Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Guvernul isi asuma raspunderea pe legea retrocedarilor. Ponta: Impotenta politica nu mai are loc in 2013

Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 12:18
5037 citiri
Guvernul isi asuma raspunderea pe legea retrocedarilor. Ponta: Impotenta politica nu mai are loc in 2013
Foto: B1 TV

Premierul Victor Ponta a cerut, miercuri, in cadrul discursului din Parlament privind asumarea responsabilitatii pe legea retrocedarilor, sprijnul parlamentarilor pentru a-i aduce in fata Justitiei pe cei care, in perioada 2009-2011, ar fi fraudat statul roman cu miliarde de lei, prin folosirea abuziva a drepturilor litigioase.

"Cativa din cei prezenti aici stiu care sunt cei care au falsificat documente, au folosit in mod abuziv documentele de drepturi litigioase. Se poate face dreptate doar daca ii pedepsim pe toti cei implicati", a declarat Victor Ponta, in discursul din Parlament.

Miercuri, Guvernul isi asuma responsabilitatea pe legea retrocedarilor, prim-ministrul precizand ca s-a gasit o solutie juridica sustenabila pe termen mediu si lung.

"Este nevoie de un parteneriat intre Parlament si Guvern pentru a dovedi ca putem lua decizii grele, dar importante pentru societatea romaneasca. Acest guvern si parlament nu vor invoca scuzele de anul trecut: 'am vrea, dar nu putem, nu avem cum, nu ne lasa nu stiu cine'. Impotenta politica nu mai are loc in 2013", a subliniat Ponta.

Premierul a precizat ca, pana acum, s-au retrocedat aproape 10.000 de cladiri, din care 2.000 apartinand unor institutii publice, si 1,3 milioane de hectare de teren, din care 300.000 intravilan. De asemenea, s-au restituit, in cash, 150 de milioane de euro, iar prin actiuni la Fondul Proprietatea aproximativ 4 miliarde de euro.

"Toate la un loc si ceea ce mai avem de restituit in continuare - estimarea este de 8 miliarde de euro - reprezinta un cost important pe care societatea romaneasca il are de platit. Oamenii trebuie sa stie ce s-a restituit si ce se va restitui in continuare. Sarcina ramane pe viitoarele guverne, pe viitorii contribuabili la bugetul public si este corect sa le spunem oamenilor adevarul", a spus premierul, in cadrul discursului de asumare a responsabilitatii.

Legea, aprobata de CEDO

Prim-ministrul a precizat si faptul ca reglementarile din actul normativ au fost agreate si de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO).

In prezent, exista 3.500 de cauze pe rol la CEDO privind retrocedarile, iar, daca nu s-ar reglementa situatia in acest sens, toate aceste cauze ar fi solutionate conform unei decizii pilot luata de CEDO in 2010.

"Este un moment de responsabilitate politica, in care Guvernul si Parlamentul colaboreaza pentru solutionarea unei probleme istorice. Singurul grup parlamentar aflat in Parlamentul Romaniei care nu a legiferat nicioadata problema retrocedarilor este PP-DD.

Toate celelalte grupuri politice, participand la guvernarile din 1991, 1997-2001, 2001 - 2004 sau in 2005, au adoptat legislatie in acest domeniu. Azi, ori suntem cu totii responsabili, ori putem sa jucam mai departe cartea demagogiei si sanctiunea care au primit-o pe 9 decembrie s-ar putea sa se dovedeasca inca o data una pe buna dreptate", a comentat Ponta.

Ce presupune legea retrocedarilor in varianta USL

Actul normativ asupra caruia Guvernul USL isi asuma responsabilitatea are sase prevederi importante, potrivit premierului.

Astfel, principiul de baza este restituirea in natura catre proprietari, nu catre cesionari. Exista si situatii reglementate intr-un mod special: scolile si spitalele care sunt retrocedate nu isi pot schimba destinatia timp de zece ani. In aceasta perioada, autoritatile locale si Guvernul trebuie fie sa gaseasca o modalitate de a le cumpara de la proprietari sau de a le muta intr-un alt sediu.

De asemenea, parcurile si spatiile verzi nu se retrocedeaza in nicio varianta. Islazurile vor putea fi retrocedate doar daca membrii comunitatii rurale respective aproba, printr-un referendum, acest lucru. Nu in ultimul rand, vor fi efectuate modificari la codul silvic, astfel incat sa existe un regim strict pentru padurile retrocedate, in vederea exploatarii rationale si a intretinerii acestora.

Cei care nu mai pot primi terenurile si imobilele in natura vor putea participa la licitatii cu puncte si sa obtina o despagubire in echivalent.

"Orice alta varianta decat cea cu puncte, conform legislatiei europene, se introduce in calculul deficitului public si ar fi dus Romania la un deficit pe care nici un fel de guvern nu l-ar fi putut gestiona. Sistemnul cu puncte a fost acceptat de CEDO, se considera compatibil cu standardele europene", a explicat Ponta.

Nu in ultimul rand, cei 14.000 de beneficiari care detin titlu de despagubire, dar nu au mai primit banii isi vor primi sumele aferente in cinci ani. De asemenea, restul proprietarilor vor primi banii in sapte ani, iar cesionarii vor primi doar 15 la suta din diferenta dintre pretul platit de ei proprietarului si valoarea de despagubire pentru imobilul sau terenul respectiv.

"Va cer ajutorul dumneavoastra ca, prin aceasta lege, sa combatem un fenomen infractional extrem de grav care a aparut in Romania: al samsarilor imobiliari, cei care au comis in mod organizat, cu foarte multe complicitati, poate cea mai mare frauda adusa bugetului Romaniei dupa 1989. Cesionari care au platit 200.000 de euro au primit despagubiri de 20, 30, 50 de milioane de euro", a explicat premierul.

"In spatele prezentului act normativ se afla o dovada ca pot exista oameni care servesc statul roman si care nu pot fi cumparati, deviati de la sarcina lor, oricat de mari sunt interesele si oricat de multi bani sunt in joc", a declarat Ponta.

Scuze cultelor religioase

Premierul a tinut, in deschiderea discursului sau, sa ceara scuze, in numele statului roman, cultelor religioase si persoanelor care au avut de suferit.

"In primul rand, legea isi propune sa aduca o reparatie istorica pentru cei care au avut de suferit in urma cu aproape 70 de ani. Vreau, in numele Guvernului si statului roman, sa cer scuze persoanelor, dar mai ales cultelor religioase, in special celui greco-catolic, care a avut poate cel mai mult de suferit. Statul de drept trebuie sa respecte proprietatea si sa capete solutii pentru a repara, cat este posibil, un drept fundamental.

Dupa 70 de ani era necesara o asemenea pozitie", a conchis Ponta.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Victor Ponta retrocedari, #asumare responsabilitate retrocedari , #legea retrocedarilor