Patronii tortionarilor, calaii prezentului (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 13:37
4456 citiri
Patronii tortionarilor, calaii prezentului (Opinii)
Foto: razbointrucuvant.ro

Ce am avut noi anul asta mai interesant? Surfand prin scandalurile care ne-au ramas in memorie, umplem rapid o lista de subiecte care au tinut treaza pasiunea romanilor.

Anul a debutat cu isteria steagurilor secuiesti proptite razboinic pe diverse cladiri din Romania si Ungaria, dupa care bentita tricolora a mai lungit scandalul cu inca o luna. Putina regionalizare si discutii in gol despre revizuirea Constitutiei, care au zgandarit pasiunile legate de teritorialitate si nationalism.

Apoi, dupa doua ruperi de USL, o coabitare sfarsita prost si mai multe tradari de-ale lui Victor Ponta, surpriza!, au aparut de peste tot cainii fara stapan ai Bucurestiului. A trebuit sa loveasca o tragedie ca maidanezii se fie vazuti si recunoscuti ca o problema ce tine de supravietuire in cel mai strict sens: ori noi, ori ei. Inainte de caini, vara fusese deja incinsa de prima aparitie din catacombele istoriei a unui tortionar, banuit ca ar fi pus umarul direct la crimele si teroarea regimului comunist in inchisorile statului totalitar de dinainte de '89.

Asa a facut cunostinta Romania cu Alexandru Visinescu, fostul comandant al penitenciarului de la Ramnicu Sarat. In varsta de aproape 90 de ani, Visinescu a fost prezentat din prima clipa ca un criminal in serie tocmai scapat de la ospiciu. Acuzat de genocid in cel mai absurd mod cu putinta, fostul tortionar a fost de ajuns pentru a dezlantui memoria inca dureroasa a unui popor caruia nu i s-a facut dreptate niciodata. Sau mereu prea tarziu si inutil.

Raspunsul este ca pur si simplu acum, la 23 de ani de la evenimentele din decembrie '89, institutiile statului s-au trezit sa faca lumina si dreptate pentru crimele comise in urma cu mai bine de jumatate de secol. De ce e nevoie sa haituim ca pe caini calaii trecutului tocmai azi, dupa ce au fost lasati un sfert de veac sa isi cheltuiasca pensiile uriase? E o intrebare la care pe oricine veti intreba, veti primi acelasi ridicat din umeri. Insetati de dreptate, cei mai vocali dintre haitasi vor declama ritualic si irevocabil - mai bine mai tarziu decat niciodata!

Asa este si nu vreau sa ating ranile inca deschise ale celor care au suferit direct sau indirect de pe urma unor astfel de oameni ca Visinescu sau, mai nou, celalalt tortionar deconspirat - Ion Fecior, denuntat si el pentru genocid. Pentru alinarea durerii pe care victimele inca o resimt la amintirea trectului, merita poate ca astfel de oameni sa fie urmariti, vanati si pedepsiti fie si in ultima zi a vietii lor. Marturiile actorului Mitica Popescu si cele ale altor supravietuitori striga dupa dreptate fie si dupa atata timp.

Toate astea insa nu ma impiedica sa nu ma intreb daca nu cumva complicii acestor tortionari, cei care au stiut si i-au aparat, ascuns si recompensat cu pensii grase, ar trebui sa fie si ei vanati astazi cot la cot cu faptasii trecutului. Ei se fac vinovati de fapte la fel de grave - tainuirea si manipularea adevarului. De unde stim ca detinatorii dosarelor si informatiilor trecutului nu sunt aceiasi cu cei care au refuzat sa puna in practica lustratia dupa '90 si care au avut mereu acces la adevar?

Ar fi ca si cum au iesit din ascunzatoare si isi sacrifica tortionarii pentru a specula durerea si emotiile inca vii. Ar reusi astfel sa tina ocupata o majoritate considerabila in teme fara nicio miza reale, inflamandu-i si manipulandu-i pasiunile artificial.

Ar fi, intr-adevar, o noua victorie a trecutului de care nu reusim sa ne desprindem.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#tortionari pedepse imagine guvern, #securisti vot legea lustratiei , #Legea Lustratiei