi se pare putin.

 

Director la directia Investigatii a CNSAS,ar trebui sa publice dosar

de la securitate al lui MR Ungureanu,nomenclaturistul utc-ist pentru care legea lustratiei a fost schilodina.Protestatarii din Iasi,oameni care au fost victimele turnatorului la securitate MR Ungureanu, aveau asupra lor ,la proteste, extrase din rapoartele pe care nomenclaturistul MR Ungureanu le scria la securitate.Mai mult decat atat in 23 dec,1989 MR Ungureanu este arestat de la sediul utc Iasi tocmai pentru ca oamenii doreau sa-l pedepseasca pentru faptele lui de politie politica.

Da !

... In Germania, pastorul Joachim Gauck, fost sef al arhivelor STASI in perioada 1990-2000, considerat un "profesor de democratie", va fi urmatorul presedinte al Germaniei.
Cum comentati? ...

In Romania... saracul basesku ... sa fie el condus de ... "Ion Iliescu si Dan Voiculescu - actori principali in viata politica, pe care, indirect o dirijeaza..."

... vai ! vai ! vai ! cata nedreptate pentru basescu ... omolog cu... pastorul Joachim Gauck !!!!!!!!!!!!!!!!!

... cum sa mai comentezi asa ceva ? ... cata vreme

"... putem lustra functionari publici care castiga concursuri de angajare, dar e nedemocratic sa lustram demnitari numiti politic in functii mult mai inalte din stat... " ... incepand cu basesku ! ... cat despre iliescu are deja 82 de anisori ... asa incat ... eu zic sa mai faca pdl o lege pentru a lustra pe tradatorii lui Mihai Viteazul !

 

Ca intreg cotetul nostru legislativ

Legea lustratiei conceputa de parlamentarii nostri dovedeste ca nu au iesit din mintea de lemn si nu sunt instare sa formuleze o lege cu cap si coada.Mai e mult pin-departe.Basca de asta mai e vorba si de rea credinta. O zi buna !

 

Lege facuta in pripa

Ca a fost facuta in graba o dovedesc "scaparile" ei. Au fost necesare amendamente, pentru ca proaspat numitul prim-ministru, sa nu cada sub incidenta ei. E doar o manevra propagandistica prin care pdl vrea sa apara ca fiind partid "anticomunist" cand in fapt, pdl e un partid plin de securisti si comunisti garnisit "la greu" cu reprezentanti ai lumii interlope.

si opozitia unde era?

toti sunt o apa si-un pamant! ca e portocaliu, ca e galben ca e rosu, tot aia sunt! interesele lor sunt acolo, nu ale poporului! incetati sa mai ganditi cu gandul la sacosa cu faina si sticla de ulei! ca tot voi i-ati votat, pe unii sau pe altii!

@marco62

Cat timp se va crede, mai mult sau mai putin justificat ca exhibarea galagioasa a atitudinii "anticomuniste" da bine la CV, nu vom scapa nici de "comunisti" nici de "anticomunisti"!

Rea credinta ...

...d-le Sile si reactiune pura a unui sistem ce nu vrea sa cedeze sub nici o forma in fata evidentei . Ultima imperechere comunistoida Basescu - Melescanu este dovada clara si de netagaduit ca sistemul comunist in Romania nu va disparea curind iar despre capitalism nici vorba .

O lege buna era legea 187/1999-legea Ticu Dumitrescu

O lege buna si care trebuia aplicata inca din 1999 (si atunci se vorbea de o tardivitate a legii lustratiei)era legea nr.187/1999,care a tot fost modificata de-alungul anilor pana a fi aproape inutila.De asemenea,aplicarea punctului 8 de la Proclamatia de la Timisoara era si ea destul de buna si mai ales eficienta,daca se aplica imediat (data proclamarii 12 Martie 1990)Cea mai bine cunoscută cerere a documentului este punctul 8, care cerea ca nici un fost membru al nomenclaturii Partidului Comunist Roman sau al Securității să nu aibă dreptul de a lucra in funcții publice pe o perioadă de 10 ani sau trei legislaturi consecutive, punind accent mai ales pe funcția de președinte.

 

felicitari!

pentru un material atat de amplu si bine structurat.

 

Germina Nagat

O mica mare mincinoasa!!!

