Legea Lustratiei: PDL si PNL, intre societatea civila si "preacinstita" CCR

Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 08:21
4253 citiri
Legea Lustratiei: PDL si PNL, intre societatea civila si "preacinstita" CCR

Adoptarea Legii Lustratiei de catre Parlamentul Romaniei, marti, a constituit un prilej de declaratii acide ale reprezentantilor Puterii si Opozitiei, insa ambele parti au cazut de acord ca decizia Curtii Constitutionale din 2010, care bloca precedenta varianta a legii, a diminuat efectele acestui act normativ.

In timp ce Puiu Hasotti de la PNL a acuzat "ipocrizia PDL" in adoptarea acestei legi, Sever Voinescu de la democrat-liberali i-a acuzat pe cei din PNL ca au absentat pentru a-l proteja pe Dan Voiculescu. Totodata, vicepresedintele PDL a spus ca societatea civila e cea care a impins Puterea sa adopte Legea lustratiei.

"A fost o discutie foarte rapida, a fost intai a evaluare a propunerilor venite dinspre societatea civila, am lucrat pe propunerile societatii civile.

Noi am avut doua constrangeri - prima, ce ne-a cerut societatea civila, a doua, ce era in decizia Curtii fata de ce era in prima lege. E foarte greu de reconstruit o Lege a lustratiei pe ceea ce a declarat Curtea neconstitutional, mai raman putine spatii pentru a aplica principiul fundamental al lustratiei - ca unul care a ocupat functii in comunism nu mai poate ocupa functii acum. Definirea functiilor din comunism si de acum sunt lucruri foarte delicate dupa decizia Curtii din 2010, care a criticat insusi principiul lustratiei", a declarat Voinescu pentru Ziare.com.

Liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, a acuzat atat PDL, cat si Curtea Constitutionala, pe care a numit-o "precinstita".

"E un proiect PNL ca strat. E prea putin, in opinia mea ar fi trebuit sa interzica dreptul de a candida la functii, nu doar dreptul de a fi numit in functii.

(...) PDL a adoptat-o din ipocrizie politica. Adevarul e ca "preacinstita" Curte Constitutionala a spus ca nu e constitutionala interzicerea candidaturii. In opinia mea, pentru sanatatea politica si morala a societatii romanesti, ar fi trebuit sa li se interzica a candida comunistilor cu functii si securistilor", a afirmat Hasotti.

Intre identitate si Dan Voiculescu

Sever Voinescu e de parere ca adoptarea acestei legi consolideaza identitatea de dreapta a PDL, in timp ce PNL il apara pe Dan Voiculescu.

"Ma astept ca socialistii s-o conteste la Curte (...) am spus ca ne pare foarte rau ca PNL nu a venit alaturi de noi dupa ce in 2010 a votat aceasta lege. Au ales sa-l protejeze pe Dan Voiculescu si sa nu voteze aceasta lege.

Adoptarea legii arata doua lucruri - identitatea de dreapta a PDL si ca suntem un interlocutor important al societatii civile. Poate ca n-am fi avut suficienta energie politica sa continuam acest proiect dupa ce Curtea Constitutionala a dat decizia pe care a dat-o in 2010, dar societatea civila a fost in spatele nostru, ne-a cerut sa facem lucrul asta, a formulat proiecte, a formulat propuneri si i-am raspuns, firesc", a precizat vicepresedintele PDL.

Citeste si:
Alina Gorghiu, contre cu PSD după ce au criticat guvernarea liberală: ”Să servească un ceai de mușețel. Nu trebuie să ne iubim”
Alina Gorghiu, contre cu PSD după ce au criticat guvernarea liberală: ”Să servească un ceai de mușețel. Nu trebuie să ne iubim”
Vicepreședintele PNL Alina Gorghiu a reacționat luni, 29 noiembrie, la atacurile făcute de social-democrați la adresa guvernării liberale. ”Orgoliul personal şi misiunea de a gestiona...
Românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 30 noiembrie. Echipa de rugby va fi și ea transportată de către TAROM
Românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 30 noiembrie. Echipa de rugby va fi și ea transportată de către TAROM
TAROM a anunțat luni, 29 noiembrie, că românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 30 noiembrie, cu o zi mai devreme față de cum a anunțat ministurl Transporturilor Sorin...