Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Legea retrocedarilor: "Are foarte multe lipsuri, deci este perfecta pentru spagari" Interviu

Sambata, 04 Mai 2013, ora 12:03
6073 citiri
Legea retrocedarilor: "Are foarte multe lipsuri, deci este perfecta pentru spagari" Interviu
Foto: Arhiva

Legea Ponta pentru finalizarea retrocedarilor are foarte multe lipsuri deci este perfecta pentru cei care pot sa obtina prin spagi niste bunuri. Ea introduce o discriminare intre cei care si-au rezolvat problema pana acum si cei care au procese pe rol.

Pe acestia din urma, legea ii nenoroceste pentru ca daca li se aplica, in ciuda prevederilor Constitutiei, ei risca sa piarda tot ce au reusit sa demonstreze in instanta timp de ani buni, ne-a explicat, in cadrul unei discutii, Adrian Negulescu, unul dintre proprietarii direct afectati de noile prevederi ale Legii privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate abuziv in perioada regimului comunist din Romania, lege pe care Guvernul Ponta si-a angajat recent raspunderea.

Acesta a mai dorit sa sublinieze faptul ca "samsarii" invocati de premier nu ar fi existat daca in personalul din ANRP n-ar fi existand corupti.

"Daca personalul ANRP nu si-ar bate joc de persoana indreptatita si i-ar rezolva cazul intr-un termen rezonabil de 1-2-3 ani, niciun cetatean nu ar recurge la samsari pentru a obtine o zecime din valoarea proprietatii respective", a declarat Adrian Negulescu, apreciind totodata ca functionarii care nu aplica legea decat contra spagii ar trebui sa fie condamnati la inchisoare nu rasplatiti cu bonusuri salariale.

Citeste si Retrocedarile, test pentru CCR - Interesul national vs Constitutie

Domnule Negulescu, in opinia dvs, cum se explica faptul ca Romania nu a rezolvat in mod onest aceasta problema in 23 de ani, care au fost principalele piedici? De ce alte tari foste comuniste au putut gasi o solutie de ani de zile, iar noi nu?

La noi in tara nu se aplica legea. Se tergiverseaza atat in instanta rezolvarea rapida a cazului, cat si pe plan local. In instanta, de exemplu, atunci cand crezi ca ai ajuns la ultimul termen si esti gata sa castigi dreptul de proprietate asupra unui imobil ti se trimite dosarul in rejudecare la prima instanta si o iei de la zero - pentru cine stie ce motiv aberant.

Iar pe plan local, atata timp cat nu ai nicio relatie si nu recurgi la samsari nu poti sa rezolvi nimic. Tot ce poti sa faci este sa apelezi la instanta, iar acolo v-am explicat ce se intampla. Este o bucla fara iesire. Semnalul dat "de sus" este sa nu se rezolve problema, este lesne de inteles.

De ce in alte tari s-a putut si la noi nu? Pentru ca in alte tari autoritatile si-au dorit acest lucru cu adevarat - sa se retrocedeze imobilele si persoanele care au fost nedreptatite sa fie despagubite.

Autoritatile de la noi sunt obligate acum sa rezolve aceasta sarcina, ca urmare a deciziei CEDO, dar ei nu vor sa o faca corect din cauza mentalitatii comuniste. Au ales calea sa ingreuneze acest mecanism de retrocedare si sa-l tergiverseze pana murim cu totii. Este simplu.

Premierul Ponta a vorbit despre "samsari". Care este punctul dvs. de vedere, cat de nocivi au fost in toti acesti ani?

Problema samsarilor reprezinta o problema falsa asa cum a fost inserata in aceasta noua lege si prost inteleasa. Stim cu totii ca samsarii exista si vor exista in continuare pentru ca vor gasi solutii si cu legea lui Ponta si fara ea.

In primul rand, derularea unor operatiuni suspecte de a fi ilicite nu ar fi fost posibila fara implicarea personalului ANRP cu drept de decizie. Ca sa fiu bine inteles: Daca personalul ANRP nu si-ar bate joc de persoana indreptatita si i-ar rezolva cazul intr-un termen rezonabil de 1-2-3 ani, niciun cetatean nu ar recurge la samsari pentru a obtine o zecime din valoarea proprietatii respective.