Studiati dosarele din instanta, cele peste 1000 de actiuni in constatare de care vorbeste mincinoasa!!
Veti observa ca absolut niciunul, repet, absolut niciunul nu priveste vreun ofiter de securitate cu functie de executie " preocupat sa le citeasca oamenilor scrisorile si sa le puna microfoane in dormitor"!!!!
Atunci, ca si acum, cei "preocupati sa citeasca scrisorile si sa puna microfoane in dormitor" dupa cum se exprima gospodina, erau lucratori cu pregatire si profil distinct si care lucrau in unitati speciale/specializate, cel putin asa rezulta din arhiva CNSAS. Niciunul dintre acestia nu a facut obiectul vreunei deconspirari si constatari in justitie!! Si este foarte firesc acest lucru din mai multe motive:
-"preocuparea" de care in mod rizibil vorbeste creatura nu poate exista de sine statatoare, ea trebuie in mod necesar sa aibe o motivatie! Individa stie foarte bine acest lucru dar nu-l poate consemna ptr.ca ar insemna sa justifice actiunile Securitatii.
- respectivii sau respectiva indeletnicire nu a fost inventata de Securitate si este utilizata intensiv si in prezent. Cititi/studiati arhiva CNSAS cu preocuparile politice ale serviciilor de siguranta si informatii ale Romaniei interbelice, veti afla cu sau fara uimire lucruri pe langa care actiunile Securitatii comuniste din anii 70'-80' par joaca de copii.
- respectivii au "citit" scrisorile si au "instalat" microfoane in baza unui mandat/autorizatie a procurorului, deci in mod legal!
Dar CNSAS lucreaza astazi INTRADEVAR ca orice politie politica respectabila, scormonind dosare, initiind procese de intentie, exhiband obsesiile paranoice ale unei adunaturi de ziaristi si persoane santajabile si instrumentand constatari aiuristice in carca unor oameni care, in proportie de 90% la nivelul anilor 80' vorbeau de Romania si nu de comunism.
De altfel, nu vi se pare curios ca adevaratii tortionari grobieni ai anilor 50'-60',Securitatea bolsevica "brucaniana", "tismaneana" etc. precum si Justitia feroce a acelorasi ani este gratios evitata de la discutie???
@Sfantul Mason.... de la 12:20 le zice foarte bine!!
Si inca o kestie ceva mai personala: din cate stiu la Pasapoarte era o comisie care aproba/nu aproba acordarea vizelor de calatorie in strainatate! Incalcarea dreptului la libera circulatie era o practica frecventa in rezolutiile Comisiei respective! In dosarele CNSAS nu am intalnit vreo actiune in constatare referitoare la acei ofiteri de pasapoarte care suprimau din considerente politice,dreptul fundamental respectiv!
De ce??

 

citeodata nu ti-e sila de tine ?

uneori n-ai dori sa uiti,sa uiti,sa uiti... ?
ce rang ai ocupat in ierarhia comunista,tovule ?
cara-te in lumea ta si lasa-ne pe noi,fantoma rosie...
ai mai facut valuri si la prima varianta a legii lustratiei care a fost votata si de pnl,declarata neconstitutionala de fosta ccr...
atunci erai disperat,acum simulezi cit de cit multumitor :)
nu te mai saturi odata de putere si avere ?
le cari cu tine pe lumea cealalta ?

e mai bine decit nimic

faptul ca iliescu se impotriveste imi intareste convingerea ca e o lege buna, oricit de incompleta si de tardiva :)

 

daca tu atat ai inteles :

ca iliescu se impotriveste ...

imi dau seama cat de "incompleta si de tardiva" ... esti ! :)

amice, legea asta e un simbol, atita tot

unul pozitiv

cucuveaua democratiei pune ca legea lustratiei este o rusine!!!

are dreptate este o rusine ca nu sa facut si aplicat pana in prezent.nu exista in nici un regim(comunisto-securist)asa zis democratic!!!o lege adevarata,te aseza de mult alaturi de sadam huseyn pentru a te lustra(usca)la soare.langa tine sa-ti tina de urat sa stea si nascase &vacatoiu pentru subminarea economiei nationale!!

 

Bun **** / De acord ****

.

 

Perfect adevărat!

Voi lua un singur exemplu:la 30 de ani căpitan"ocupat"cu cititul,devenit cu minime eforturi magistrat care citeste mită!
Un eventual lustrat,are acum alt look,adică este un
ILustrat!Imagine de capitalist cu meserie de liberal,ce mai!
Ei,cei de la Fane Babanu,isi făceau imagine chiar inainte de '90.Acum sunt ditamai teoreticienii...
Inteleg că si-ar mai avea rostul!Atunci de ce s-a zburlit Iliescu?

 

Aflu că se caută două dosare...

Intre ele!Ati ghicit,care pe care!Dar ce săritori sunt avocatii lui Sarsăilă...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor