O victorie a statului roman - Recastigarea padurilor din Ardeal

Duminica, 14 Iulie 2013, ora 12:31
12130 citiri
O victorie a statului roman - Recastigarea padurilor din Ardeal

Statul roman va putea sa castige in instanta zeci de mii de hectare de padure dupa ce o serie de documente au fost aduse in tara din arhivele de la Budapesta. Ele arata ca padurile respective au apartinut Romaniei si au fost luate "samavolnic" in 1941 de ocupantul maghiar, sustine senatorul PDL Marius Pascan.

Numai in judetul Mures sunt revendicate de catre urmasii fostilor grofi (sau falsii urmasi!) circa 130.000 de hectare de padure. Ca urmare a prezentarii in instanta a unor decrete din 1941 aduse recent in tara din arhiva de la Budapesta, Romania isi va recastiga o parte din paduri. Primul caz s-a inregistrat in urma cu circa o luna - prefectul de Mures a castigat 29.000 de hectare in favoarea statului roman.

Intr-un scurt interviu acordat Ziare.com, senatorul PDL de Mures Marius Pascan, fost prefect de Mures, ofera detalii despre aceasta situatie incredibila.

Aceste documente, pe care le-ati obtinut recent, sunt oficiale? Cum ati intrat in posesia lor?

Sunt decrete oficiale care erau pastrate cu oarecare precautie si, probabil, in conditii de secretizare in Arhivele de la Budapesta. Dar care si-au produs efectele.

Sunt decrete din 1941 prin care ocupantul, statul maghiar, dupa Dictatul de la Viena a preluat o serie de imobile, terenuri si alte bunuri apartinand unor cetateni romani, pur si simplu transferandu-le in patrimoniul statului ungar.

Mai apoi, documentele de origine, documentele de provenienta ale acestor bunuri, s-au facut pierdute, ramanand doar efectele acestor decrete, respectiv transferul de proprietate catre cetatenii din Ungaria.

Prin urmare, dupa 1945, de cand opereaza noile legi - pachetul pentru fondul funciar - se face referire exclusiv la perioada de dupa 1945, deci, practic, se preia acest transfer de proprietate care s-a facut in 1941.

Pe de alta parte, vorbim aici si de exodul populatiei romane din zona Ardealului de nord, aflat sub ocupatie, insumand peste 300.000 de cetateni romani, pana in 1943. Si chiar mai multi. Or, pentru toti acesti oameni care au plecat s-au facut sterse urmele proprietatilor. Institutiilor statului le-au disparut aceste inscrisuri legate de proprietate, ramanand doar efectele produse de decretele emise de statul ungar.

Ce s-a intamplat in perioada comunista?

Dupa cum stiti s-a procedat la nationalizare, in sensul ca toate proprietatile au fost preluate la stat, dar pachetele de legi pe care statul roman si le-a asumat dupa 1990 privind fondul funciar si proprietatea fac referire la toate bunurile, si terenuri si imobile, care din 1945 au un detinator oficial. In cazul Ardealului de nord, unde s-a procedat in mod samavolnic, si eu sustin acest lucru, prin rapt, pur si simplu nu s-a facut altceva decat s-a validat ceea ce facuse statul ungar ocupand dupa Dictatul de la Viena.

De ce guvernele care s-au perindat la putere dupa 1990 nu au facut nimic sa obtina aceste proprietati inapoi? Nu au fost preocupate de subiect sau nu au avut acte doveditoare?

Nu cred ca nu au fost preocupati, doar ca nu au existat documente. Eu va spun in cunostinta de cauza, pentru ca am fost si prefect al judetului Mures aproape 4 ani, si am aparat in instanta padurile judetului Mures.

Aici, urmasii fostilor grofi, ai ocupantului din Ungaria, s-au autoimproprietarit pe baza acestor decrete si legi emise in Ardealul de nord sub ocupatie. Odata cu plecarea lor, bunurile au fost preluate de statul roman si ei au fost despagubiti in lei /aur. Ei au plecat cu tot ce insemna documente de arhiva in Ungaria. Noi nu am mai avut acces la aceste documente. De aia, si ca prefect mi-a fost foarte greu, ramanand printre putinii prefecti din tara care mai avea motiv sa se bata.

La noi, in judetul Mures, se revendica 130.000 de hectare de padure de catre acesti urmasi ai fostilor grofi. Or, mare parte din documentele care sunt aduse in instanta impotriva statului roman sunt aduse din arhivele de la Budapesta la care noi nu am avut acces.

Le aduceau doar mostenitorii si urmasii acestor grofi. Sau pretinsii mostenitori, ca unii peste noapte si-au contrafacut documentele. Am si facut plangeri penale pentru fals in acte publice.

Ce se mai poate face acum? Cum puteti folosi aceste documente in favoarea statului roman?

Prefectul judetului Mures are inca pe rol procese privind apararea patrimoniului, respectiv acestor paduri de care v-am vorbit. Sunt procese pe care eu le-am preluat, si cand le-am preluat, ca prefect, erau toate pierdute, in numar de 27. Au mai ramas inca pe rol si pe baza acestor documente la care avem acces pe diferite cai, reusim sa intoarcem aceste procese in favoarea statului roman.

De pilda, in urma cu o luna si jumatate actualul prefect a castigat in instanta la Braila, pentru ca am stramutat toate procesele de aici, avand in vedere toate influentele si politice si etnice, pentru ca nu se judeca corect, a castigat 29.000 de hectare in favoarea statului roman.

Deci, cand venim noi cu aceste documente si ajungem sa le putem proba in instanta, le putem sustine ca probe, evident ca avem castig de cauza.

Eu sper ca, in continuare, lucrurile sa mearga tot pe linia castigului pe care l-am avut, de data recenta. Iar eu ca senator fireste ca ma pun la dispozitia institutiei prefectului si, cu toate documentele pe care le mai obtin, voi sustine aceasta cauza, care este a statului roman, nu e nici a mea, nici a prefectului actual, nici a altcuiva.

Procesele pierdute pana acum sunt pierdute definitiv. Desi adevarul e altul, nu se mai poate face nimic, nici macar apeland la forurile internationale?

Nu, va dati seama ca nu. Sunt sentinte date, procese pierdute cu sentinte definitive si irevocabile, pur si simplu nu cred ca cineva mai are puterea necesar pentru a le intoarce, nici macar o curte internationala sau CEDO, nu cred ca va da un verdict in favoarea actualilor proprietari, chiar venind cu aceste documente care probeaza.

Nu le-am avut la vremea respectiva, din pacate pentru noi, asta este. Efectele s-au produs deja.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#senator PDL decrete Ungaria, #Marius Pascan paduri Mures, #decrete Ungaria paduri retrocedari , #legea retrocedarilor