Victor Ponta nu o vrea lustrata pe Monica Macovei

Miercuri, 07 Martie 2012, ora 22:16
2434 citiri
Victor Ponta nu o vrea lustrata pe Monica Macovei

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, miercuri, ca, desi nu poate sa fie banuit de "simpatii" pentru Monica Macovei, nu este de acord cu lustrarea ei.

"Toata Legea Lustratiei, asa cum a fost adoptata, este o lege inaplicabila. Cred ca cei care au adoptat-o nu doar ca s-au facut de ras, dar trebuie sa dea explicatii. Am auzit foarte multi pedelisti acuzandu-i pe udemeristi ca au venit cu acest articol. E un gen de minciuna care cred ca trebuie demontata", a spus Victor Ponta.

Monica Macovei ar putea fi lustrata dupa terminarea mandatului

"Aceasta lege proasta, prost facuta, a fost votata de pedelisti, ei au lustrat-o si pe Macovei, lucru cu care nu sunt de acord, desi nu ma puteti banui de simpatii pentru doamna Macovei, dar articolul este absolut o prostie", a adaugat acesta.

Camera Deputatilor a adoptat, saptamana trecuta, cu 167 de voturi pentru si patru abtineri, noua forma a legii lustratiei, declarata neconstitutionala in urma cu aproape doi ani de CCR.

Potrivit actului normativ, persoanele lustrabile, fosti activisti ai PCR si detinatorii altor pozitii asimilate, nu vor mai putea indeplini timp de cinci ani functii publice numite.

De mentionat este faptul ca vechea legea extindea sfera demnitatilor, catre care comunistii si nomenclaturistii nu mai puteau aspira, si la functiile alese, insa CCR a considerat ca o asemenea prevedere incalca dreptul constitutional de a fi ales.

Asadar, prin noua lege, persoanele nu vor fi complet lustrabile, ele putand candida pentru functiile de presedinte al Romaniei, senator, deputat, primar, presedinte de Consiliu Judetean si consilier local sau judetean.

De remarcat ca din textul legii a fost eliminata referirea la fostii detinatori ai unor pozitii de conducere in cadrul UTC, dar si cea despre fostii membri ai corpului diplomatic ai Romaniei comuniste, astfel ca speculatiile ca amendamentele sunt "dedicatii" pentru Mihai Razvan Ungureanu (fost membru supleant al CC al UTC), si pentru noul sef al SIE, Teodor Melescanu (fost diplomat inainte de 1989) s-au intetit.

Pe de alta parte, insa, in comisia juridica, au fost inclusi in categoria lustrabililor, la propunerea UDMR, fostii procurori cu pozitii de conducere care au facut politie politica, presa speculand ca cea vizata ar fi Monica Macovei.

Citeste si:
Un nou partid a fost lansat în România. Ce schimbări vor să facă noii lideri ai formațiunii VIDEO
Un nou partid a fost lansat în România. Ce schimbări vor să facă noii lideri ai formațiunii VIDEO
Un nou partid a fost lansat luni, 6 decembrie, pe scena politică din România. Este vorba despre Alianța Antreprenorilor și Agricultorilor, partid care a fost înregistrat la Tribunalul...
Camera Deputaților a votat pentru ridicarea imunității deputatului liberal Adrian Miuțescu
Camera Deputaților a votat pentru ridicarea imunității deputatului liberal Adrian Miuțescu
VIDEO Camera Deputaţilor a încuviinţat percheziţia informatică în cazul deputatului Adrian Miuţescu Camera Deputaţilor a aprobat, luni, cererea ministrului Justiţiei privind...