Dar samsarii au fost in stransa legatura cu ANRP, profitand de conjunctura actuala, pentru ca fara ajutorul ANRP nu ar fi reusit sa obtina banii cuveniti ai proprietarului de drept.

Trebuie impuse sanctiuni drastice pana la trimiterea la inchisoare a coruptilor din personalul ANRP, care nu aplica legea decat contra spagii. Asa se extirpa coruptia, nu prin bonusuri salariale cum prevede legea Ponta in art 27 alin (6). Este aberanta metoda folosita in noua lege si nemaiintalnita!

Care sunt, in opinia dvs., principalele efecte pozitive si negative pe care le va produce legea pe care Guvernul Ponta si-a angajat raspunderea? Noua lege nu va duce la un tratament discriminatoriu intre cei care si-au rezolvat problemele pana acum si cei carora li se aplica aceasta noua lege?

Absolut! Este o discriminare intre cei care au avut dosarele rezolvate si cei care nu le au rezolvate (nu au decizie emisa de ANRP).

Efecte pozitive vor fi doar pentru cei care au dosarele solutionate si pot sa-si primeasca banii incepand cu 2014 in termen de 5 ani de zile conform art.41 sau pentru cei care au hotarari definitive si irevocabile.

Pe cei mai multi insa dintre cei indreptatiti, mostenitori directi ai proprietarilor de drept care nu au dosarele solutionate, legea lui Ponta ii nenoroceste.

De ce spun asta? Mai intai, cei care au dosare in instanta si au demarat actiunea in baza legii 10/2001 sunt blocati de noua lege si risca sa piarda tot ce au reusit sa demonstreze in instanta timp de ani buni de zile. Adica sunt trecuti pe noua lege contrar Constitutiei ca sa obtina "puncte" in loc sa obtina terenuri, case, sau compensari cu alte terenuri asa cum prevedea legea 10/2001. Practic li se da peste cap tot procesul demarat in baza legii 10/2001.

Apoi, mai intervine si faptul ca nu se evalueaza imobilul conform valorii de piata, ci conform grilei notarilor. Asta este o discriminare fata de cei care au facuta evaluarea conform valorii de piata ANEVAR. Acesta este cel mai important aspect: ca legea nu prevede compensare la valoare asa cum prevedea legea 10/2001.

In plus, in loc ca procesul de acordare al despagubirilor sa fie simplificat, mai apare o comisie in plus si anume Comisia Nationala. Nu inteleg in ce conditii acesta comisie invalideaza decizii atata timp cat primarul a emis o dispozitie, care a fost apoi validata de prefect. Decizia asta nu poate fi desfiintata decat in instanta, nu la cheremul unei comisii, asa cum prevede legea lui Ponta conform art.17.

Un alt efect este ca sistemul de licitatie complicat va duce la tergiversari inca zeci de ani de acum inainte.

Cum credeti ca se vor descurca noii samsari, cei de puncte?

Aceasta lege are foarte multe lipsuri deci este perfecta pentru cei care pot sa obtina prin spagi niste bunuri. Nu va avea acces oricine la videoconferinta ca sa poata sa participe la licitatie. In primul rand, nu vom avea toti in acelasi timp decizia necesara, cu cuantumul stabilit, ca sa putem sa participam la licitatie.

Este arhicunoscut ca o licitatie "se aranjeaza" de la bun inceput. Se va sti dinainte cine este castigatorul.

Nu era mult mai simplu ca aceste terenuri sa fie vandute de catre stat prin orice mijloc si banii sa fie alocati catre proprietari, esalonat in 1-5 ani, astfel incat toti sa ia banii incepand din 2014, pe masura ce dosarul se solutioneaza?

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#legea retrocedarilor Ponta, #Ponta asumare retrocedari, #lege case nationalizate , #legea retrocedarilor
Comentarii
Poza SC USL Felix SRL
SC USL Felix SRL
rank 1
Legea Ponta = legea maidanului, albei-negrei și barbutului.
Poza mameluc
mameluc
rank 5